設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[古典] 只講古典CD, 任何廠都可以 ^_^

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實集中一齊講可能仲方便 100隻捧喝cd https://www.ccr.com.tw/Action/37?I=37

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kongchai 發表於 2015-4-19 17:04
各位師兄
有2隻古典碟請教一下
想買這2隻碟

Elgar du pre 演繹我覺好沈重 聽得多人生會好灰 不宜多聽 下面隻就無買過 之知二隻都有xrcd

鉑金玩家

cwyip 發表於 2015-4-19 19:18
Elgar du pre 演繹我覺好沈重 聽得多人生會好灰 不宜多聽  下面隻就無買過 之知二隻都有xrcd ...

就是知道它們出左 XRCD
所以睇下評價如何
上面個隻我都聽過少少
感覺與師兄相近
我聽係舊版
價格是差唔多3隻 XRCD
所以就算買也不會是舊版

多謝師兄提供意見
或者諗下先
聽多點意見才落手

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

du pre vs   我愛後者多Rostropovich 多D 不過最重要自己喜歡

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

聽haydn cello concerto 心情輕鬆好多

1萬

白鑽玩家

老而不

cwyip 發表於 2015-4-19 19:09
其實集中一齊講可能仲方便 100隻捧喝cd https://www.ccr.com.tw/Action/37?I=37

歡迎師巳繼續把台方的資料帶過來, 狀大下古典呢邊. (好似至今得3個人長吹
入面的暫時只有5-6都聽過, 真是失禮

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-19 17:04
各位師兄
有2隻古典碟請教一下
想買這2隻碟

講上面的一張. 下面的忘記了入面的內容....

舊的CD有日, 德版. 以前有過德版, 後來借左...無回頭.
之彼我目日本EMI 和歐洲都有翻出, 而且又好快賣完. 應該是小妹妹effect所致.
新舊版的出入我覺得唔算大, 因為當年的錄音很好. 新版的通透度大了, 但層次感是舊版好...
日本EMI最後的SACD 好似斷市了?  自己只問人借了, 反悔沒入手. CW兄好似有?   
真是魚與熊掌之爭.

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

kl122002 發表於 2015-4-19 20:03
講上面的一張. 下面的忘記了入面的內容....

舊的CD有日, 德版. 以前有過德版, 後來借左...無 ...

我見過 EMI 的 SACD 版本係有 2 隻碟
1 隻係圖片個隻
另 1 隻就唔記得了

不過我想入 XRCD24 版本

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-4-19 20:17
我見過 EMI 的 SACD 版本係有 2 隻碟
1 隻係圖片個隻
另 1 隻就唔記得了

這個? http://www.prestoclassical.co.uk/r/EMI/9559052
EMI消失前的最後光景作. 歐版的SACD

這個系列因為有日版的原因, 結果賣得不太好. (包裝又太差了)

評分

查看全部評分

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

大提琴隻ELGAR又真係聽得好少, 反而 JS BACH套大無曝光率吾錯

我聽碟無甘注重品牌 ... 所以呢方面俾吾到咩資料

另外有個作曲家SHOSTAKOVICH, 佢首 CELLO CONCERTO 又係吾錯, 好神經質的

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
cwyip + 10 + 10
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分