設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] Infinity power house Alpha 8000 之 3 兄弟

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

去相先。。。今次注要 測試IP4嘅alpha 8000  3.15A
其實都用左一段時間。。。但見好似唔覺有人比較過同之前兩代嘅分邊。。。
小弟都係 純粹 用自己嘅聽感去比較一下。。

硬件。。。係我自己嘅大改外置牛 oppo 105,
但係未完成 外部接線, 切勿模仿 ,,因為好多外露電線。。。 極之危險

評分

參與人數 11威望 +150 金錢 +150 收起 理由
Krizzzz + 10 + 10 精彩報告
黑翼菜鳥 + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 50 + 50 精彩報告
fatkie + 10 + 10 精彩報告
kakui + 10 + 10 超正!
jamesc138 + 10 + 10 一定要加分
keekee + 10 + 10 一定要加分
wwk093 + 10 + 10 一定要加分
eric18ngan + 10 + 10 超正!
xianglan + 10 + 10 good!
alpinweissM + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

今次試新出嘅ip4 8000  同原裝屎的分別

新屎都係要搵方向。。拿拿聲用平時攞黎搵方向隻歌搵左方向先。。。再煲煲佢48小時先

過左48小時就黎個原裝屎pk

煲左兩日兩夜,拆返粒ip4出來先,105會用返 原裝嘅2.5A屎。。聽吓我平時聽開嘅歌先。。

一用返原裝屎。。。真係好快想關機 。。。因為平時用開,做左-235 冷凍 嘅ip2

但我又想知原裝屎和ip4嘅差距有幾大,都要焗住聽多幾首歌做比較 。。。。。時間真係好難過 。。。

聽完原裝屎。。拿拿淋。。換粒ip4落去

頂呀 。。。。立即 舒服曬 。。。。音場。。闊左。深左,入聲立體感出黎。。

個歌手 終於企返喺前面唱 ,而把

人聲嘅口型。 啱返比例 。。唔會 好似 原裝屎咁 化開哂 。。

同啲樂器 痴埋一舊 。。而家又聽到返 抖氣聲,

口水聲,感情變化都返出嚟 。把人聲 感染力 都明顯加強

我覺得其實把人聲會企前左。。所以聽得多左 細節

但我個人口味問題。。小弟地方細, 鍾意啲嘢推後啲,音場深啲 。。。。。

呢粒ip4 中頻 密度都幾好,又夠厚。。同舊兩代比。。真係有明顯進步同
。。。。。。。

再留音返啲樂器。。連像真喥都高左喎 。。

用雞屎聽。。。好多時幾件樂器係會痴住分唔開 。。。

而家就聽得清 楚係有幾件樂器 。。。而唔係一舊野咁出 。。。

分離喥有明顯提升。。。和冇咁 燥底。。可以再開大聲啲都得

。。。。。。。。
又聽吓bass先。。呢樣就好明顯。。線條靚好多。。下潛又深左,套 鼓個型態 更加鮮明 。。。

其實都有點廢話 。。。同粒原裝屎比。唔會好左,就搵鬼買咩。。。仲要差唔多成千銀。。

小弟都有ip3。。。不如攞ip3比較一下

Ip3比較量感較強。。。低頻比較彈,聽動態野嘅時就會過癮啲

Ip4 就比較線條靚 。。。量感就少過ip3小小,下潛大家都差唔多。。。

但整體 背景寧靜 過上兩代。。。。呢樣都有進步。。

黎到高頻表現。。我都唔再講同原裝屎嘅差距 。。。

咁就一定係 伸延,空氣感強。。。。各方面都贏啦。。。

丶返而我會用,ip2來做比較。。因為ip2最強係高頻。。。

Ip4。表現一樣可以做到高頻可以係空間 上面兩邊遊走。。

都有點華麗感, 弱音 一樣可以浮喺耳邊 ,唔會太大粒和太埋身。。

相比冇ip2去得咁盡。。。 收斂一點 ,來得 舒服啲  ,

有人會覺得ip2高部去太得盡,好容易有 拮耳感覺,

再對比ip3。。。佢會就會高音多過ip3

,但ip4中頻都來得靚。。在中頻去高頻嘅 銜接位 連接得好好,,

唔會好似ip3咁推後左中頻。連高頻都冇咁出。。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hoyin13 + 10 + 10 精彩報告
kakui + 10 + 10 精彩報告
wwk093 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟 系統用左3粒ip2,4粒ip3, 2粒ip4  所得出聽感

總結。。。。今代嘅ip4 比上兩代。。 調音 調得更全面,,

唔會好似上兩代咁。。 突顯某段頻率。。會比人各得有音染。。。

而至於。。。 音場闊度 ,背景寧靜度都比上兩代較優勝。。

咁上兩代係咪冇優勝之處。。。又唔係嘅 。。。

始終 上兩代嘅鉑金屎唔係差 。。。只係今代比較全面。

咁啲屎。。用係邊個位。。都係要 了解自己套 系統 缺乏乜嘢。。

再去 互相配合利用邊種屎令到 系統, 三頻更加平衡

原來呢兩三年,買吓買吓。。都買左好多粒

成Q日都去買屎食

評分

參與人數 4威望 +40 金錢 +40 收起 理由
kakui + 10 + 10 超正!
keekee + 10 + 10 一定要加分
plnl88 + 10 + 10 精彩報告
alpinweissM + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄部終極105搞好左,排定隊留個位上黎學野

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

有錢就是任性
(Post76 Android 手機版送出)

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

哇, 差不多換曬做IP系列, 真係正

鉑金玩家

除咗講師兄強呀都唔知可以講乜,因為,太強鳥
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

銀級玩家

太強了...我都想食咁多屎哈哈...多謝分享
CAS - Clones The Host - Crystal Cable Future Dream PC - Nordost Valhalla 2 USB
DAC - MSB Analog DAC -Schnerzinger 1000TS PC - Schnerzinger 1000TS RCA
AMP - Luxman M-900u - Goebel Lacorde Statement PC

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

謝謝司兄 !

祈望司兄的 IP 能與 SR Black 比較報告 ! 謝謝 ! !

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

cmlee 發表於 2016-10-20 01:39
小弟 系統用左3粒ip2,4粒ip3, 2粒ip4  所得出聽感 。

總結。。。。今代嘅ip4 比上兩代。。 調 ...

2ch 的報告,正丫。
Good job.