股巨肌 發表於 2012-4-6 13:54

我的四度.二度空間

睇戲:
AMP :YAMAHA RX﹣471
啦叭:KEF IQ3X 4隻
低音:KEF 2001.2
BD:PS3~~
DVD:Pioneer
投影幕:OP PURE MATT 270吋
投影機:EPSON TW6000

聽歌:
啦叭:sonus faber cremona auditor
CD:Primare CD31
AMP:Primare I30(用作前級)
Power AMP:Magnet MA-400
電源:RGPC 400 Pro , ISO Clean 13A

我的四度空間
我的影院正面,以4.1為主~~由於夠推前置,所以人聲好夠,同埋上到畫面。

影院後面.玩唔到後中置~~~下面就係床~~訓著睇都幾爽!!!

AV AMP YAMAHA RX471 係我既至愛,又平~~ 推4隻IQ3 好夠~

IQ3。。睇戲,打機好夠做,又唔大食~~又平~~

老婆送的PS3!!用過最好既BD 因為可以無限升級~~

我的陳年DVD 機 989!!到依家都覺得靚畫靚聲!

3D入門投影~~ 好難得比大人許可買~~!真係燒砲長都燒唔切~

難得老婆都鐘意睇戲同睇我打機(佢好少打)
兩口子睇得好開心 ,係房又唔洗煩到人。

我的二度空間~~~

我的最愛 Sonus Faber

CDP primare CD31 聲音很好,唔係高分析力路線,但音樂感好強,輕快,音場唔亂同幾闊!!

AMP primare I30 同CD31 聲一樣,力水好好~~~但係~~~~面對cremona auditor都覺得好難攪~~力不從心!

Power AMP Magnet MA-400 呢部野~~係以幾年前唔太識野既時候買(有少少比人水既感覺),大力,快,但係有少少粗聲,
但係估唔到會同auditor 幾夾~~所以照用!

二度空間正面,聽歌模式~

avlam 發表於 2012-4-6 14:25

肌哥你好似鍾意聽歌多啲喎!{:6_188:}

kmissp 發表於 2012-4-6 14:40

股CHING,果個係味利用飲管調音?成效如何?

股巨肌 發表於 2012-4-6 14:40

係丫!聽歌既時候好放鬆,
睇戲打機就好肉緊,好難放鬆~
但係我比其他C HING 怪D ,我聽歌時間少過睇戲好多
三份二時間睇戲~~~~~O~NO~~
只有老婆唔係屋企先可以大聲聽歌~~~~!

股巨肌 發表於 2012-4-6 14:50

回復 3# kmissp

因為向後氣管,低音BOOM得好勁
但係用左飲管會好好多~~

但係用左飲管會令中高唔太定,所以你睇到我要用沙袋放係啦叭上
令高音集中D

整體效果唔錯,因試過好多放法都令到有D低音出唔到,呢個方法就唔會~~起碼唔會特然有一度無左底音
你可以試下成本都係幾蚊~~~

但係飲管唔好太長,1CM 左右就夠,唔係就會吸左好多高音!

dantekam 發表於 2012-4-6 14:58

妳的老婆送了你一份最貼心的禮物。

股巨肌 發表於 2012-4-6 15:37

回復 6# dantekam

舊果部啱啱壞左,之後佢就送比我
所以我都好多謝佢~~

MSZ 發表於 2012-4-6 15:43

回復 1# 股巨肌

我以前都有部989, 不過係美版DV-79AVi, 有IEC插. {:6_174:}

股巨肌 發表於 2012-4-6 16:09

回復 8# MSZ

OOOO~~~ 我都想改ICE 頭家,本身想買日版,但係我無手轉110V

不過尼部機做功真係~~~正~~~{:1_351:}

R.C. 發表於 2012-4-7 02:10

有投投玩好羨慕~{:6_126:}
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 我的四度.二度空間

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。