設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 開人苞感覺真係爽 - DEVIALET LE 200 (#2有報告)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

件事係咁既, 話說小弟一向無錢又貪玩, 一直以嚟都係買超舊二手機搞到一屋老嘢垃圾機, 對高科技嘢真係識條鐵, 玩CAS都只係16/44.1又無SACD機又無玩DSD file....

直至上2個星期去咗AV展, 一入到去就見Devialet好靚既booth, 就比佢吸引咗第一時間去睇吓~~!!

見到間房仔擺咗對B&W鸚鵡螺~~!!! 更加要入去聽啦~~!! {:9_427:}

小弟窮狗從未聽過B&W鸚鵡螺, 唔敢講當時用8部Devialet Le 200嚟推究竟實際去到幾多, 雖然好多大師同師兄都話有幾唔掂, 但小弟同鄰居都聽得好興奮, 個畫面出嚟都好準確好靚~~!! 後來知道佢既spec同價錢, Devialet既設計簡直係完全叫小弟玩既所謂HIFI知識食晒屎~~~ 正如小弟以前自己諗, 如果一部機可以做晒全部嘢而又做得好屏敝DAC前後級互相干擾既話, 呢部嘢應該會無敵但好很大舊....但呢隻Devialet Le 200, 點睇都似art piece, 又靚又細部又乜都齊晒只係賣6皮幾(講真自己計落啲垃圾總和都係差唔多價), 仲要行ADH, 即係class D既供電, class A線路咁神怪既都比佢諗到~~ 實在係比佢搞到小弟有少少頭大....

題外話, 呢隻phanton又係估佢唔到個低頻咁吸引, 有機會問方浪借嚟試都好....

太多function唔講咁多, 有興趣自己睇:

DEVIALET LE 200
http://en.devialet.com/expert/#models/expert-range/le-200/

其實完咗AV展之後同鄰居食飯, 大家都對呢部機中中地毒, 但小弟有個好大既心理關口過唔到, 就係玩呢部嘢差唔多叫小弟玩DIY收皮, 屋企嗰堆爛銅爛銀可以掉晒佢....

跟住又同件老友傾開呢部機, 講講吓佢竟然話要買機~~!! 喂, 第一次淨吹都毒到人, 咁梗係要幫佢約方浪試機先得架~~~結果就係咁....小弟超開心咁幫件傻佬破處開苞, 最興奮既係部機唔係我既又唔使比錢就有得開, 真開心~~!!!

方浪老闆之一King Poon自己送部機嚟公司比我, 真係好服務~~!!

尋晚返到屋企食完飯都好夜, 但佢咁既樣咁想我開佢苞, 夜一夜都要做嘢架~~

Devialet係LV老闆開既公司, 啲包裝真係靚到暈~~

有少少spec睇

一打開見到張SD Card, 無論係firmware upgrade或者set後面既輸入都係靠呢張SD Card再上網set, 真係好新奇~~

連環開苞圖, 真係幾靚喎

部機既玻璃面反光真係好堅

拎走中置同NAS擺好部機, 好靚咁喎

個搖控又係超型

擺好個位之後先知小弟啲線唔夠長....結果都屈就佢....

報告? 聲音? 講真, 只係開咗幾首歌無謂講, 等煲吓先, 不過一開聲佢既聲底已經同小弟垃圾房係2件事, 果然class a既線路係會令聲音甜美好多, 個人覺得呢部機既聲對比小弟垃圾組合係比較令大眾接受好多~~!!

價錢?? 唔使PM問, 方浪代理既嘢一向好公開價錢, 個價都無咩得點講:
http://www.squarewavehk.com/2015 ... %E7%9B%AE%E8%A1%A8/

好多人會睇部機價會覺得好貴, 但大家諗吓你屋企既DAC/前級/後級, 再加埋佢哋之間既接線同電線拖板等等, 會唔會貴過呢部機加一條電源線, 咁你就會計到係咪真係好貴喇~~{:9_436:}

多謝觀看~~!!

評分

參與人數 32威望 +620 金錢 +615 收起 理由
pac + 10 + 10 超正!
treemou + 10 + 5 精彩報告~等哟死硬派點都話D類機唔聽得,.
stjo + 10 + 10 精彩報告
hinh200hk + 10 + 10 一定要加分
mchan6 + 10 + 10 精彩報告
jamesc138 + 10 + 10 超正!
alfredmyc + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 50 + 50
hiyori + 80 + 80 精彩報告
raykkc + 10 + 10 超正!
edlsang + 10 + 10
mankoo米高 + 50 + 50 精彩報告
oldappletree + 10 + 10
dc903 + 10 + 10 精彩報告
flight + 10 + 10
臭鼬鼠 + 10 + 10 精彩報告
fungl + 10 + 10
jack331 + 10 + 10
panerai + 10 + 10 精彩報告
pinkspider + 10 精彩報告

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

8月20日報告

報告都係唔出住, 不過先講一件好"神"既嘢比大家知先~~ {:9_422:}

小弟第一晚開機仲未update佢firmware(好似行7.1.X), 比到小弟感覺推ATC SCM20係比mark仔差, 唔多夠力推中低頻....

但尋晚返屋企update咗最新既firmware(8.1.3), 佢話由170W轉到200W輸出(好似係寫6ohm添), 一開機真係嚇襯小弟~~!! {:9_433:} 佢竟然推到平時mark仔推唔到最後嗰2-3成出嚟, 隻ATC SCM20竟然有啲咁既聲我都唔知.....update firmware連部機都唔同埋, 呢部嘢實在係太"神"~~~

甘翅大鑊鳥......{:9_440:}

8月21日報告

尋晚終於都set好LAN線入既Devialet Air, 呢個係Devialet自己研發既AIR program, 可以將同一network裡面任何music file(NAS, MAC, Window, Android, iOS etc.)經呢個Devialet Air去播, 而接駁可以係用LAN線或者WIFI, 尋晚仲未set好WIFI. {:9_428:}

而另一樣嘢就係用cubox行voyage mpad經USB入Devialet Le 200, 要注意既係原來小弟本身加咗個USB電再生器喺cubox同USB線之間係唔得既, 要拎走個再生器先出到聲~~!! {:9_423:}

個結果非常之令小弟沮喪.....同一個喺NAS出既file, 經由cubox(當然有用LPS)行streaming出條7-8千蚊既Entreq Challenger USB(當然有接PAC地盒), 出嚟既聲音, 無論係人聲或者大掤嘢, 都輸咗比就咁用佢Devialet Air拎NAS既file~~~!!! {:9_433:} 小弟好難相信呢單嘢, 所以成晚反覆咁試, 無論係用iphone裡面既歌, iMac裡面既歌, NAS裡面既歌, 其實都係同一file, 經Devialet Air去播都係KO隻cubox.......{:9_440:}

暫時各種輸入既個人感覺好聲次序係:
1. 膠 -> phono (setup可選擇唔同唱頭setting) - 純係個人喜好, 講真analog既膠聲係同其他嘢無比較意義
2. CD -> digital - 呢個好毒, 小弟部陳年wadia轉盤完全火浴重生一樣
3. Devialet Air - 呢個超屈機, 究竟個program搞過咩, 又超方便又好很好聲
4. cubox -> USB - 我好想喊.....

甘翅超堅大鑊鳥......{:9_440:} 咁多年既理論好似一野比人擊落.......我都話新手入門唔好立亂去試機架啦~~~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
raykkc + 10 + 10 精彩報告
jackt + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

慳左位就其實好平, 諗下, 得一個層架的話, 慳左20尺, 咁都20萬啦.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

咁詳盡, 抵比精你啦~~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

六爺,幾時到你呀?有冇用佢個phono呀?

黃金玩家

六爺好嘢!{:9_426:}
有無興趣自己都買返部玩下呀{:9_436:}

3萬

白鑽玩家

obee 發表於 2015-8-19 12:00
慳左位就其實好平, 諗下, 得一個層架的話, 慳左20尺, 咁都20萬啦.

所以我會真心推介比可以放低包袱既人, 或者新手, 佢聲音仲真係幾唔錯~~!! {:9_426:}

3萬

白鑽玩家

小瑟 發表於 2015-8-19 12:02
咁詳盡, 抵比精你啦~~

開人苞梗係要交足功課啦, 希望可以比我玩返一年半載咁啦~~!!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2015-8-19 12:11
所以我會真心推介比可以放低包袱既人, 或者新手, 佢聲音仲真係幾唔錯~~!!   ...

但個問題係, 你 free 左嘅位都唔會用, 音響係一定要有一定空間先好聲, 所以慳位=>慳左錢其實係唔多成立.
不過, 簡單接駁係慳左好多時間, 同配搭所付出的代價.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ctmk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

jackt 發表於 2015-8-19 12:05
六爺,幾時到你呀?有冇用佢個phono呀?

我放唔低個包袱住....雖然尋日一聽已經有懷疑KO咗我套垃圾器材.....起碼金鹿應該輸鳥.....宜家淨返mark仔既無窮力量希望頂得住......

未試phono, 開到聲都點幾, 要返工呀喂~~~