設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: hiro

[喇叭組合] ATC SCM11

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-3-1 10:57
我覺得唔關煲好未...而係聲音特性問題
雖然金仔力水唔差...但係...金仔感覺都係賣幼細為主
一般金仔用家 ...

最多好似係B&W.
照咁講,金仔+ATC 係適合聽邊類型呢?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

man1117 發表於 2016-3-1 19:33
最多好似係B&W.
照咁講,金仔+ATC 係適合聽邊類型呢?

講到金仔+B&W...我即時諗起"的士兄"
近排的士兄都好少上嚟囉...

至於金仔+ATC效果係點
如果細味咀嚼過"開朗美少女"哩幾個字...應該估到多少
'開朗'...即係聲音有其爽快一面
"美少女"...即係聲音有其甜美一面
但係用得少女形容...即係並非力量充沛+厚重型
金仔聲底走輕柔細緻...然後加上獨有嘅輕甜糖分
ATC雖則中頻密度高...但聲底還是比較直白
如果你想要幼細甜美...金仔+ATC應該可以比到你
但係...當你想要爆嘅時候...你會覺得力量雖有
不過...低頻嘅軟調...亦會顯露出嚟
而且...你會有一種兩極伸延不足嘅感覺
因為ATC雖然以爆得出名...但本身能量感比較弱
即係要釋放ATC能量...金仔聲音特性並不適合
金仔+ATC可以話係"斯文淡定+爽朗"
但就欠缺一D"熱情奔放+豪邁"
至於用E600情況有無唔同...我就不得而知啦...

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
3g184 + 10 + 10 用家心得
man1117 + 10 + 10 精彩報告
HenryHou1 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

HenryHou1 發表於 2016-3-1 14:40
我都知
唔痕都唔上嚟啦

妖...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

黃金玩家

ilavbnm 發表於 2016-3-2 10:46

即係話齋聽女聲唔洗爆唔太在意樂器聲既人會啱呢個組合﹖

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

HenryHou1 發表於 2016-3-2 11:44

又不至於咁極端
金仔+ATC的確有種下盤較弱嘅感覺
一方面係金仔聲音特性
另一方面SCM7係書架喇叭...低音量本身就較少
哩個時候...音品器就可以發揮作用
不過...金仔低頻我總覺得有D軟
我所講嘅軟...並唔係手軟腳軟果種
而係音色本身帶有一D軟調
同時...有一點我到依家都唔多肯定
就係...感覺金仔+ATC "好似" 有一層霧氣
不過...哩層霧氣係非常非常之薄...亦唔容易發現
要環境比較寧靜+仔細聆聽...先感覺到好似有一層似有還無嘅霧氣
哩點...真係憑 "感覺"...無法清楚言明...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

專業玩家

到底要用什麼機才推好對11仔?因想入手

黃金玩家

如果夾LS50係咪會好D呢?大家Size差不多,有D ching 話KEF都夾。
另外,ching有無聽過Luxman+ATC?
係咪夾好多呢?

黃金玩家

即是話唔係金仔合并可以搞得好,推得有氣無力便死得,可能需要大瓦數金仔後級才能推得好。Mark/Krell 的200w推,會比金仔200W的好得多。

黃金玩家

HenryHou1 發表於 2016-3-2 11:44

有聲,無氣無力你都唔收貨啦

星級玩家

叮噹兄……你好!
是不是沒氣孔的喇叭較難推好呢?