設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ksmo

[喇叭組合] Sonus Faber Toy OnE & CREEK 50A

星級玩家

momolee 發表於 2015-2-14 20:55
CHING 暫時有咩新TARGET?

咪就買咗PM1囉
其實都係喺PM1同Proac 1 SC FE二選一,各有各好,Proac 係秤高啲,但上到去B&W見到display unit平咁多,都係買PM1

黃金玩家

kc2wong 發表於 2015-2-14 21:18
好耐前試過CM5,7,8,我就覺得聽歌一般,所以今次只試PM1同805D

先恭喜Ching 囉
那請問將會用什麼器材推pm1呢
PMC Fact 8.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kc2wong 發表於 2015-2-14 21:24
咪就買咗PM1囉
其實都係喺PM1同Proac 1 SC FE二選一,各有各好,Proac 係秤高啲,但上到去B&W見到display ...

期待開箱+包膠

星級玩家

benbenjapan 發表於 2015-2-14 21:28
先恭喜Ching 囉
那請問將會用什麼器材推pm1呢  ...

用返現有器材咋,source係Calyx DAC,amp係Creek destiny 2,不過都想添多部SACD機
但最衰係要等差唔多兩個星期先送貨,收貨果晚我就要夜機飛,差唔多成個月先有得玩

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

kc2wong 發表於 2015-2-14 18:10
今日我喺B&W 尖咀showroom 買咗對PM1 display unit,個人認為係超靚價,你可以去中環度睇睇仲有冇 ...

可否pm價錢參考嗎,thx
雞雞音響組合

黃金玩家

陰公 咁搞法痕到爆
我都用緊最入門50a
PMC Fact 8.

黃金玩家

来得这里预咗身痕和肉痛

(Post76 Android 手機版送出)

新仔玩家

benbenjapan 發表於 2015-2-15 13:30
陰公 咁搞法痕到爆
我都用緊最入門50a

師兄你好,請問你用50a評價如何,師兄現在配用甚麼喇叭?

黃金玩家

ksmo 發表於 2015-2-16 18:16
師兄你好,請問你用50a評價如何,師兄現在配用甚麼喇叭?

我配家中一對有20年的舊喇叭
Nobis dm7 google 也只找到一兩條資料
我是覺得聲音相當理想 我聽古典 管樂的質感震撼到我
(可能是我見識少T.T)
但參考價值不高 因為連對喇叭的阻抗 靈敏度都不知道
唯一可以肯定是一定比Av amp 推好
因為對從前在老家裏被先鋒AV AMP推
從來沒發出過如此動聽的聲音
PMC Fact 8.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

benbenjapan 發表於 2015-2-16 21:43
我配家中一對有20年的舊喇叭
Nobis dm7 google 也只找到一兩條資料
我是覺得聲音相當理想 我聽古典 管樂 ...

我未換Nu Force P9之前都係用Nobis 前級 (Proteus)
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100