設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] CAS新手求賜教

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄,小弟係電腦白痴,想入門平玩cas可以點呢?
依家屋企部電腦又壞壞地,想一次過換曬佢,求賜教
用緊第一代i5,啲歌係itune rip cd放係hd到,聽既時候用itune播歌hdmi接駁avamp後speaker岀聲,當然只係有聲,無數質素啦
現有avamp,speaker同oppo103,應該點玩呢???要入部mini pc,nas同線材
本來想入部Mac mini i5,10月可能又有發佈,而又好似好貴,爬完文好多師兄都平玩占美i5或i7,依家15 16
1. 小弟只係聽下歌,上下網,睇下片同youtube,請問i7 4500同i5 5200分別大嘛?兩部都支援4k?買剩機另外買ram同ssd好?定係係占美加錢upgrade ssd同8g ram?
2 . Source想放係nas到,不過未用過nas,應該點接駁呢?而Oppo係咪可以當dac用?電腦,nas,oppo,avamp,router應該點接駁呢?好苦惱
3. Optical usb點接駁呢?電腦去amp?點解唔用hdmi?線材有推介嘛?
4. 見到好多師兄用兩個hd,一個裝window,一個裝voyage。小弟電腦白痴,係咪就咁download個iso voyage copy係usb到開機就可以裝係其中一個hd?其實唔係好明個image同usb burner既用途?
5. 最後想問下各位巴打用window7 8定10?
唔該曬各位大大

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

重點係:fanless, LPS, SSD。如果用usb的話,最好加個isolator。
同一hd可裝兩個os。linux無玩! w10最好聲,但要做多啲setting同trimdown。
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

可用oppo做解碼和播放器 cas歌曲首先由电腦转好格式 可存2.5吋硬盤內 用usb線直接入oppo 下載oppo手机软件选曲播放

高級玩家

Filling88 發表於 2016-10-1 09:13
重點係:fanless, LPS, SSD。如果用usb的話,最好加個isolator。
同一hd可裝兩個os。linux無玩! w10最好聲 ...

其實Intel boxnuc,Ausu vivo un65同Gigabyte brix又算唔算fanless pc?
見到3部都有風扇仔係入面

呢到又有無師兄用過呢?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

唔算!

我用zotac
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實初玩 CAS ,買部解碼用 Optical usb 連接你用開那部電腦,再裝個好的音樂播放程式(像FOOBAR OR JRIVER)已經足夠,音樂電腦那部份是比較深層次的,因要配搭的部件非常之多,不單單就 fanless 或 LPS 就可以解決,因為有玩家用大火數開關火牛或磁浮風扇,同樣可以獲得滿意效果。
I7+SSD+Win7+JRiver
長芯盛 Optical USB
Teac UD501
Graham Slee Solo Diamond
Sennheiser HD800S

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

Fanless PC LIVA X. Come with Windows 10

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

你要買
1. Dac
2. Usb cable a to b
3. Rca or xlr,  用黎駛dac to amp
4. 2 ch amp,  你唔買用av amp 都得
5. Nas or 電腦 . 唔買, 用手機, pad 之類都得

星級玩家

好少見到大廠"機仔" i5,i7 係冇風扇, 多數要淘。

其實livax都唔錯,雖然行Celeron,但體積與聲音來講我收貨,set埋multi boot就可以聽歌(mpd),睇戲(w10)兼用,當然你要用ext hdd 或 nas 配合。

高級玩家

Filling88 發表於 2016-10-1 23:09
唔算!

我用zotac

請問師兄用邊隻型號?