設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Pmc or elac 的決擇

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最初玩書架喇叭,依家心思思想試下座地聽歌。客廳只有10.5呎wall to wall,左右客飯㕔加埋長21呎。其實玩座地會否太细? {:9_437:} 初步考慮pmc 23, pmc24 同elac 407。但pmc 好似冇乜人講,係咪好難玩?{:9_422:} 我聽pop 慢歌多,間中聽rock pop and jazz。可否俾啲意見。謝謝各位{:9_425:}

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

一般小坐地適合150-400呎
聆聽空間,師兄有200呎ok啦,
如果聽歌多,要舒服,
咁就揀PMC,
睇戲多,喜歡爆機
拳拳到肉就Elac,

之前有同事用300B
推PMC小坐地,
相信PMC會較易推得好,
這一點也要注意。

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

How About Dyna Excite X34

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
jastudio + 5 + 5 我都想买

查看全部評分

星級玩家

Tomy 發表於 2015-5-17 15:26
一般小坐地適合150-400呎
聆聽空間,師兄有200呎ok啦,
如果聽歌多,要舒服,

謝謝tomy ! 小第聽哥多。用audia flight 3 推pmc 24 未知會否夠力?

1萬

白鑽玩家

What about sonus faber venere 2.5
WEB_Image Sonus Faber Venere 2 5  Wood 2 5-veis gu339767840.Jpeg

星級玩家

xerxeshowie 發表於 2015-5-17 15:48
What about sonus faber venere 2.5

Sf 2.5 會否很貴? X34 都係isquare試過, 不過環境試唔到真章,個次聲就覺得不太開揚,dynamic 不夠。

1萬

白鑽玩家

cyfever 發表於 2015-5-17 16:04
Sf 2.5 會否很貴? X34 都係isquare試過, 不過環境試唔到真章,個次聲就覺得不太開揚,dynamic 不夠。 ...

Sonus faber Venere 2.5 18K

http://www.price.com.hk/product.php?p=151351

Dyna Need lots of run-in, sound plain at first la

http://www.theabsolutesound.com/articles/dynaudio-excite-x34/

http://www.hifichoice.co.uk/news ... 4--pound;2000/20375

http://www.highfidelity.pl/@main-458&lang=en

http://www.audiot.co.uk/products ... -speakers-6860.aspx

https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cyfever 發表於 2015-5-17 15:42
謝謝tomy ! 小第聽哥多。用audia flight 3 推pmc 24 未知會否夠力?

可以啦~
呢啲PMC小坐地
用蛋機推都得㗎,

用呢部Amp肯定唔會揀Elac407啦~

星級玩家

Tomy 發表於 2015-5-17 16:50
可以啦~
呢啲PMC小坐地
用蛋機推都得㗎,

Tomy 兄,今日試407書架(因為冇得試407),發覺啲聲不是很清楚。pmc 24 原來都算係小坐地,你話我部amp 夠推就放心了。

專業玩家

我自己都係sonus faber venere2.5用家,我地方尺吋同你差唔多,不論用膽機或石機推出黎既效果都唔錯,一d都唔難玩,價錢仲唔洗18k咁多,夠牙力sales又想開單,15k有找,以價論聲確實底玩,最緊要樣靚易襯傢俬女皇唔反對