設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kyojason

[喇叭組合] 喇叭選擇太多, 請收窄我應該試邊隻?

進階玩家

呀....好Hard sale....
但師兄咁極力推介, 真係要試下...
問多一句, 雖是說無敵手, 雖是耳聽為實, 咁即係其他6個選擇都可以放棄了嗎?
其實仲有一個選擇我唔記得打出黎, 就係KEF R300

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

kyojason 發表於 2015-6-29 23:20
問多一句, 雖是說無敵手, 雖是耳聽為實, ...

X14   丹麥 製造 , 贏硬 !

R300 中國製造 !, 是3路,需要更多的功率放, 更難以使它聽起來 好聲音 !

很多兄弟說,他們的HIFI有問題 ~

但他們從來沒有想到, 問題可能是他們沒有選擇合適的喇叭擺 !

https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黃金玩家

xerxeshowie 發表於 2015-6-30 00:08
X14   丹麥 製造 , 贏硬 !

R300 中國製造 !, 是3路,需要更多的功率放, 更難以使它聽起來  ...

無言     勁到咁, 天下無敵, 宇宙最強................. 算啦, 無人信

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

kyojason 發表於 2015-6-29 23:20
問多一句, 雖是說無敵手, 雖是耳聽為實, ...

樓主唔好見怪, 呢度好多師兄有特別喜好, 如果你喺度多啲時間會見佢哋通常淨係推介自己用嗰對或者自己好鍾意嗰對, 基本上都唔會理你咩筆直咩環境咩喜好.......{:9_428:} 唔好怪佢哋, 只係佢哋堅fans~~!!

本來小弟都想覆你, 不過你講嗰幾對小弟唔係聽過好多次唔敢講, 見你想要大掤又要女聲唔使好低其實都唔易, 除咗喇叭你隻DAC同AMP都好影響, 尤其是分析力同高中音~~!! {:9_423:}

唔知你係咪聽過晒嗰幾對, 如果淨係講高分析力同高中音靚既, 可以諗reference 3A, 或者ELAC同MA都有類似特性, 但如果你鍾意既分析力同高中音係KEF R咁上下, 咁又另當別論, 最好根據返你聽過既喇叭感受再去"估"乜嘢啱你~~!!

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
Einstein + 10 + 10 絕對認同
cheapching + 10 + 10 一定要加分
hksarac + 10 + 10 一定要加分
3g184 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

我是, 超級無敵, 宇宙最強, 天下第一, S

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

HenryYuan 發表於 2015-6-30 10:05
無言     勁到咁, 天下無敵, 宇宙最強................. 算啦, 無人信

Dynaudio是由總裁Wilfried Ehrenholz於1977年創立的丹麥喇叭名廠,以精準的聲音、靈敏的反應、具體的音像等特色聞名,不僅在家用市場普受好評,Dynaudio在專業錄音室與汽車音響領域也同樣出色。

Dynaudio的喇叭為100%於丹麥設計製造。Dynaudio喇叭所使用的單體都是自家所研發特製的,具有頻率響應平直、動態大、承受功率高等優質特色。此外,Dynaudio喇叭的音箱加工手法也十分細緻,具有北歐高級木製家具的高水準。

Dynaudio - 影音終極百科 :
http://www.hi-av.net/modules/mediawiki/index.php/Dynaudio
https://twitter.com/xerxeshowie1
超級無敵宇宙最強天下第一Super寫手

黃金玩家

xerxeshowie 發表於 2015-6-30 10:31
Dynaudio是由總裁Wilfried Ehrenholz於1977年創立的丹麥喇叭名廠,以精準的聲音、靈敏的反應、具體的音 ...

真係頂吾住, 受不了

黃金玩家

如果跟天下第一轉貼手用同一系統,你便會升厘做天下第二轉貼手

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔建議用marantz amp, 質量not good
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryYuan 發表於 2015-6-30 14:56
真係頂吾住, 受不了

但如果係打手又未免太低手
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Dynaudio係幾好
但不要xeo系列
但其他model 你部amp亦推唔好

我唔知xeo新款有幾好
但上一代我鍾意呢個牌子既朋友就話唔係果回事
佢話佢寧可買bm系列active好得多
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc