funjoe 發表於 2012-5-24 22:17

47研究所

黎吹下水啦!

我用平野嘅啫

47Treasure 0247前級
47Treasure 0347後級
47Lab 4722S Lens special喇叭

音源為Mac mini 2.3GHz i5 8GBram + Amarra 2.4
古河GT2 USB -> DIY USB NOS DAC

電源線全用47lab原裝(包括Mac mini) + 0247用47lab OTA 0.65mm PC
所有接線為47lab OTA 0.4mm

taisun 發表於 2012-5-24 22:32

what speakers?

funjoe 發表於 2012-5-24 22:39

回復 2# taisun

寫得好清楚喎 ﹣﹣>47Lab 4722S Lens special喇叭

CyberBB 發表於 2012-6-7 07:05

用緊4733 Tuner, {:6_193:}

CyberBB 發表於 2012-6-7 07:07

師兄請問Lens special 版係乜version?
同普通有何不同{:6_141:}

funjoe 發表於 2012-6-14 16:14

回復 5# CyberBB

我個對係早期特別版,內部接線全部係銅鉑線,
接線柱係銅片接線加阿加力膠組成,
單元係佢地用膠水黏死嘅

http://modama.net/47lab/spk02.html

喂,可以影一下內部看看嗎?

CyberBB 發表於 2012-6-15 08:54

回復CyberBB

我個對係早期特別版,內部接線全部係銅鉑線,
接線柱係銅片接線加阿加力膠組成,
單元係 ...
funjoe 發表於 2012-6-14 16:14 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

好似好正呀{:6_193:}

CyberBB 發表於 2012-6-15 08:57

請問ching覺得treasure前後如何?
同埋0.65mm用作power cord 係用幾多線芯?

funjoe 發表於 2012-6-15 11:26

回復 8# CyberBB

Treasure真係幾好聲,坦白係我想像之外,本來我係買二手gaincard的,後來見到有ching話佢啲鋼琴聲仲好過gaincard咁我就試下!
其實唯一吾好係前級noise較大,作為一部headphone amp佢一定無問題,前級的話佢noise大左少少,但都可以接受!育

0347個gain其實好夠,其實玩無源前佢一定無問題,我遲下有機會都會再試無源前。

老實咁嘅價錢換呢啲質素,夫復何求!

電源線我單枝only....因為我發現單支係佢地嘅concept,你睇佢地出show從來都係單枝!
同原裝線比,0.65啲聲full啲,件頭大啲,低頻落得深啲,能量感大啲,但比較起又無原裝咁滑。

CyberBB 發表於 2012-6-15 20:46

回復CyberBB

Treasure真係幾好聲,坦白係我想像之外,本來我係買二手gaincard的,後來見到有ching話佢 ...
funjoe 發表於 2012-6-15 11:26 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

我昨天剛換了0.4mm 的OTA 做喇叭線, 感覺好正! 亦出乎我意料!
0.65mm我之前都買了,但仲未試, 但用單支無論0.4 or 0.6mm 做power cord, 我想會太危險了!
Ching咁即係連Ground 只用了3條做power cord?

Treasure power 我好有興趣, 請問Ching 在哪裏買 及買成品定kit? 佢係點聲底? Thanks!
不過坦白講, 睇相有d 醜, 實物會唔會好樣d?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 47研究所

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。