設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] Atmos 3D DBox版《飢餓遊戲終極篇:自由幻夢2》無乜劇透!

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
其實呢套嚟到呢集, 仲邊有期望! 不過由2011年6月2日開始喺呢度介紹呢個系列,
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... 3%E9%81%8A%E6%88%B2

咁多年咁多集都有捧場, 好頭好尾, 點都要支持埋嘅! 唔單只捧場, 臨別秋波, 仲好重槌, Atmos 3D DBox版, 兩位盛惠連網上購票手續費一隻大牛找返兩蚊!

呢間戲院坐正皇帝位, 確係頂級享受! 視角超闊, 接近人眼極限, 4K畫面, 豪華版D-BOX訓喺度睇, 訓喺度震, 杜比全景聲Dolby Atmos, 真係無得彈!!

咁呢啲都要電影內容配合至可以盡情發揮得到, 奈何呢套震撼嘅畫面同試聲位唔係冇, 唔算真係好多囉! 廣場同地下水道大戰都有睇頭, 但問題係套戲悶場相當多, 明顯喺度拖! Josh Hutcherson 飾演嘅Peeta成日問".....real or not real", 問完又問, 其實大家都估到Katniss Everdeen最後情歸何處嘅喇!

Katniss Everdeen個角色, 嚟到呢度, 已經唔係咁討好, Jennifer Lawrence 嘅演譯亦演譯到無哂新意!

有人俾成兩舊幾水入場訓覺 , 仲訓到鬼殺咁嘈! 又有人悶到接電話傾計, 俾個鬼佬大聲嗌佢shut up!

入唔入場自己決定嘞, 呢啲!!

飢餓遊戲終極篇 自由幻夢2.jpg

飢餓遊戲終極篇 自由幻夢2 2.jpg

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
bigair + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
ykluk + 50 + 50 精彩報告
jason1969 + 20 + 20
day2013 + 10 + 10

查看全部評分

白鑽玩家

I did have plans for watching it, but after watching Chris Stuckman's review, I decided to wait for the home media release. In fact, I chose "Interstellar" over "Part 1" last year, I suppose I better watch them all in once on discs a few months later.  

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

除咗Dolby Atmos版, 4DX版, 台灣仲有Auro 11.1版! 真係好想試下比較下!

飢餓遊戲 自由幻夢 終結戰.jpg

飢餓遊戲 自由幻夢 終結戰 1.jpg

飢餓遊戲 自由幻夢 終結戰 2.jpg

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

結局,係要睇的,其實原本想睇IMAX,一直以為要等到星期二先有飛買,點知開賣的竟然係007,唔係賣佢,真係估佢唔到,翻轉頭已經買唔到海運或The Grand靚位了,所以把心一橫,揀左最平的2D+無特別聲效的版本,仲要等埋買一送一的星期五先睇,叫做睇埋果尾,成套戲其實悶場幾多,估計係要交代小說內容,所以太多劃出腸的文戲,坐係左手邊的男人,入場無耐就訓左,不停打呼,隔多陣起返身就同條女係度講完場未,邊有咁悶架!坐係右手邊的女人,就完全相反,係咁問佢果男人,呢個即係邊個?點解的?點解的,沒完沒了,男人由初初都答下佢,到後來試圖唔理佢希望佢收聲,不過都係阻止唔到果女人係咁問,係壓力下,結果男人頂唔到,未完場就拉埋果女人走,以免開燈後比人圍插!

今集打鬥場面不多,而且淨打無鬥智無鬥力,嚴格來講,主角係對整場戰鬥無任何幫助,唔怪得有睇過原著小說的朋友同我講,唔急睇電影結局,可能一早估到會好悶吧!

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
+ 10 + 10

查看全部評分

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

期待

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

原來已經上o左, 之前幾集都有睇, 而且當時成日比d"首都"音樂洗腦, 去去下小便都可以哼d音樂出來!!

我記得之前寫影評時都有估下結尾係點, 睇下我估中幾多都好~

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

睇左, 都係因為睇左前三集. 抱著[唔爭在]的心情睇埋.
老實講, 第一集我睇之前, 聽過一D後年青的朋友講套小說如何精彩, 但電影中, 我只睇到一套粗糙的反烏托邦TEMPLATE.
男女主角的背景, 能力都好片面, 當然啦, 幾個鐘一套戲你想點, 所以都冇太要求, 但第一集的特技都唔係突出, 相比下, 我認為2係較出色的, 起碼有表現到個種GAME的特色.
3話佢已經脫離了GAME, 而4入面的個個所謂GAME, 係好硬粗黎的, 個強權政府一下子脆弱到咁...
大部份呢類正邪相爭的電影, 最怕睇的係後來唔夠時間, 就用了好牽強的講法, 將反派的IQ一下子降低, 等主角簡單D咁樣搞定佢, 快快脆脆HAPPY END...

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
+ 10 + 10

查看全部評分

等運到

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟尋日睇咗, 其實都幾期待, 期待既唔係諗住佢最後有幾爆, 而係個劇情~~!! {:9_423:}

小弟睇一集時其實都幾鍾意套戲, 當然都唔係為咗有幾爆聲有幾靚畫面幾多K咁, 而係劇情~~~ {:9_422:}

老婆第一集未話拍之前已經睇晒小說, 佢一直忍咗咁多年都唔劇透, 只係每次睇完一集我就會問佢同小說形容有無分別(小弟唔睇小說, 一來唔識字, 二來更加唔識英文....), 根據老婆所講, 其實睇咗咁多小說改篇電影, 時間關係雖然係好難去交待每一段情節, 但呢套已經叫做算係最忠於原著, 所以小弟會覺得文戲係會多同要多, 而搵影后去做都好正常, 咁既年代又咁好戲, 影后的確係最好選擇之一(唯一都係覺得peter唔夠大隻靚仔, 因原著裡面既peter係好靚仔好吸引人, 係一個可以用說話去氹captial同受惠國既人, 咁先可以同純用真感情去感動受惠國既女主角打對台~~)

結局雖然去到第三集都已經估到啲, 不過都係一貫睇戲唔反駁既心態去欣賞~~!! 同埋有一樣嘢小弟覺得好好, 因現實中Philip Seymour Hoffman已死, 套戲點樣交待Plutarch Heavensbee呢個角色呢~~?? (老婆行走戲院先同我講, 原來呢個角色咁鬼緊要, 唔怪之得當初要搵Hoffman做....) 最後都覺得交待到啦~~~

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
bigair + 10 + 10
+ 10 + 10

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

朗 發表於 2015-11-23 02:06
除咗Dolby Atmos版, 4DX版, 台灣仲有Auro 11.1版! 真係好想試下比較下!

查實仲有 dts:X 版本添,但唔肯定香港有無得睇!?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
+ 10 + 10

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章