設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[發燒碟] 彭家麗 recall 感想

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

出席76的分享會, 買碟簽名就是必然的事了, 一直都幾喜歡彭小姐, 但絕不是死忠, 自上年回到樂壇之後, 都有支持他, 今次76又有分享會當然參加, 還有現場唱歌, 氣氛真的不俗.

回說唱片, 今次大碟由夏韶聲監製, 小弟木耳, 又沒有發燒器材, 都是rip碟後放上耳擴用hd700耳機收聽, 錄音方面由夏韶聲負責基本上沒有太大問題, 要人聲及音樂非常平均, 而且真的像分享會中說, 保留了很多樂器, 唱歌時的小細節, 音質我不敢評論太多, 亦由於我以耳機收聽, 人聲比較頭中, 音場感覺不太大,  簡單地說此碟算是合格的發燒級錄音, 但耐聽度就出了點問題.

現場聽到彭小姐說這碟很多方面都是由夏韶聲決定的, 尤其是唱腔方面, 這個我覺得這唱腔不太適合彭家麗, 這個輕聲, 溫柔, 青澀的唱法對於已經有個人風格的彭小姐來說, 就有一點奇怪, 就以第二首, "不可以不想你"來說, 很多的尾音收尾聽出是特意做到那樣的輕, 那樣的特意不修飾. 可是聽起來感覺就不像彭小姐唱似的. 雖然說歌手有一個新的演繹方法是好事, 但亦可能因為這個方法不太合適而令唱片的可聽性減低. 今次大碟可算是彭小姐的一個新嘗試, 雖然是比較難接受, 但我都依然會繼續支持他的, 因為彭小姐非常熱衷唱歌, 而在兩次的分享會中亦感受得到出來, 我真的希望他下一張大碟除堅持靚聲收錄之外, 都可以有多一點原創歌曲出現, 就好像上次的新歌珍惜, 到現在聽都是非常好聽的. 而最緊要的是, 用回自己的唱腔就可以了, 我們喜歡的就是彭家麗.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

白鑽玩家

D先生嘅唱法不合你,亦不合我。我自己覺得佢唱歌好悶。但佢有D唱片真係幾好聲,我都有support。呢隻彭小姐我就no la.

高級玩家

錄音感覺唔錯....但彭小姐唱得太刻意太用力了...由其係隻 別問我是誰 ...

大佬呀 令我諗起某男 唱傻女個 feel  !!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
travelbooy + 10 + 10 好搞笑

查看全部評分

銀級玩家

米高得格拉屎

76-FC 綠翡翠勲章

bobocar 發表於 2016-6-26 15:12
錄音感覺唔錯....但彭小姐唱得太刻意太用力了...由其係隻 別問我是誰 ...

大佬呀 令我諗起某男 唱傻女個 f ...

咁又唔好同哥個比較,彭小姐唱法明顯不合這方式,今次是浪費了他。

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢隻碟我都買左,最喜都係第一首情人知己,其他覺得一般般
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

keke323 發表於 2016-6-26 18:31
(Post76 Android 手機版送出) ...

同意...得第一首係比較自然...唉 ..失望..

或者係唱法唔岩我口味 !

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

keke323 發表於 2016-6-26 18:31

我就聽左好幾首,反而最尾果首ok喎,歌名唔記得,但記得原唱係憶蓮的。
(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2016-6-26 23:06
我就聽左好幾首,反而最尾果首ok喎,歌名唔記得,但記得原唱係憶蓮的。

你是我的男人

另外:聽完成隻幾次,小弟唔係好識欣賞彭小姐嘅新唱法。

黑鑽玩家

睇嚟呢隻真係實驗品

白鑽玩家

D 先生唱法老實講麻麻。