設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: dennistam

[喇叭組合] 升級喇叭推介

星級玩家

angusn812 發表於 2016-5-31 13:36
P3ESR係難推過D18, D18 bass係比較強會有機會boom,呢兩隻我都擁有過,其實Proac聲唔係太厚的
(Post76 And ...

師兄,

咁請問 P3ESR 同 D18 你會點比較?? 你個人鏡意邊隻多 D?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

dennistam 發表於 2016-5-31 13:29
嘩!! 謝謝師兄詳盡解釋~~

我都會睇戲, 但基本唔會太高要求, 有聲同少少效果就收貨, 而且SOFA 位基本唔會 ...

個人覺得, 要應付BOOM點都容易過對喇叭應付唔到整個空間, 況且以你空間同amp計, 推D18出嚟既聲應該會好過DB1好多~~ {:9_423:}

點解小弟會提議"L喇叭可以既話向右移少少", 就係想減少BOOM同改善中間結象既可能性~~ 當然小弟純睇樣同得個講字, 實際情況要你自己去感受喇~~ {:9_409:}

星級玩家

dennistam 發表於 2016-5-31 14:36
我都會去試 PMC, 有冇咩推介??

Budget內可以先試TB2i,但係相信Twenty24會更正 (不過新貨out budget)

星級玩家

ykluk 發表於 2016-5-31 14:51
個人覺得, 要應付BOOM點都容易過對喇叭應付唔到整個空間, 況且以你空間同amp計, 推D18出嚟既聲應該會好過 ...

謝謝呀~~ 學到野~~

因如果真係 BOOM, 我自己因唔識所以唔知有幾難攪, 所以有D 怕怕, 依家知邊都有得攪既咁就可以試試玩我最想玩既座地喇叭喇~~

咁都去代理試一試 D18 / D20R~~

星級玩家

ibo 發表於 2016-5-31 15:09
Budget內可以先試TB2i,但係相信Twenty24會更正 (不過新貨out budget)

謝謝, 找個時間去試下先~~

請問知唔知 Twenty24 同 Twenty5.24 真咩分別??

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

dennistam 發表於 2016-5-31 15:30
謝謝呀~~ 學到野~~

因如果真係 BOOM, 我自己因唔識所以唔知有幾難攪, 所以有D 怕怕, 依家知邊都有得攪既 ...

其實都唔怕, 睇你個聆聽空間已經比好多人都大, 唔使太擔心~~

記得去試埋focus audio, 個種聲可能你會啱, 聽人聲好有吸耳力~~

星級玩家

ykluk 發表於 2016-5-31 15:46
其實都唔怕, 睇你個聆聽空間已經比好多人都大, 唔使太擔心~~  

記得去試埋focus audio, 個種聲 ...

謝謝你呀~~ Focus Audio 有冇咩推介??

師兄, 睇黎你同我都幾有綠, 唔知你仲記唔記得幾年前我俾你毒過 ^_^
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=161521

星級玩家

dennistam 發表於 2016-5-31 15:34
謝謝, 找個時間去試下先~~

請問知唔知 Twenty24 同 Twenty5.24 真咩分別??

Twenty5 新D同貴D,但係未聽過   

星級玩家

ibo 發表於 2016-5-31 16:02
Twenty5 新D同貴D,但係未聽過

Thanks~~

3萬

白鑽玩家

dennistam 發表於 2016-5-31 15:53
謝謝你呀~~ Focus Audio 有冇咩推介??

估唔到小弟亂寫亂UP既post都叫做幫到吓人, 多謝CHING先~~!! 最緊要你enjoy啫~~

小弟之前覆你個post都有寫架喇, focus audio FP70SE/FP80SE, 如果小弟唔係中ATC太深既話, 都可能會入咗focus audio FP80SE, 而小弟當年都係由ProAc 1S轉會去ATC SCM20, 所以我會諗可能focus audio會啱你, 試吓無妨~~ {:9_421:}