ctmk 發表於 2015-1-1 21:25

ilavbnm 發表於 2015-1-1 09:41 static/image/common/back.gif
bi-wire + jumper邊個話一定有事架
如果部amp只有一對喇叭輸出(左右聲道各一對)
用二出四喇叭線(四出四都 ...

要加分唔駛寫咁多嘢嘅, 開聲咪得囉{:9_407:}
HAPPY NEW YEAR LA

kc2wong 發表於 2015-3-11 00:44

想問吓如果部AMP support A+B speaker output,咁biwire係唔係應該咁樣駁 ?

最近換完喇叭後,覺得部AMP唔係好夠力推對喇叭,唔知加多pair speaker cable會唔會改線。定還事換都好啲的jumper?(現在用原裝雞jumper)
喇叭係PM1,AMP係Creek Destiny 2,換機係最逼不得已的情況下先考慮

ANWKLO 發表於 2015-3-17 19:07

kc2wong 發表於 2015-3-11 00:44 static/image/common/back.gif
想問吓如果部AMP support A+B speaker output,咁biwire係唔係應該咁樣駁 ?

可以這樣駁(最好睇清楚說明書), 但是"覺得部AMP唔係好夠力推對喇叭,再加多pair speaker cable" 只會老牛上樹聲{:1_255:}換jumper好啲

gikifk 發表於 2015-3-17 21:07

ANWKLO 發表於 2015-3-17 19:07 static/image/common/back.gif
可以這樣駁(最好睇清楚說明書), 但是"覺得部AMP唔係好夠力推對喇叭,再加多pair speaker cable" 只會老牛 ...

x2{:6_174:}

kc2wong 發表於 2015-3-18 01:02

ANWKLO 發表於 2015-3-17 19:07 static/image/common/back.gif
可以這樣駁(最好睇清楚說明書), 但是"覺得部AMP唔係好夠力推對喇叭,再加多pair speaker cable" 只會老牛 ...

上星期六換咗jumper了,效果明顯好咗。不過同時電果part我都攪過,原本係AMP用Neotech 3001 Mk2直駁牆蘇,而家條Neotech駁Oyaide MTB6,AMP就用Arcolink 7N 4030駁拖板,都唔知邊樣野令音質改善。

喺Labkable買咗一Set > $1K 的jumper(店員介紹的),仲要張單都冇寫係乜線,就咁寫住6芯Jumper,去番佢地網頁又搵唔到條jumper嘅資料,而家諗起先覺得會點解買得咁順攤。

ANWKLO 發表於 2015-3-18 18:46

kc2wong 發表於 2015-3-18 01:02 static/image/common/back.gif
上星期六換咗jumper了,效果明顯好咗。不過同時電果part我都攪過,原本係AMP用Neotech 3001 Mk2直駁牆蘇 ...

用返原本接法咪知道好左那裡 {:1_342:} 不知名jumpers {:1_352:}

gikifk 發表於 2015-5-24 06:37

買左就算喇..............................要有名就買有牌子的貴貨,去細DIY店買通常都係diy平價貨

kampo2013 發表於 2015-9-28 00:07

其實玩bi-wire都要留意條喇叭線設計,我用audioquest audiotruth clear同midnigth blue廿年有多,
都係bi-wire玩法,兩條線都係內藏16枝銅線,八枝高頻,八枝低頻,留意的是高頻銅枝與低頻銅枝是有粗幼不同
和銅質料不相同,高級系列重是用銀枝成份行高頻添,低頻用番銅枝,
所以audioquest用bi-wire和single wire係百份百唔同聲,高頻音色尤其明顯。
用我的器材來比較,biwire係靚聲D.

YYSKY 發表於 2015-9-28 07:36

bi-wire係要用2對不同物料喇叭線各自供高低音喇叭用,可以很平宜就玩到靚聲,一般玩家只用同一物料玩2出4,當然分別不大,
Bi Amp更易玩,等於電子分音,高低音想要幾多部Amp就推幾多。
其實用2對不同物料喇叭線並埋玩2出2也有不同效果,等於玩Jumper一樣,因為一對喇叭線要做到全頻好聲係有難度的。

Raycheung 發表於 2017-8-8 21:08

nickluk 發表於 2014-10-11 21:54
我意思係咁 有無作用?
(Post76 Android 手機版送出)

我記得依家嘅avm玩bi-wire,係要用一組天空或後置聲道去接駁,即係好似你張圖咁駁法,冇錯喎!
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10
查看完整版本: bi-wire vs jumper

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。