設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 以前會為咗一首歌買一集碟……

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

以前會為咗一首歌買一集碟,之後會發覺原來其他歌都好聽,跟住會買返佢以前嘅碟,繼續買佢之後嘅碟……
點解…宜家無晒呢種感覺嘅……?

宜家啲歌真係咁不滯?
定係心態唔同咗呢?

p.s. CD就咁簡簡單單一個膠盒咪好囉!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 8威望 +80 金錢 +80 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
alexming0101 + 10 + 10 絕對認同
spencerchan1 + 10 + 10 用家心得
粗人敵卡 + 10 + 10
窮小子 + 10 + 10 有意思^_^
war2 + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 10 + 10 絕對認同
takeishi + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我仲有喎~~~~ 不過係膠....... 因為聽多咗舊歌, 跟住就去搵膠~~~~ {:9_407:}

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
spencerchan1 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

以前啲歌曲韻柔揚旋律動聽作詞如詩如畫 ; 再加上歌手投入感情去演譯,聽完會令你渇望再聽,聽多幾次已有衝動想擁有一個copy。宜家啲歌真係無左這種感覺!舊嗰批有料的作曲填詞人歌手紛紛隱退,現時本地樂壇死氣沉沉青黄不接。

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

係啦~我都有同感.
以前一隻碟十隻歌. 聽完你會好有感覺. 但係呢家D碟. 閒閒地一隻大碟廿隻歌. 但係. 聽完無一首歌記得架. 死唔死............

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

我已經唔聽本地歌曲好奈

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ykluk 發表於 2015-10-26 16:04
我仲有喎~~~~ 不過係膠....... 因為聽多咗舊歌, 跟住就去搵膠~~~~

就係聽嚟聽去都係舊歌......
究竟係個世界變咗, 定人變咗呢?
分唔清......
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

PCM.DSD 發表於 2015-10-26 16:09
以前啲歌曲韻柔揚旋律動聽作詞如詩如畫 ; 再加上歌手投入感情去演譯,聽完會令你渇望再聽,聽多幾次已有衝 ...

我地仲聽緊十幾二十年前嘅歌
今日嘅年青人, 十幾二十年後, 仲會唔會聽返今日嘅歌呢?

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

takeishi 發表於 2015-10-26 17:10
係啦~我都有同感.
以前一隻碟十隻歌. 聽完你會好有感覺. 但係呢家D碟. 閒閒地一隻大碟廿隻歌.  ...

所以真係無晒買新碟嘅衝動......
除非真係好鍾意嘅歌手啦......

但講到尾, 始終又係以前嘅歌手......

鑽石玩家

窮鬼

war2 發表於 2015-10-26 18:42
我已經唔聽本地歌曲好奈

依家本地歌曲…
今年淨係買咗陳奕迅新碟
無乜歌手吸引到小弟買碟住

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

白鑽玩家

老而不

其實以前都是一兩首做主打, 梅花間竹的排入去LP / CD入面.
只是 歌有歌味, 詞有詞味 , 就算不聽, 光看詞也覺悅心.

現在的東西看/聽完都不明白那些是什麼. 由個cover一望過去就知不是好東西.  
不過仲有D 人 以為未來一定升值, 又或者搞升值, 拼死地入, 再留下網絡文字等10年之後吹紅佢. .

有人話曲是曲, 詞是詞, 唱家是唱家, 香港是搞到完全獨立, 唯有少數如lolo.
所以有前輩因為沒有切合的曲+詞而唱不到, 自己也沒能力去作; 有好曲好詞的人也找不到好的唱家 ( 唱的唱家又未必看得起)
得個吉.

還是好音樂最好.