設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[喇叭組合] Rogers LS3/5a真的甘好? (包膠在#33)

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2015-10-3 15:50
係~

重要幾易聽得出

甘樣到底邊個先至係standard?
沒理由左一個右一個standard, 甘樣仲點叫monitor speaker ?  
還是好音樂最好.

黃金玩家

我玩過的細speaker, 只keep住 JBL 4312M & Celestion SL700  呢两對, LS 3/5a 就無 keep, 不過D人話 16 ohm 果隻 3/5a 係最正

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-10-3 15:43
上網check, 發覺LS 3/5a 好多變化, 又由唔同的廠出過.
其實唔同版本之中的分別是不是真的甘大?  ...

無錯!
3/5a的型號的確係勁複雜的!
細肚池,大肚池,白肚池,11R, 15R...
有啲重分埋分音器版本!!!
所以知道晒3/5a歷史的人,只有很迷戀3/5a的老伯伯!
我呢啲後生仔只知識聽,唔會去睇歷史囉!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

kl122002 發表於 2015-10-3 15:54
沒理由左一個右一個standard, 甘樣仲點叫monitor speaker ?   ...

這問題小弟無深入研究……

但我只知到個價錢係有好大分別
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

kl122002 發表於 2015-10-3 15:54
沒理由左一個右一個standard, 甘樣仲點叫monitor speaker ?   ...

無standard的!
不同年期連單元的parts number都唔同!
所以都幾吓人玩架!
聽講好多古董15R果啲多數都唔係直版(原裝)分音器,所以買咗"外表",都未必買到真身!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

HenryYuan 發表於 2015-10-3 15:57
我玩過的細speaker, 只keep住 JBL 4312M & Celestion SL700  呢两對, LS 3/5a 就無 keep, 不過D人話 16 ohm ...

如小弟無記錯好似係15ohm

師兄對4312m好可愛 700仔係好獨特的
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鑽石玩家

都係果句:情意結多於一切,小心迷失。
玩代人用玩代喇叭啦。
但膽機例外!

1萬

白鑽玩家

老而不

terryc 發表於 2015-10-3 16:08
如小弟無記錯好似係15ohm

師兄對4312m好可愛 700仔係好獨特的  ...

細肚池,大肚池,白肚池,11R, 15R...有啲重分埋分音器....
我知LS 3/5A出左甘多年, 有D零件改下是正常的. 不過多成甘樣...就好似會唔會有D無譜
一路找, 一唔發現真係唔少地方都有提到改分音器, 有些是自已DIY失敗再取出去賣
我又留意到有些是有好似XLR線入, 有些是用普通喇叭線, 甘樣邊個好D?

(當年)都有諗住入對JBL 4312m, 唔知定下的mk II 得唔得?
可恨的是喇叭與書本爭地方
還是好音樂最好.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小喇叭考估學 - L3/5A
我會對NS 10s興趣較大

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

衰仔樂園 發表於 2015-10-3 18:09
小喇叭考估學 - L3/5A
我會對NS 10s興趣較大

小弟都係對NS系列有興趣多啲

但千其唔多買第一代NS10M 建議買10M Pro, 10MX就可以

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
衰仔樂園 + 10 + 10 用家心得!真是山葉高手

查看全部評分