設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 求jumper推介

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟近期入手ls-1603(本人只得房仔細空間聆聽)
信息量 分析力 音場 人聲 低音 等各樣都有提升
但問題就黎啦 信息量大了 能量都大了
暫時煲左大約40-50hr 低音潛左 量都多左 woo都勁左 後面已加綿
試過將正負插高 低音量會小左 但都唔夠潛
現在變回交叉插(正高負低)覺得低音量太多
想搵jumper收量但不失下潛
求各大師兄指教
teac ud-503
luxman 505ux
kef r300

(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果係咁似係線材唔夾,加jumper未必好有效。
最直接換喇叭線

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

神風怪盜kid 發表於 2016-3-11 15:56
最直接換喇叭線
(Post76 Android 手機版送出) ...

其實各方面暫時都好滿意 只係覺得個低音量又小小over左 希望可以用jumper做到更滿意既效果 但jumper方面小弟未接觸過 又冇得試 所以希望各位師兄可以俾啲意見小弟

銀級玩家

神風怪盜kid 發表於 2016-3-11 15:56
最直接換喇叭線
(Post76 Android 手機版送出) ...

ilyubb51師兄:

本人小小意見,玩HiFi切忌有問題馬上換野!

1)您對喇叭有無落腳落釘?

2)喇叭擺位有冇因應聲音特性而調整?拉出拉入(離後牆距離!)

3)有可能線同喇叭都未煲透!尤其是平時如果只係細細聲聽歌果種!

50個鐘真係太少喇!開大聲小小再搵d 煲機cd爆多50個鐘先再講!

4)如果係用叉頭的話,上叉頭死力上得太緊都有機會有您講個情況架!

5)  我唔係唔贊成換jumper,不過等d聲定低落泥先可能效益會較大!

相對揀錯的機會少左!最有效益係搵老友借來試下先就最好喇!
Mirco Seiki RX1500+SAEC308N+Dynavector DV20XL
Luxman E-200
Krell MD-10 +SPB64X
Classe Audio DR-6L
Krell KSA-200S
Thiel CS7

黃金玩家

小弟以前用過603夾505ux,聲音確實係有點恒,後來試下普通的銅線聽感即時舒服返哂,我跟樓上師兄都覺得換jumper未必關事

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

thomasl211 發表於 2016-3-11 16:36
ilyubb51師兄:

本人小小意見,玩HiFi切忌有問題馬上換野!

多謝師兄俾意見我都未有咁快換任何野住 只不過想聽更多意見睇更多資料 再試下有咩改善既方案 換jumper只係呢一刻諗到既方案
擺位方面已經係極限每日返到屋企 慢慢聽再慢慢試 呢家個位係最滿意 奈何小弟空間極度有限 只可以做環境鬥士中既小兵

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

angusn812 發表於 2016-3-11 17:15
小弟以前用過603夾505ux,聲音確實係有點恒,後來試下普通的銅線聽感即時舒服返哂,我跟樓上師兄都覺得換jum ...

多謝師兄意見小弟暫時唔覺得算好恆 但聲音開揚左 清楚左 力量感重左 係小左份柔既感覺 但又未算頂唔信好恆果種(小弟詞窮)只不過係覺得個低音量多左 當然唔係每首歌 例如聽adele25既歌 小弟唔知係佢錄音問題定咩原因 個量的確over左 其他歌係冇問題的

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我係前 R300 用家,你去搵對好些既 jumper 吧,會對這問題改善不少,因為內置 jumper 實在太差,我個時用 blackcat 的 jumper。及如果你的speaker cable 係蕉插,咁你扭甩 R300 喇叭插上那個夾線頭,呢聲會 live 多D。試試看.
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2016-3-11 18:24
我係前 R300 用家,你去搵對好些既 jumper 吧,會對這問題改善不少,因為內置 jumper 實在太差,我個時用 b ...

我用叉頭的其實我覺得r300呢個價位已經算唔錯 但希望可以玩得更加好 想問師兄black cat既jumper聲底係點同係邊入手

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

ilyubb51 發表於 2016-3-11 20:11
我用叉頭的其實我覺得r300呢個價位已經算唔錯 但希望可以玩得更加好 想問師兄black cat既jumper ...

Blackcat HK dealer, 有「借線」服務。
http://www.h i e n d y .com/hififorum/forum.php?mod=viewthread&tid=67975&extra=page%3D1

你拎咗條 jumper 後,speaker cable 插晒係 hi, + - 都係。然後用 jumper 落 low。條線俾我感覺係乾淨、幾好分析,低頻收斂好多、線條好咗好多,絕對值得一試,日後 upgrade 時又易放 (要 upgrade 都唔容易)。

及我個時發覺對R300後面儘量貼牆都好過離牆唔夠,及 toe in 返一點又可少咁d booming,你試下你個到有無用。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat