設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 靚聲靚仔靚介面 - 暗測 Cayin i5 Andriod DAP

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

人大左就好怕一舊二舊出街,想當年ipod 加 amp,完全無視重量。但隨住年紀增長,兼越帶越多野,macbook,相機,player,各樣加加埋埋,都咪話唔甘。

本身用緊N6,貪佢夠力推入耳,聲又好,唔洗駁amp都得,係個樣唔見得人,同埋算大部同有番咁上下斤兩。我自己就覺得: 聽歌啫,攞部機比人睇咩。當D朋友同事見到部野都問我做乜用部咁樣衰嘅嘢,跟住我例排叫佢地聽下先,個個聽完都下趴跌左落地下。XDXD

但無計,諗諗下,日日抬住舊磚都唔係辦法 (我認我懶。) ,所以想搵部細D輕D嘅player,UI又方便,聲又唔會太差嘅DAP。上網做research,target 有幾部: AK70, Cayin i5, L3.

係我搵嘅時侯,當時AK70,Cayin i5 未出,就去試L3, 硬質素唔錯,但動態差D,3.5 無乜力水,聲太薄,2.5我又唔常用。好,再等到AK70 出左去試,上手真係好細部,又輕,一貫AK 靚 UI,一試個聲,哇。。。人聲好前,低音比其實AK 型號實淨,推力真係大D (unbalance 2.3v, 數字上仲大過AK380 0.1v).  音場窄,動態唔錯,完全係 POP 調音。試首 Hotel California, 首歌未完就放低左,人聲太前,音場太窄。我用RHA T20 去試,T20 個調音已經係人聲唔算前,音場算闊。所以打消AK70念頭。 跟手message Andy 兄問下i5 幾時到,言談間知道佢有部i5 量產版係手,即刻問可唔可以試下。就係咁攞左部i5返屋企玩左2日。

廢話唔講,入正題。

一攞到部i5, 上到巴士,即開。 packaging 唔錯,比一般國磚好,同N6 packaging 手法差唔多。跟機皮套就有d 厚,搞到部薄薄嘅i5 變磚,車工亦一般,可以無視。機身造工無話可說,我夠膽講造工係國磚廠三甲內,金屬機身同個Mon 嘅結合度非常好,背面碳纖版非常靚,移印brand name 同 info 內藏左,唔會好似N6 咁甩字。最驚喜嘅係個 Volume 旋鈕,如同 nikfung 兄所言一樣,阻尼感一流,兼夾造工細緻,完全有貴價台機旋鈕質素,淨係哩part 做成咁已經值回票價。成部機感覺非常精品,提得出Cayin 比足心機做哩部野。唯一要挑骨頭嘅係底部為左fix wifi 哩個問題要遷就做嘅塑膠位,做成全部機外觀的一個敗筆。但整體外觀完成度非常非常好,已經做到唔似國磚嘅地步,非常抵讚。

另外,Andy 亦私伙借出UM Martian 我聽,隻野之前已經想試下,真係岩岩遇著剛剛。

好開始試內涵啦-開機:

開機速度有待改善,要差唔多一分鍾左右,應該黎緊嘅firmware 可以改善下。入到介面,非常清晰,folder play 無難度,各樣setting,只要你用開依家嘅智能手機,應該一玩就上手。由左邊Mon 拉出Menu, 見到第三放應用入面有play store, 好一陣返去再試。

插上martian 到 i5, 當然即刻黎首 Hotel California 先。音場擴闊,分析力唔錯,低頻好實,推力非常強大,中頻人聲較前,分離度好好,但高音有D 硬。因部機Andy 到手先得幾日,要煲煲佢先入到狀態。

換歌,試下 EDM 先,聽Avicii - I could be the one. 動態好強! 非常刺激!唔同電音嘅聲分得好清楚有力,完全係EDM, POP 嘅利器。平時用N6 聽,佢present 得比較斯文,會有D high 唔起嘅感覺,但i5 就可以用澎湃有力黎形容,收放快,唔拖泥帶水。
i5 聲低唔算係好柔嘅關係,聽哩類節奏快嘅歌非常好feel,唯獨樂器多嘅時候開始比較亂。

試完快歌就到慢歌 - 我經常聽嘅 Diana Krall - Peel Me a Grape 。 好暖,又唔過火,佢嘅聲底係N5 同 N6 中間,N5最暖,i5 緊隨其後,N6 最冷(都係中性偏暖)。 人聲好有感情,結他弦震泛音唔會過火,鋼琴聲清脆,但略嫌有dd 收得快左。整體慢歌都 handle 得唔錯,但感覺上節奏好似有d 快,可能同調音有關係。之後試下調個digital filter, 無明顯分別,所以放棄。

返到屋企,即刻試下download 第三方apps,雖然我平時唔會用app 聽歌,但既然係哩部機嘅賣點,一定要試下。

成個process 由 login 到download Moov, Tidal 都非常流暢,未見hang, 或 嚴重lag 嘅程況,軟件完成度唔錯,Steaming 連聽3 首 hifi quality 嘅歌中間完全無lag 嘅程況。音質無聽storage 係Sd card 度咁好,始終個apps bypass 唔到SRC 哩個問題,但係已經接受到有餘嘅質素。如果有師兄好concern 佢個steaming 得唔得嘅話,可以放心。 得!

再黎就係我最concern 嘅 USB to Coaxial 功能,因為自己用緊嘅iDAC-6 用 coaxial 出 Dop會好聲D, 所以哩部分就同N6 出coaxial 黎 AB 下。

細心互換聽左陣,聲底分別唔大。N6 係空間感包圍感到略勝 i5,但 i5 嘅人聲比 N6 清少少,真係一個馬鼻分別,低音同高音延伸都係N6 比較好,但我 N6 輸出果條 coaxial 係 gotham 嘅 Coaxial 線,而i5 嘅係跟機線,而且條線 Andy 係話 rejected sample,所以如果用條好D 嘅線,差距應該得返好少好少,哩樣認真抵讚。

總括,如果哩部機賣$3000-$4000, 佢嘅性價比非常之高。淨係買個外觀,造工,已經值回票價。另外,軟件完成度非常高,哩一樣非常抵讚。好多國磚一出,個軟件係非常多bugs,而i5我反覆測試都唔見有明顯bugs,未死過機,未自動reboot 過。唯獨係開機同關機速度要調整下。

收到消息應該哩個月尾就會見街,有興趣買部細細地 size,又要多功能,又想一機走天下嘅師兄,可以等埋哩部先決定。哩部i5真係值得一試,同時見到真機,你亦都睇得出 Cayin 嘅誠意。

題外話,我見好多人討論緊唔同嘅 player,用咩 DAC? 係唔係行 2 粒 DAC? 有無 2.5 平衡? 等等...

其實科技日新月異,由我細細個聽 casstte 帶 walkman,之後到 Discman,中學時代出左 MD,繼而Mp3 機,到有DAP 去播DSD。去到而家DAP百花齊放,用唔同DAC,有埋平衡輸出。由細個簡簡單單聽歌到而家要求多多,究竟我係聽緊個歌手唱歌,enjoy 緊首歌,定係我聽緊首歌嘅遐疵,批評佢錄音?  無錯,好嘅gear 真係可以令到首歌好聽D,但我見到好多人盲目追求detail,reference,模擬聲,數碼聲,失真等等。。。

DAC 唔同,真係咁重要? 依我所見同一粒DAC 都可以有唔同調音。 2.5平衡係唔係一定比 3.5 好聽? 我個人覺得唔一定,至少我聽過嘅2.5平衡無一隻比用 3.5 有感情。你可以話2.5平衡比3.5 音場大,乾淨,聽大棚野一流。試問用得DAP出街聽歌,有幾何係條街到一路行一路聽大棚野? 至少我唔會。

聽歌真係好個人,你鍾意聽嘅歌,人地未必鍾意聽,每個人隻耳聽到嘅野都唔一樣。無必要爭論一D 每個人都覺得唔同嘅野。聽歌係 enjoy,交流,分享,無話係絕對,唔好將你覺得係嘅野強加係人身上。就算我打哩個聽感,我都會叫你唔好信我,耳聽為實,有機可以試嘅時侯,自己試清楚岩唔岩自己。

最後,希望個個師兄 Enjoy Music, 早日揾到最match自己嘅 combination!

多謝各位師兄"睇"我廢噏咁耐,唔好意思~

垃圾測試設備XD

垃圾測試設備XD

比N6 薄同窄

比N6 薄同窄

質素非常好嘅旋鈕

質素非常好嘅旋鈕

Andy借出嘅Martian同i5 幾夾

Andy借出嘅Martian同i5 幾夾

MOOV 下載中

MOOV 下載中

執行完全正常

執行完全正常

其中最愛嘅 Diana Krall

其中最愛嘅 Diana Krall

評分

參與人數 4威望 +85 金錢 +85 收起 理由
terencelaw + 10 + 10 精彩報告
hiyori + 30 + 30 精彩報告
粗人敵卡 + 10 + 10
alleelarry + 35 + 35 精彩報告

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

good job ... well done ...

星級玩家

樓主寫得唔錯!

之前放左部X1,想再搵部推力好小小,聲場大聽可以大棚野

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

MOOV都得,JOOX大概都得呱

鑽石玩家

呢部都有興趣,I5 推力能跟N6 比嗎??

高級玩家

聲底n5最暖?
其實我一直想問想了解,聲音暖聲係點聲。冷聲又係點。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

神舟~五號 發表於 2016-7-11 11:49
聲底n5最暖?
其實我一直想問想了解,聲音暖聲係點聲。冷聲又係點。

easy to note the difference between warm and cold if you test the same songs using different systems ...
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

lcp12325 發表於 2016-7-11 11:18
樓主寫得唔錯!

之前放左部X1,想再搵部推力好小小,聲場大聽可以大棚野

佢聲場唔算好大,如果大,N6 比佢更大,同埋樂器多嘅時候好有D亂,所以如果真係要聽大棚野,建議試左先。推力就一定大過X1~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

alleelarry 發表於 2016-7-11 11:27
MOOV都得,JOOX大概都得呱

JOOX 無試,但理論上應該無問題。我MOOV 同 TIDAL 都試左,係work~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kent~ 發表於 2016-7-11 11:44
呢部都有興趣,I5 推力能跟N6 比嗎??

用音量計,用D 易推嘅耳機,同等音量下,i5 會比N6 大聲DD,但遇著難推嘅耳機,同等音量N6 會大聲DD~ 但質素上N6 仍然佔優。