設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] Apple TV 第四代 - 初用報告

黑鑽玩家

Hi-Fi OCD 患者

金耳朵金耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

更新 (10 Dec 15): Apple 已推出tvOS 9.1 update - Remote App 已可用, 暫時解決打字慢到想死的問題。

====================================

話說上星期火速入手左部新Apple TV第四代, 但放左成個禮拜都唔得閒玩
尋晚終於有時間幫佢開光

回顧開箱可看此:
Apple TV 第四代 - 熱辣辣開箱

小弟本身其實用左第三代近三年 (我仲係當年全港第一個入手Apple TV 3 果個人,好似係)
咁點解要換呢?皆因有以下三個新features:

- 有7.1聲道 output
- 802.11ac 極速 wi-fi制式
- 有得download d light games 玩下(順便可以娛樂下屋企老細

小弟買左64GB 版本,唔講咁多即刻去片

基本上兩代尺寸只有高度有分別(圖左三代,右四代),所以唔驚升左級要多d位放

個patpat 分別就大d,最明顯就係冇左個optical 輸出

個remote就完全redesign過,用玻璃面版touch操控,仲可以用Siri(但係其實未有...以下再論)
而供電則可用Lightning 叉電,唔洗換餅仔電(不過我個舊remote)三年冇換過電,我仲成日用,所以叉電可能係多餘

〔警告〕用玻璃造的remote一跌就會爛(轉自cultofmac)
所以買果陣要科水多$98買個remote loop

初頭唔明點解唔送埋又咁貴,原來條loop係疑似皮造,而且可以扣死唔怕跌

擺明抄Wii 啦!

開機前先講講線材,因為話哂我成日租戲睇,所以我唔會用Apple送果條雞線

Neotech NEP-4003 鍍銀電源線,插Sine S30A digital output

Sound From Heaven - The Legend (Oppo Edition) HDMI
直入Oppo BDP-105

好!而家入戲肉,開機!

一開機就叫你pair左個remote先,五秒搞掂

跟住問你點set機,建議用Device,因為有好多野會自動detect到,例如本身屋企wi-fi,連密碼都唔洗入就會連到

跟住有機新野叫Aerial Screensavers,世界各地的航拍風景做screensaver,都幾特別

Apple TV 4 最大改良就係有個叫 tvOS的平台,其實就係iOS 的TV版本,比起以前就所有野好似白左多靚左咁
到左呢度我就梗係即係衝入我最重視movie果度睇睇先啦!

咦,個版面完全唔同左

掃落去睇睇先..........................
.....5.1.........

咩料,乜唔係有Dolby Digital Plus 7.1架咩!!!!???
好,我當呢套未有... 睇下其實戲有冇先
World War Z ... 5.1
Man of Steel ... 5.1
Interstellar ... 5.1
Tron Legacy ... 5.1
The Hobbit: The Battle of Five Armies ... 5.1
喂大佬,咁同我部舊Apple TV 一樣聲效咋喎!

個心已經沈左一大截...算數,play左先

畫面一樣,不過係load得快,因為ac制式wi-fi關係,按play一野就可以開始睇

Scroll個remote落去就會有settings選... 冇5.1/7.1揀,即係個menu寫有就有,冇就冇,死心...熄機

咦,咩意思?原來部remote 會控制埋你其他器材,咁樣熄機的話會幫你熄埋部電視!

所以要係度較返Control TVs and Receivers -> Off

諗諗下唉試埋打機先再算啦

入到App store,基本上所有game同埋以往有的功能(e.g. YouTube, Cruchyroll)而家都係要download左先用得

咁好啦就試下隻Rayman先,又download得幾快,幾秒就開始玩得

個畫面係幾靚既,不過睇落就似係用手機app移植出黎lor, 咁我點解唔用手機玩呢?

拿,裝左dApps/Games就會順序show返係main menu, 而且可以好似手機咁用戶自己arrange icons

Apple TV 會play music 是常識吧?可惜除左個layout比以前光之外,同埋可以用Apple Music
我睇唔到功能常有大分別lor

咁好啦, 試下用下個Search function搵下trailers 睇啦,呢個就係個版面:

咁即係要我逐粒字用手指公打出黎,咁我關節炎都未打得哂啦... 唔單止,而家連個remote上面個siri制都仲未可以用siri

係開唔到siri,因為而家未support香港... 我心諗: 新版有siri但連英文siri都唔開俾我用住,咩marketing理念...
OK, 咁我仲有最後一招,就係連個bluetooth keyboard

五分鐘後... 喂仲未search 到既?係唔係有bug...
Reset 部機,仲係連唔到
.............

咁我就好闇然咁熄左部機...

總結:
7.1 唔知邊套戲有,或者舊戲會唔會升級support返
Wi-fi極快,應該仲快過插線,但要router support 802.11ac制式先得
Siri未用得
Keyboard連唔到(註下post)
Games 同手機好似冇分別
Play music/AirPlay 同舊版冇分別
Aerial Screensavers 有冇唔係好重要
畫汁冇明顯改進,冇4K

想而家買真係要諗諗先喇

多謝收看!

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
jack331 + 10 + 10 精彩報告
ryan123 + 10 + 10 用家心得
245141525 + 50 + 50

查看全部評分

Hi-Fi: 退燒中
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

黑鑽玩家

mikemike0412 發表於 2015-11-10 13:55
畫汁如何?聲效合格嗎?

畫汁:同上一代冇乜分別,光位正常,黑位冇層次多雜訊,始終唔係BD質素
聲效:最嬲係呢樣,好多戲仲未有7.1,聽講有幾套港片有,但未試
Head-Fi: Song XBA-Z5 + Astell&Kern AK120II

黑鑽玩家

[23 March 2016] tvOS 9.2 更新,可支援Apple Wireless Keyboard

Wireless keyboard 問題:

Apple TV 網站說明

第一點:

「Apple TV(第 2 代或第 3 代)。無線鍵盤與 Apple TV(第 4 代)不相容。」

我真係唔明呀Apple ... 我真係好唔明... 係唔係想逼我用返部舊機...

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jack331 + 10 + 10 用家心得
臭鼬鼠 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

see see sin

鉑金玩家

thx~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Seesee

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

正呀、睇睇先、

高級玩家

thanks

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

鉑金玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章

睇睇先