設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《哪一天我們會飛》夢想? 現實? 不可分割

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

故事簡介

彭盛華和余鳳芝結婚十年,生活平淡似水。鳳芝在網上偶然發現舊同學:蘇博文的博客,上載了他自彈自唱的歌,喚起鳳芝沉睡多時的回憶精靈。90年代,中學歌唱比賽上,盛華和博文合唱,鳳芝被二人吸引。盛華生性活潑,夢想成為室內設計師,常把課室弄得像遊戲樂園。博文踏實寡言,擅長製作機械裝置,夢想成為飛機師,曾在「雞蛋飛行」比賽奪得冠軍。中學時代的余鳳芝、彭盛華、蘇博文沉醉在「三人行」的夢幻歲月裏。鳳芝希望將來可以乘坐博文駕駛的飛機、住進盛華設計的大屋中。回到現實,鳳芝發現丈夫經常發求愛短信給一個叫莉娜的女人。鳳芝撫心自問,當時為何選擇盛華而放棄博文呢?答案就在當年學校開放日裏。鳳芝決定要展開「尋找蘇博文」行動。她重返母校,再遇上昔日老師、校工、舊同學,一幕幕青蒽歲月歷歷在目;對比當下,那個滿懷夢想,不知天高地厚的自己,去了哪裡呢?最後,鳳芝終在博客上收到蘇博文的回音,可是,結果卻是她意料之外⋯⋯

今朝睇完, 先講我會俾7/10分...

星爺都講過, 無理想同條咸魚有咩分別....
"講得好"

但現實歸現實, 有時候係逼不得已...

故事中好強烈講出香港呢個地方, 社會上對"理想"既睇法係好薄弱, 尤其是對97來臨既時候.
無錯, 講得啱.

但我唔認為只有香港係咁, 其他地方都同樣有呢個問題存在, 只係佢出現在你身邊所以會較為著緊同明顯.

擁有理想, 甚至達成理想, 可能都只存於青春時候.
相信有人會話: 點會呀?!? 可以發展成為事業架麻.
無錯, 的確可以.... 但其實又有幾多人真正可以做到.

我睇左部份訪問同埋聽到好評既聲音就入場支持欣賞, 結果我個人覺得出到黎既效果, 如果同狂舞派比較既話, 我會覺得狂比較貼近現實同實際意思.

最主要既原因係人大了, 當埋頭苦幹既時候, 回想理想有多美好的確係一件嘗心樂事既同事, 但現實中又真的可以達成嗎?
.
.
.

總括黎講, 呢套戲我覺得外界迴響較為誇張, 題材較為小人會起用, 反而欣賞對新演員既表現既肯定係幾好, 亦係現今香港電影最需要既一環, 但始終雙配合之下, 實際得出既成效係咪真係發揮到出黎?!? 我諗都仲有一個好大既空間要去探究同開發.

前人種樹, 後人乘涼
係我對有理想但要睇返前事既比對所作出既結論

多謝欣賞

評分

參與人數 8威望 +290 金錢 +290 收起 理由
keke323 + 50 + 50 用家心得
Nolan + 10 + 10
~嘉輝~ + 10 + 10 精彩報告
小瑟 + 100 + 100
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
day2013 + 10 + 10
lamwaikit007 + 50 + 50
alleelarry + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

支持支持, 本土電影呀!!!!

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

一定要支持

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

我尋晚都睇左....雖然文戲多...都有 d 笑位...感覺唔錯
【苦盡甘來】

1萬

鑽石玩家

keke323 發表於 2015-11-15 00:53
我尋晚都睇左....雖然文戲多...都有 d 笑位...感覺唔錯

請得林狗黎拍, 唔多唔少有返D笑位爛GAG至得...

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Hon 發表於 2015-11-15 01:08
請得林狗黎拍, 唔多唔少有返D笑位爛GAG至得...

話時話...佢都好小擔正做主角
【苦盡甘來】

1萬

鑽石玩家

keke323 發表於 2015-11-15 01:42
話時話...佢都好小擔正做主角

佢同阿葛應該都好貴...HAHA

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

林狗現實係手工王,同套戲入面的角色有少少似!

人係現實的,男不壞女不愛,點解唔揀蘇博文,大家應該唔難明,就算余鳳芝係開放日有去坐蘇博文架飛機,其實99%都係會同彭盛華一齊,唔好忘記蘇博文其實一早已經表白過,不過當無件事而己,結婚耐左,感情淡左自自然就會胡思亂想,永遠的18歲,當然是完美的,彭盛華的出軌,可以用愛上同一種女人為解釋,不過唔代表值得原諒,但普遍女人都會揀當睇唔到,可惜男人定力就是少,但當初揀壞男孩的又是誰?

戲中拍攝手法唔錯,會容易讓人回味青春時期的可愛情懷,男生看女生的角度,視線有意無意停留係領口位,後花園的秘密機地,好落力咁搞Open Day,明知都只係自己人先會參觀,仍會落力做好佢!

戲入面,彭盛華同蘇博文的友情,其實都好值得細想,戲入面無交代過佢兩個係Open Day之後有無聯絡過,同埋Open Day果日,兩個咁friend,無理由唔知大家都為余鳳芝搞緊大Project,所以最後邊個贏左余鳳芝芳心,都應該唔會影響友情!

成套戲,係咪好睇?我覺得算唔錯,老老實實,唔係林狗同千嬅擔正,其實未必入場,整體好清新,就算超老土的情節(女主抱起鸚鵡果part),你都唔會覺得太做作!值得入場細看!

1萬

鑽石玩家

阿定 發表於 2015-11-16 15:47
林狗現實係手工王,同套戲入面的角色有少少似!

人係現實的,男不壞女不愛,點解唔揀蘇博文,大家應該唔難 ...

我就因為想睇黃修平點處理而入場睇...

用愛情砌出故事, 其實係唔錯, 但內容上我見有人話可能未睇過同類橋段就應該唔會, 因為印象中我睇過, 爭在用飛機黎做體幹呢下就新鮮d, 但以香港黎講飛機的確係幾有代表性, 尤其是九龍城同啟德, 回憶上的確有好多既.

我就唔期待男女主角有突出表現...尤其女角(不過佢都好過許太), 如果可以用返狂舞派呢類用埋新人黎做我會更加鍾意.

題外話, 因為見都有唔小人講過下:
"其實香港唔係拍唔到那些年既風格同味道既電影, 只係..."

"點解我地要追住一套賣座又好睇既戲黎講呢"?

香港其實都有拍過好睇既本土愛情青春片, 好似杜sir既愛上我吧, 入面既內容故事正正就係香港社會既當時現象, 我期待佢有可能會出bluray架....haha

我覺得我地唔應該追住好睇既橋段就翻拍出黎, 就好似呢套戲同狂舞派一樣, 集各方好處再加以配合出好既故事至好去拍, 否則只會變成一個COPY CAT既社會...

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

啱啱頒獎禮當日先睇

其實我想問:上海妹係唔係即係蘇博文女友?
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......