siukit_siuhan 發表於 2011-12-23 21:47

因為聲音好難用文字表達,而1000x同1000m分別大约係:
    1000M就似個後生、青春、夠真、夠活力的女 ...
terryc 發表於 2011-12-23 20:21 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Terry兄, 那真是魚與態掌之爭~!! 哈哈~!!
不過1000x個2水價企得高同硬d, 另如包埋睇戍戲的話, 1000m會否更加合適d呢~!? 謝~!!

terryc 發表於 2011-12-23 23:59

Terry兄, 那真是魚與態掌之爭~!! 哈哈~!!
不過1000x個2水價企得高同硬d, 另如包埋睇戍戲的話, 1000m會 ...
siukit_siuhan 發表於 2011-12-23 21:47 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

其實兩者真係好難取捨,1000M夠真實,1000X夠華麗{:6_146:}
    師兄,因1000X個音箱的木材比1000M好,中音及底音單元都唔同,所以二手價較高!
   但生產週期就比1000M短好多,加上1000M 個M = Monitor,所以我選擇了這後生女~
    我就未試過用對1000M睇愛情動作片,如師兄它日買入此喇叭,睇完記得出報告呀{:6_176:}

mchim3010 發表於 2011-12-24 13:12

回復 62# terryc

{:6_176:} {:6_176:} {:6_176:}

garywsyu 發表於 2011-12-24 23:32

其實兩位真的不要担心1000M在"高"功率會玩完;我的1000M啟蒙老師在他的700呎大埔丁屋全層用Naim 50W RMS 8ohm rated amp 大音壓下放Dire Straits, Bad Company, Pink Floyd..... 耳都快爆......1000M仍然生還.
意思是........要看Amp的輸出功率有否過苛, once clipped.....任何高付苛的喇叭都有機會一"聲"下玩完.要小心的不是配大功率功放,但要注意的是輸出功率"質數".
最後, 1000M用在今天無論AV或兩聲道上都是fantastic的,重要的是喜歡它的音色嗎? 在配搭上不要令它太"光"便是.

terryc 發表於 2011-12-25 00:01

其實兩位真的不要担心1000M在"高"功率會玩完;我的1000M啟蒙老師在他的700呎大埔丁屋全層用Naim 50W RMS 8oh ...
garywsyu 發表於 2011-12-24 23:32 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

師兄真利害,講出了小弟一直不能用文孑表達的意思!{:6_193:}
    而小弟深信師兄的老師功力一定非同凡響{:6_183:} 能把1000M用到極限!小弟都唔知用唔用到50%{:6_194:}
    請問師兄,你會唔會都係山葉用家?

garywsyu 發表於 2011-12-25 00:20

回復 65# terryc

第一要澄清"响到爆"嗰個吾係我,係我個"啟蒙老師".........

同時Terry hing真善忘,我係嗰個搶咗本來屬於你的1000X條友仔呀.

terryc 發表於 2011-12-25 01:30

回復terryc

第一要澄清"响到爆"嗰個吾係我,係我個"啟蒙老師".........

同時Terry hing真善忘,我係嗰個 ...
garywsyu 發表於 2011-12-25 00:20 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Sorry師兄!我一向有少年痴呆!{:6_162:}
    因未見過師兄真人,而師兄又無頭象,所以已忘記了擁有「傳說中」1000X 的你!{:6_162:}

師兄,你又係,我同樓主吹左咁耐,你現在先浦頭幫手解話{:6_181:}

garywsyu 發表於 2011-12-25 09:18

回復 67# terryc

在這裡大家都有玩的心德.....交流是好的.在不同意見下,不要示為not friendly就好了.

AMPs和speakers在沒有特別"關系"情況下,AMP一定是越大越好,根本上不需看speakers的input rated power,從聲音上挑選最全面的AMP.選amp & speaker"一般"定律是重量,越重越正.......NAIM當年很特別,機仔細細,但非常"抽得".....

在這非常讚賞Terry,對1000M不離不棄,雖然有時比人覺得我地"傻"....幾十年的東東點得咖? 膽機音色上是迷人的, LP也是感性無比, 在玩和得到最美一刻, 其外在缺點都會放在一旁.在這經常看到各大俠添新(或舊)裝備,無非為求一快.玩HIHI是歴練出來,樂趣非凡.

terryc 發表於 2011-12-25 13:36

回復 68# garywsyu

謝謝師兄賞識!可能大家都係同道中人,睇師兄的回覆特别有感覺{:6_181:}
      如師兄所言,我地可以放心買有質素的大power後级餵飽對1000M{:6_158:}
      其實我玩古懂器材係因為自細已聴惯了大音箱和較温暖的感覺(其實係自己莫財{:6_244:} ,無能力玩現役的好o野,無可能似其他師兄,一唔合心水就作光速升级!)在又窮又要玩的情況下遇上了山葉,踏上了這條不歸路{:6_163:}
      最後就算要得罪全世界,都要型兩秒咁講一次,兩蚊樓下師兄你同我的喇叭應該無乜對手{:6_174:}

garywsyu 發表於 2011-12-25 21:14

不知樓主有否聽過1000M呢?

現在有點名氣喇叭叫價太離譜了;當然有不少聲音都tune得很好,價錢就高唱入雲了.新手當然要交交學費,在一定的時間洗禮後,選定自己喜愛的音色,了解個人的需要後,就不如坐定定,郁都吾好郁,盡情享受樂章帶給你每一個音符.同時,天下之大,不同樂器composition,每一歌手的呼吸聲都是hifi友的欣賞對象.
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 窮人器材無限loop之新前後級(update at P.54, 55 @03-04.11.2013)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。