設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: coody

[喇叭組合] 請教喇叭

鑽石玩家

多單元其實易推極有限,細地方更易亂,如一般家居百尺上下廳,三路三單元夠用了。

真正三路如有10或12吋低音單元,細細聲都出到一浸浸低音,係非雙8吋再用箱谷出來所能比,不過好多人接受唔到喇叭太闊。

qaul以外有太多選擇,proac其一,d18二手萬五樓上,如加碼可以考慮。

樓主其實聽咩多,想改善咩呢,有冇諗過留喇叭換amp?

鉑金玩家

koalaau 發表於 2016-11-23 15:27
多單元其實易推極有限,細地方更易亂,如一般家居百尺上下廳,三路三單元夠用了。

真正三路如有10或12吋低 ...

有呀,但換and要推得起對936我搵唔到合心水,要換老麥都要四萬,個款又十分不喜歡。主要聽流行曲。頭先間舖叫我可以加N.W.後級,就算唔牌子用返我部Creek做前級都無問題。但我覺得唔同牌子前後級會唔會有唔夾問題發生?
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

鑽石玩家

coody 發表於 2016-11-23 17:01
有呀,但換and要推得起對936我搵唔到合心水,要換老麥都要四萬,個款又十分不喜歡。主要聽流行曲。頭先間 ...

睇過936有92db,推起唔難,但多單元始終要amp有好的控制力,我聽過友人一對triangle都係高靈敏但多單元,結果要用mono block才發揮得好。
936檔次唔低,要全面好過佢,二手萬五都唔易搵,用萬五升級amp都值得考慮。
如升級amp,你可放creek加碼換機,或加後級,前者可以選合併或前後級,後者就彈性較大,可將來再換前級,睇你想點玩。
不過萬五買單一部後級都冇乜好選擇,如唔介意二手就多野揀。

鉑金玩家

koalaau 發表於 2016-11-23 18:56
睇過936有92db,推起唔難,但多單元始終要amp有好的控制力,我聽過友人一對triangle都係高靈敏但多單元, ...

多謝師兄耐心解釋,那我考慮回收936自用
SINE S30A i7 Fanless PC WireWorld Platinum starlight 7 USB Northstar Excelsio DAC Oyaide AR 910 XLR Unison Research Unico 150 AMP Wireworld Equinox 7 speaker cable Focal Aria 936

鑽石玩家

coody 發表於 2016-11-23 19:11
多謝師兄耐心解釋,那我考慮回收936自用

成套機喇叭最緊要。師兄最好聽真936是否啱聽,先諗加碼落amp度玩好佢。
如跟本唔對味,就無謂換機換線去就佢,玩另一對好過。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
benwongkk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

高級玩家

書架我用過Electra 906,試過用exposure2010s, 又試過用creek 5350 去推,其實都係麻麻地
後來轉了用tact 2175 去推,先叫做推得到Jm 高音的甜出黎
有次去聽朋友對926帶埋自己部2175,呢啲叫找死!部2175 真是推到想死,座地係高db, 但是唔等於易推d
但是自始又明白座地的低音,果種的鬆容自若,書架好難有,所以如果唔係無地方,真是聽座地好好多
書架要有座地的低音,我覺得好難,我聽得唔多只揾到的得dynaudio 的c1,elac 的602,eventus果對唔記得名
936 我認為仲大把有得去,creek d2 我未試過聽,不過我估係5350 的加強版啩?如果你認為佢推唔到936,不如換amp好過....
我自己最後係又換amp 又換了座地,一換就聽左5-6年了

鑽石玩家

jm要8系以上先靚,focal的單元係靚野,如果其他廠牌買佢單元出同級喇叭,一定唔止9系個價,但烏托邦又太貴,細細粒鈹高音,最低型號都幾萬,我用yamaha ns1000m高音及大大隻中音都係鈹,今日二手價五六千。
jm係比較清爽,直白無味,如喜音色濃厚,配amp可選較和味品種。
這類對功率多多益善的喇叭,石機200w走唔甩,膽機80-100w起錶,一般幾十至百零瓦合併石機,係未能發揮。
我對1000m有91db,用60w山水合併都推到嘭嘭聲,但用200w石後推佢亦照單全收,只要部機有質素,大瓦數音色係唔會粗,只會提高控制力,你估二百瓦真係下下出二百瓦?一般情形只係出少少,就好似大隻佬搬貨,唔係件件都要出盡力,但佢會搬得輕鬆,而且要的時候佢有。

鉑金玩家

vegetadove 發表於 2016-11-24 22:04
書架我用過Electra 906,試過用exposure2010s, 又試過用creek 5350 去推,其實都係麻麻地
後來轉了用tact 2 ...

其實我都覺得Creek D2真係一部好機,佢推對936雖然推唔足應有功力,但都感覺到低音有力,仲要一兩個鐘都唔覺腳軟。頭先去過原音問過部UNISON RESEARCH UNICO 150都係二萬尾,我上網睇過前膽純A類,後石AB類150W覺得佢入面好足料,應該都夾到Focal,但部純膽機S6得35W個sale 都話夠力而且會厚聲過150.如果要買返咁上下老麥都要過四萬。所以打算目標換佢。

鑽石玩家

coody 發表於 2016-11-25 00:25
其實我都覺得Creek D2真係一部好機,佢推對936雖然推唔足應有功力,但都感覺到低音有力,仲要一兩個鐘都 ...

creek係抵玩,友人用50a推elac 147都夠力,音色好濃厚,但配更高級喇叭就有點局限,始終佢定位唔係高燒級別。
上網睇過Unisio Research Unico 150,我冇乜留意新機,都唔知這牌子的外觀由古典變得咁現代,唔講真係唔知佢係Unision。哩部睇落唔錯,細廠旗艦,制作應該唔會留手。
不過樓主由換喇叭變左加碼換amp,最好唔好心急聽多幾部,始終大拿拿萬萬聲,有排聽,我自己換野,做幾個月功課先出手。:p

高級玩家

Union research 我未試過,不過二手真是唔係咁hit, 唔啱的可能真是會機會有入無出,
倒不如找啲有二手的,萬一真是唔啱,都有個逃生門
如果想揾合併的可以試試
mbl 7008
Passlab xa30
Accustic art
常見人夾jm 的有金仔同老麥