Cogor 發表於 2023-8-30 18:08

Mirage OS3-SAT 分頻點設定?

請教各位師兄,Mirage OS3-SAT 如set做 Top Front及Top Rear 應該點較分頻點?因發覺某啲戲嘅天空聲道啲聲唔喺好明顯
本人用Marantz SR7015行5.1.4
先行謝過

Ep-71 發表於 2023-8-30 19:19

,os3 好野!造front high我覺得可以方試吓 80hz先

老五 發表於 2023-8-30 19:43

師兄覺得睇邊套戲 atoms效果唔得

Cogor 發表於 2023-8-30 20:06

老五 發表於 2023-8-30 19:43
師兄覺得睇邊套戲 atoms效果唔得

Edge of Tomorrow 4K Dolby Atmos頭頂效果唔喺好覺有

老五 發表於 2023-8-30 20:09

Mirage OS3咁細隻,起碼要100至120 Hz

老五 發表於 2023-8-30 20:25

Cogor 發表於 2023-8-30 20:06
Edge of Tomorrow 4K Dolby Atmos頭頂效果唔喺好覺有

呢套Tom Cruise喺飛機跳落戰埸果斷atmos 效果好出,天空喇叭好多聲,你將天空喇叭set 120Hz再加大2至3db睇吓效果會唔會唔同

MDLP 發表於 2023-8-30 23:30

同天花喇叭擺位指向都好有關係
未必撳兩個掣改分頻點加dB可以解決

Cogor 發表於 2023-8-31 00:00

MDLP 發表於 2023-8-30 23:30
同天花喇叭擺位指向都好有關係
未必撳兩個掣改分頻點加dB可以解決

咁mirage嘅喇叭應該點裝先好?

老五 發表於 2023-8-31 12:42

其實你已經Top Front Top Rear 喇叭已經喺天花已最好,如果係FrontHigh同RearHigh效果就差好遠

sanlamsan 發表於 2023-8-31 12:45

老五 發表於 2023-8-31 12:42
其實你已經Top Front Top Rear 喇叭已經喺天花已最好,如果係FrontHigh同RearHigh效果就差好遠 ...

冇圖冇真相,擴音機設定可以幾個組合,但係樓主現實裏點樣安裝,真係要睇咗圖先至知😇
頁: [1] 2
查看完整版本: Mirage OS3-SAT 分頻點設定?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。