Lester 發表於 2011-3-13 23:43

新手平民萬元組合

Hello,

成套野吾過2萬
奇實套野買左都有一年,不過一直都吾太滿意D聲,
雖然套野係平野,但係我覺得吾係套野問題,係setting 問題多D, 自己又無時間攪(!-懶-!)
拖下拖下直到最近有個同事又新玩AV (好似係我吾小心放左小小毒...{:6_188:})

同事set 好次之後上去參觀下...哎!! 呢D先係AV嗎...(比人毒番轉頭..{:6_205:} )
呢幾日係吾改變主要器材情況之下做左2樣野, D聲真係改善左好多!{:6_208:}

器材 List:
TV: Olevia 37" (希望今年可以upgrade la...)
AMP: Onkyo 607
Player: HimidiaHD300A
Bur-ray: Sony S350
Front: Dali Lektor2
Center: Dali Lektor LCR
Back: KEF 小蛋蛋
Woofer: Velodyne impact mini

是是旦旦買的speaker cable, 前,中置都係佢

呢幾日我做左d咩野呢?
1. 之前個前置係直接放TV櫃上面,而家買左個架比佢

2. 買左2絛野比隻woofer:PS LAB SubX + PS LAB AS

之前D聲, 睇片時感覺好亂,好燥,聽歌時得音場好窄
而家呢,2個問題有左明顯改善。

講左咁耐,奇實我想問下大家: 
1.而家中置的放位是不是有問題?有無野可以改善?
2.仲有無D小改變大改善野可以做
3.前,中置條線有無問題? 如果用QED Silver Anniversary XT 會吾會有改善 ?
4.Speaker 安釘係未會好D架?

3Q 3Q ~~ {:6_195:}

minimoai 發表於 2011-3-13 23:51

對後置可唔可以較高少少試下?

leo25 發表於 2011-3-13 23:55

個櫃好靚仔 {:6_193:}
小弟愚見:
1.而家中置的放位是不是有問題?有無野可以改善?
==>加2粒釘斜向高少少對皇帝位耳仔位置會好D
2.仲有無D小改變大改善野可以做
對後置放得太矮, 包圍感會不足, 高過耳仔1米以上好D
3.前,中置條線有無問題? 如果用QED Silver Anniversary XT 會吾會有改善 ?
擺位緊要過換線, 如何擺位不變, 就算換喇叭線都改善有限

Lester 發表於 2011-3-14 00:25

thanks 2位 ching,
個櫃係幾靚仔,不過買時無唸過會玩5.1所以而家都有幾多限制
我後置條線吾夠長,而且個架最多應該只可以高多一呎
夫人吾比明線掛墻...

leo25 發表於 2011-3-14 00:35

thanks 2位 ching,
個櫃係幾靚仔,不過買時無唸過會玩5.1所以而家都有幾多限制
我後置條線吾夠長,而且個 ...
Lester 發表於 2011-3-14 00:25 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔比明線掛墻咁就冇計啦, 唯有高得一尺得一尺啦.
    仲有你可以試下對後置單元唔好向皇帝位而係向地櫃方向, 聽下邊樣擺法效果好D {:6_142:}

greatbrian 發表於 2011-3-14 02:05

upgrade 左 amp pc 未呀?

benny888 發表於 2011-3-14 09:38

upgrade 左 amp pc 未呀?
greatbrian 發表於 2011-3-14 02:05 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

607 can't unless DIY

zairen 發表於 2011-3-14 17:47

你的中置跟我的一样{:1_338:}

Lester 發表於 2011-3-14 23:47

玩左AV一年之後 開始知道自己的喜好,發攪自己對聽歌的追求 比睇電影大
我有少少想加個 integrated amp..{:5_90:}
定係加個DAC 駁我隻NAS好呢...{:5_89:}

kenlabs 發表於 2011-3-15 00:20

几好播!{:6_193:}

對surround喇叭仔咁細粒﹐d聲match唔match得到d front喎﹖{:6_214:}

玩左AV一年之後 開始知道自己的喜好,發攪自己對聽歌的追求 比睇電影大
我有少少想加個 integrated amp..{:5 ...
Lester 發表於 2011-3-14 23:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

呢個先至係無底深潭﹗{:6_243:}
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 新手平民萬元組合

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。