設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: DenonI

AV 擴音機自家調聲設定秘訣分享 (三) - 調聲實戰技巧

銀級玩家

又有野想問,最近我部1200加多兩隻喇叭做7.1,重新用mic set過部機,但個低音就開始有拍邊聲,個低音大細無調過,會唔會因為多兩隻喇叭部擴音機唔夠電比低音呢?低音調一半低小小,擴音機sub音量0db,如果再調細又無乜低音,有無好既設定教教我,同埋eco模式開關定自動好?

讚助版主

wongyingkit 發表於 2016-1-5 14:43
又有野想問,最近我部1200加多兩隻喇叭做7.1,重新用mic set過部機,但個低音就開始有拍邊聲,個低音大細無 ...

wongyingkit 師兄 ,

由於你有多種問題,須要了解多點資料。
可否直接致電本公司的技術支援部?
電話: 25166862 內線 109

DenonI

星級玩家

我本身用 2200W, 發覺看足球時(在now tv), 中間人聲(旁述)是很細聲, 在其他時間(如電視劇或廣告)是沒有問題, 不知是什麼原因?

multeq xt -> reference
dynamic eq -> on
dynamic volume -> on
audyssey lfc -> on

讚助版主

rwmchan 發表於 2016-4-22 17:18
我本身用 2200W, 發覺看足球時(在now tv), 中間人聲(旁述)是很細聲, 在其他時間(如電視劇或廣告)是沒有問題 ...

rwmchan 師兄,

首先想知道你用什麼環繞模式觀看 NowTV 足球賽事 ,
可試用 Video Game 或 Matrix 模式聽聽,

按照你所列示的 setting , 建議把

dynamic volume -> OFF
audyssey lfc -> OFF

DenonI

星級玩家

DenonI 發表於 2016-4-27 11:17
rwmchan 師兄,

首先想知道你用什麼環繞模式觀看 NowTV 足球賽事 ,

原來足球賽是可以出Dolby Digital, 但是小弟set了DD + Surround, 結果出來的效果人聲變得細聲及散, 當轉回了Dolby Digital時已經可以了。

謝謝

鑽石玩家

AV:Denon AVP-A1HDa,POA-A1HD,DV

76 榮譽忠義勲章

Denon 前級或合拼擴音機壞機問題    
請問有無用家發生過這樣問題,當不是HD信號輸入時(例如是DVD or LD的DTS or Dolby AC-3輸入)初初會無問題,但睇睇下突然所有喇叭聲道全部一齊發出類似爆炸的操音,之後嘗試去測試每聲道的聲頻時,亦會發出這樣的操音),當重新開機又會無事,只要是播HD音頻時就沒有問題,而播舊式的DTS 或Dolby或兩聲道音頻輸入時就有機會出現以上情況,請問知道發生咩事。
AV:DENON AVP-A1HDa,POA-A1HD,OPPO-205。
PIONEER  HLD-XO,PMC IB2se,JL F113
HI-FI:ACCUPHASE C-3800,DENON PRA-S1,ACCUPHASE M-8000 x 2,DENON DP-S1 & DENON DA-S1,SONY CDP-R10 & SONY DAS-R10

讚助版主

faiwu2015 發表於 2016-6-5 20:06
Denon 前級或合拼擴音機壞機問題    
請問有無用家發生過這樣問題,當不是HD信號輸入時(例如是DVD or L ...

faiwu2015 師兄 ,

已跟維修部溝通,懷疑是前級的數碼板出問題,
有需要的話要送到維修部檢查,

現在 D&M 維修部巳搬遷 , 新地址如下 :
九龍長沙灣長順街 5 號長江工業大廈 6 樓 A08 室
電話 : 28878612

辦工時間 : 星期一至星期五 ( 9:00am 至 18:00pm )
                星期六 ( 9:00am 至 12:00pm )

Denon1

鑽石玩家

AV:Denon AVP-A1HDa,POA-A1HD,DV

76 榮譽忠義勲章

謝謝,我曾經致電天龍問過,師傅告知這部前級已過時,沒有零件更換。是否有得維修嗎?
AV:DENON AVP-A1HDa,POA-A1HD,OPPO-205。
PIONEER  HLD-XO,PMC IB2se,JL F113
HI-FI:ACCUPHASE C-3800,DENON PRA-S1,ACCUPHASE M-8000 x 2,DENON DP-S1 & DENON DA-S1,SONY CDP-R10 & SONY DAS-R10

讚助版主

faiwu2015 發表於 2016-6-8 00:37
謝謝,我曾經致電天龍問過,師傅告知這部前級已過時,沒有零件更換。是否有得維修嗎? ...

faiwu2015 師兄 ,

要知通前級有否希望維修也得要檢查損壞的部份出在那裏,

希望你再次跟維修部聯系,電話 : 28878612

Denon1

鉑金玩家

你好 我是馬蘭士8802 想了解如果有2知十仔 在最後調試時係咪sub1-2都要同時提高翻6-7個db呢