設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] <求喇叭推介(第三集)>之NAIM SUPERNAIT 2主場 YAMAHA PK大戰 ATC

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

第二集開左箱,俾泰利日日吹,終於要爆啦..........
上回提要,#136 出左啲相同SPEC,今回大比併啦

第一回 - 鬥擺位,樂器定位、聲場

(ATC): ATC首先在先天己佔上風,因為在說明書上己寫清楚,兩隻喇叭同皇帝位湊成一個等邊三角形就得(再加多少少TOE-IN),人聲一定係企定定,置出樂隊一兩尺左右,立體感、深度係容易產生,Rebecca Pidgeon的Spanish Harlam向中段個沙槌,點半至兩點鐘位置自自然然走出來。 為左更理想,我就買左塊鵝絨布蓋住電視,分吋必爭,深多一尺得一尺,幾舊水唔慳得。

(Y1000): 雖然ATC容易定位,但不等於YAMAHA製造聲場困難。奈何,YAMAHA箱體有返咁上下,在客廳的有限空間下擺位,啲樂器難免會有少少逼。 不過,大單元同時間令到每一件樂器更加清晰可「見」,尤其是最低音的墊低BASS、鼓等等,比較上來ATC會蒙、弱一點。李克人既<李克人演奏廳>入面頭三首<十年前後>、<勝情中人>、<婚後事>,鐘鼓齊鳴,二胡、洞簫、笛子等等樂器哂面前一一數出,彷彿自己就係趙增熹(唔係金培達,哈哈 )。再聽真啲,連個禮堂空間、空氣密度都有,ATC未必俾得到的。

第二回 - 鬥上下伸延、控制
(ATC):ATC高音單元,發揮80分以上表現。新單元幫到下手。 但係下路失守 ,我有理由相信NAIM SN2力度,同二次完反射未能帶出應有而實在的低音。 對唔住ATC,係我玩唔起你…..但我唔會放棄你,我發誓會我一定要收服你的!!!
(Y1000):「鈹」「紙」合力,誰與爭鋒。「鈹」高音尖而不燥,「紙」低音有質有量。今年AV SHOW 隻SACD第12CUT<WHAT A WODERFUL WORLD>開首直接帶我逐步逐步鑽探地球核心咁。 不過,NAIM SN2係「猛烈」的,搭上Y1000有時都會有種少少「衡」的感覺

第三回 - 鬥特色
(ATC): 中音果種甜美,就好似蜜糖咁正,聽Ella Fitzgerald 同Louis Armstrong的大碟,Louis Armstrong個喉嚨腚都好似搽左枇杷蜜咁湧出來咁正,當然Ella把聲係有幾咁自然自在、輕鬆就唔使講啦
(Y1000): Y1000既特色係你唔需要好刻意去聽你喜愛的音樂,因為大單元加上佢高靈敏度,可以將CD上的所有資料,四平八穩送哂俾你,佢唔會「欠」左你。聽得耐左,仲有機會變身基哥,執回少少「初鍊」的感覺添。

第四回 - 鬥價錢
(ATC): HKD$X
(Y1000): <HKD$1/2X (連運費)

結語︰
1. 衣個唔係一個公平的競賽,就好似鯨魚同海豚向海水公園個魚江鬥快一樣,本文纯粹個人口味出發,纯無私分享
2. 如果要我再簡單定論,ATC係果種兩聲道一定要聽過的喇叭,而Y1000係果種你唔需要擔心的喇叭。
(ATC:新手們,你未聽過ATC就快D去聽下,我相信你聽過之後,你會明白咩叫「有味道」的喇叭,唔係點解TELARC、ARC、BBC、DIANA KRALL會源用至今)
(Y1000:你唔需要擔心咩AMP、咩線、咩碟等等既野,佢容易配搭,容易出靚聲,容易俾到參考的意味,隻隻音符塞入你耳仔果種 )
3. 今次試的是ATC SCM 11(是ATC的入入入入入入門喇叭),唔係其他系列,其實ATC主動喇叭係爆爆爆好聽的
4. Y1000係中古喇叭,冇保養,冇DISPLAY,冇得向街試
5. 如果你想買Y1000,千祈唔好攪錯去通利呀!!!!各位有興趣師兄,大可以搵/PM有YAMAHA標誌的「「「「TERRY」」」」師兄,佢最鍾意周圍放毒

6. 其實打報告都好辛苦架.............睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................睇完要加分呀....................睇完要加分呀.................

評分

參與人數 28威望 +285 金錢 +255 收起 理由
邱邱 + 10 + 10
bewater + 6 + 6
Nene + 10 + 10 精彩報告
vegetable + 10 + 10 精彩報告
MarkKwok + 10 精彩報告
billy829 + 10 + 10 一定要加分
timmy + 10 + 10 一定要加分
jamesb + 10 + 10 精彩報告
benbenjapan + 10 + 10 用家心得
eric_explorer + 10 精彩報告
angusn812 + 10 + 10 精彩報告
awckin + 10 + 10 精彩報告
喜喜天使 + 10 + 10 精彩報告
jackt + 10 + 10 精彩報告
GTfour + 10 + 10 精彩報告
Tomy + 10 + 10 一定要加分
keke323 + 20 + 20 用家心得
victor76 + 10 + 10 精彩報告
8po + 9 + 9 精彩報告
plnl88 + 10 精彩報告

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

終於肯出野嗱...
不過...我對ATC聽感...同C兄有D出入
好多人話ATC中音有味道...甚至稱其"春藥"喇叭
我就會形容ATC中音...係高密度+有分析力...但就無咩味道
唔係要同C兄打對台...純個人感覺only...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ce_tkk + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝師兄精彩報告,我都因為你的報告已經上了ATC代理聽種毒中

評分

ce_tkk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

moclub 發表於 2015-8-17 13:06
多謝師兄精彩報告,我都因為你的報告已經上了ATC代理聽種毒中

中毒就要快D解毒啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

銀級玩家

終於標左嘢,
題外話,大師兄個名勿常掛咀邊乃嘢勿怪人。
如果我唔系乃左嘢我唔會同你講呢番說話,
分數後加比你

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ce_tkk + 10 + 10
terryc + 10 + 10 真正高手~

查看全部評分

窮人多嗜好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilavbnm 發表於 2015-8-17 13:01
終於肯出野嗱...
不過...我對ATC聽感...同C兄有D出入
好多人話ATC中音有味道...甚至稱其"春藥"喇 ...

叮噹兄你對高級啲,配搭又好,點同呢
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主你真係比面,又放小弟上枱面如果計玩山葉來講,我真係個入門小新手,而又無正式去幫過師兄你……

如你試到有乜好配搭後計得通知小弟一聲,免得我哋班窮人行多咗路~

評分

ce_tkk + 10 + 10

查看全部評分

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

樓主,你會繼續keep住用兩對喇叭,定係還是要作取捨呀

黃金玩家

76-FC 黑鑽石勲章

terryc 發表於 2015-8-17 14:05
樓主,你會繼續keep住用兩對喇叭,定係還是要作取捨呀

KEEP住兩對先..........
雖然屋企只能播一對,
但哥就是任性,
哥就是有錢.........
(扮唔到窮,唯有充有錢 )

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
keke323 + 10 + 10 又多個金錢幫~
ilavbnm + 10 + 10
terryc + 10 + 10 好有錢呀~

查看全部評分

2CH: Accuphase + Yamaha

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

terryc 發表於 2015-8-17 13:55
叮噹兄你對高級啲,配搭又好,點同呢

擺明串我窮啫...
大家都知...我果對係ATC全個系列入面最平果對啦...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money