設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cyfever

[喇叭組合] Pmc or elac 的決擇

鑽石玩家

我聽pop 慢歌多,間中聽rock pop and jazz +1

小弟之前用dynaudio書架, 後來無意中汁左對243LE返來..覺得jet高音幾岩自己, 後來轉403, 現在是407

PMC也在朋友度聽過兩對, 座地及書架

個人覺得Elac vs PMC 的分別是大的

Elac 較平淡, 偏向分析力, 細致..無味無道, 收放快..算係不留尾音, 乾淨類

PMC 較有肉地, 偏向慢聲, 鬆容, 帶點感情, 帶點尾音, 不是盲目追隋高分析力

至於邊隻易玩?,其實兩隻都有難度, 點解?

Elac <--無味無道, 你想佢要有感染力, 音樂感...(個人喜好係暖聲? / 冷聲? ) 部amp要夾得岩口味(407其實易推)

PMC <--先天迷宮箱..好處係不需要大單元也可"營造"出一定的超低頻, 氣氛,氣勢, 但要控制得佢下盤好..
            對amp的驅動力要求較大, 由其空間較小易積聚低頻做成過多註波, 不耐聽

Elac : 睇戲多,喜歡爆機岩用 <---認同Tomy兄說法, 我是80%睇戲, 20%聽歌, 如果只玩2ch, 唔建議買Elac

溫提: elac 新喇叭事實是有排煲先開到聲...我記得第一次去買開的hifi店聽407(剛到貨)..一開聲..點解咁硬...印像相當差
事格大半年我再去聽...發覺好順耳, 剛中帶柔, 由其隻Jet 5 高音事實比之前Jet 3 進步好大, 好線性..

所以最後...我直接買下該對Display...就係唔想返來有排煲

評分

參與人數 9威望 +86 金錢 +86 收起 理由
benbenjapan + 10 + 10
edison133 + 10 + 10 用家心得
ANWKLO + 10 + 10 精彩報告
digiman + 10 + 10
pinkspider + 10 + 10 精彩報告
oldappletree + 10 + 10
cyfever + 6 + 6 精彩報告
Tomy + 10 + 10 用家心得
que + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cyfever 發表於 2015-5-18 11:10
Que ching 請問pmc 24 係咪應該易推過 elac 407? 如果audia flight 3 推得pmc 24 唔好,有冇推介用邊隻a ...

冇認真試過新pmc

但elac 都有一定要求
朋友用550 krell都話唔敢講玩盡對407
呢部amp論推力已係牛咁強!

但香港好多ching又話佢粗又話mic
無言
有幾多人真係聽過

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
edison133 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

星級玩家

que 發表於 2015-5-18 12:25
冇認真試過新pmc

但elac 都有一定要求

407 粗聲?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cyfever 發表於 2015-5-18 14:16
407 粗聲?

我指d人話krell粗

但我聽過又唔覺

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +6 收起 理由
cyfever + 6 + 6 用家心得

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

黑色暴乳 發表於 2015-5-18 09:52
呢個系列全部mic, 雖然mic, 但唔覺手工有咩野問題,如果唔係mic, 價錢應該冇咁底玩  ...

thx!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Elac走高分析力路線,
點會粗聲呀,粗聲就唔會有高分析力啦,
至於聲音厚薄,如師兄所言,
睇你點配搭,層經响詠雅音響
用Cary CD30幾+CarySLI80
胆機推對Elac仔,重難玩過407,
播女聲(陳潔麗),離晒箱,
叮叮噹噹飛晒出嚟,好有質感,
我想用手接住,
靚到啜核,D聲唔簿(又未至於好厚),
我話想試大棚嘢,
老細話玩大嘢就唔用呢部推,
轉部Air Tight蛋前、後級,
問一問價十幾萬,我無試了。

所以十分認同師兄所言,
用咩配搭,極為重要,
Elac可以聽歌其實可以好好聲,
但背後你要付出很大代價。

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +26 收起 理由
fishbone8822 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

Tomy 發表於 2015-5-18 17:35
Elac走高分析力路線,
點會粗聲呀,粗聲就唔會有高分析力啦,
至於聲音厚薄,如師兄所言,

elac 的鋁帶jet高音玩得好...真係播( 陳潔麗 )無命的...通透得來好順耳, 唔怕吉耳

及elac 唔怕聽到箱聲, 制作上下了不小功夫..

但一播男聲....明顯b&W又磁性d...elac 係薄d...haha~~

評分

參與人數 2威望 +16 金錢 +16 收起 理由

查看全部評分

不可一不可再, 向毒品說不, 向後級說不..
係...不能得一部咁小...

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

fishbone8822 發表於 2015-5-18 12:24
我聽pop 慢歌多,間中聽rock pop and jazz +1

多謝分享
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

elac粗聲

高級玩家

小弟同時用緊Elac 210A 同埋 PMC DBi
新款的Elac 同PMC我未試過,不過據說會比較易推,但是,
坦白講我估計樓主兩對心儀的對象用audia3 都要心理準備換amp
而兩者選一,我會選Elac 只因為a3 同PMC性格有D重複