littlefat69 發表於 2023-7-23 17:51

原來itunes movie買嗰啲電影原來唔係永久㗎!!!

可能大家已經知道,不過我今日喺欲購清單嗰度見到套電影落咗架,咁今日打去 apple客戶服務熱線問清楚, 喺itunes上面買嗰啲電影冇自己download落去ipad,手機或者電腦, 有朝一日如果套電影落架你係冇得再睇嘅🥲

littlefat69 發表於 2023-7-23 18:32

最新打去再問清楚, 就算download咗落ipad 之後airplay過去 apple TV 4K, 最高都只能出到1080p, 咁樣真係唔係好掂囉😡

Hon 發表於 2023-7-23 19:30

之前有CHING出POST講過呢樣野...

但其實諗深一層就唔覺得怪, 所以... 各有喜愛啦.

littlefat69 發表於 2023-7-23 19:31

Hon 發表於 2023-7-23 19:30
之前有CHING出POST講過呢樣野...

但其實諗深一層就唔覺得怪, 所以... 各有喜愛啦. ...

我覺得佢落㗎冇問題, 但係應該之前通知大家一聲!
仲有佢應該要解決airplay可以出到4k嘅問題

:o) 發表於 2023-7-23 19:37

除左d串流頻道自家電影應該點都唔會下架,否則第三方拍既電影,
特別係自己喜歡既,都係買隻實體碟自己保存好d

Hon 發表於 2023-7-23 19:47

咁講...

如果仲有碟出既戲而又自己好喜意的話, 老老實實地買隻實體碟黎儲又好仲可以不斷咁睇.

串流既好處只係方便同多, 但當去到某個時候或原因而無得睇就唔駛問點解既...

littlefat69 發表於 2023-7-23 19:49

咁講...

如果仲有碟出既戲而又自己好喜意的話, 老老實實地買隻實體碟黎儲又好仲可以不斷咁睇.

家家有本難念的經, 香港地地少人多唔係嗰個可以儲到咁多碟🤝🏻

littlefat69 發表於 2023-7-23 19:51

咁講...

或者咁講, 如果我一早知道係咁樣就唔會喺itunes上面買咁多電影, 只係會需要嗰時租借來睇🤝🏻

hoikei 發表於 2023-7-23 20:35

我itunes買左啲戲從來都係串流,唔會download,原來就算買左下架後都無得睇,請問你買左邊套戲下左架?

littlefat69 發表於 2023-7-23 22:36

hoikei 發表於 2023-7-23 20:35
我itunes買左啲戲從來都係串流,唔會download,原來就算買左下架後都無得睇,請問你買左邊套戲下左架? ...

其實我唔係喺我買咗個電影裏面發現又影片下左架, 只係喺 欲購清單嗰度發現有幾部電影顯示無法使用影片! 老實講我買咗四百八十五套戲 真係冇可能每一套上去睇係咪落咗架🙏🏻
所以我即刻上網google發現原來一直有呢個問題, 咁我就打去蘋果客戶服務嗰度問, 佢就提議我 喺ipad或者iphone 下載 已經買咗嘅電影! 但係好似我咁買咗咁多套電影, 根本就唔可能下載得曬, 以佢下載咗嘅電影只能夠放喺 ipad或者iphone度, 唔能夠儲存上去icloud, 咁似問內置記憶有點能夠儲到咁多電影呢?
而最最最最重要嘅就係,就算我下載咗嗰套電影,經過airplay 射落去apple tv4k嗰度,最多只能夠出到1080p, 咁對於我想追求畫質既用家嚟講,係完全唔可以接受囉😡
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 原來itunes movie買嗰啲電影原來唔係永久㗎!!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。