設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Kef e305 vs Quad Lite plus 點簡?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
budget 有限~Kef e305 vs Quad Lite plus 點簡?
朋友試哂兩set都好滿意~但係因為兩個地方環境器材都唔同~好難試得真
kef就7頭
quad就9尾
兩者相差值吾值2千幾?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

anyone ?? @@

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢D套裝喇叭跟果隻SUB仔到頭唔到肺...情願分開買 ! 我自己用緊QUAD LITE 舊款, 如果冇得比較之下音樂感都唔錯既, 不過一到播d爆破片就好頂住感覺, 而且QUAD d 單位好容易無故"擦", 我都維修過兩次 ! 如果俾我再選擇我會選擇DALI Fazon SAT or 買條Yamaha sound bar 都好好聲 ! (純個人建議, 不喜勿插 )
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2016-7-26 14:42
呢D套裝喇叭跟果隻SUB仔到頭唔到肺...情願分開買 ! 我自己用緊QUAD LITE 舊款, 如果冇得比較之下音樂感都唔 ...

DALI Fazon SAT how much?

Yamaha sound bar <--- last yr seems i try in AV show 2015....dont like it .....

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

blindfaith3by8 發表於 2016-7-26 16:20
DALI Fazon SAT how much?

Yamaha sound bar

DALI Fazon SAT 喺price.com 查就$2400左右一對,不過我見過樓上舗$2200左右,不過忘記左邊間減價!呢對好嘢嚟~喇叭又薄又好聲 !

http://m.price.com.hk/product.php?p=121988

另外其實而家新出既soundbar 真係做得唔差,我朋友屋企唔方便擺Amp同埋禁多隻喇叭佢選擇用yamaha sound bar 個surround 都做得唔差,上次睇套戰爭片d子彈聲都好連貫好埋身!當然如果地方許可應該都係環迴喇叭好聲d既! 不過真係唔好買d套裝嘢,woofer 其實喺成套器材入面真係好緊要⋯情願遲d先再買woofer ...我之前都浪費咗d錢換過幾隻入門woofer⋯控制bass好差收放又亂⋯打出嚟d bass又肥又盟!之後入咗「威記」雖然唔係高階款,不過已經兩個世界~起碼放得快收得快吓吓Bass 乾淨俐落.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
blindfaith3by8 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2016-7-26 17:45
DALI Fazon SAT 喺price.com 查就$2400左右一對,不過我見過樓上舗$2200左右,不過忘記左邊間減價!呢對 ...

「威記」雖然唔係高階?? 我800i ja~~~

Fs: Quad 9L2+1102 jumper/Cord SilverScreen
Cs: Quad lite ce

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

blindfaith3by8 發表於 2016-7-26 19:48
「威記」雖然唔係高階??  我800i ja~~~

我都係8"咋不過夠做啦 !主力買五隻喇叭,睇你平時睇咩戲多,我自己通常睇演唱會同俾我個仔睇卡通片多所以其實我用緊Quad 都還可以既 ! 喇叭啱唔啱聽真係好個人,建議自己親身去試一試聽吓⋯就算d影音舖用d靚機靚缐去推呢d喇叭仔,咪心目中用自己套器材打個折起碼知道推得掂既話去到咩level咩聲底先啦...