設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: nikfung

[入耳式] [開箱圖及短評]唔要K10E和JH3代,我要有CM感覺嘅InEar ProPhile-8

鉑金玩家

師兄,啱啱睇咗你新加上的聽感,亦加強咗我想上呢隻耳機的信心,但有一點想問一下師兄,你最後個段話試過其他幾個牌子的耳機,亦是否代表ProPhile-8和呢幾款耳機是同一級數?因為我有時亦心大心細,想上U12,是睇中佢個Adel,但InEar啲公模耳機個舒適度亦是其他牌子都冇嘅。另外唔好意思,想多口問多句,圖片中個條耳機線係乜牌子線?睇樣好似係銅線。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

nikfung 發表於 2016-12-23 02:43
估計K10e 似借屍還魂去加價,多過重大提升!!

係分頻度調一下==

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

新版膠殻女神接線柱係用膠水黏合的, 有岩岩開箱既就因為膠水落吾足奶左野

利申: 三隻金屬殼Ak版係手

鑽石玩家

ml55 發表於 2016-12-23 07:00
師兄,啱啱睇咗你新加上的聽感,亦加強咗我想上呢隻耳機的信心,但有一點想問一下師兄,你最後個段話試過其 ...

首先幾隻價位差不多! 在分析力方面應該U12較高,但低頻卻沒有PP8那麼充沛而不肥和有圈味, 而至於的ADEL用氣門做音埸我不覺得很好,因為一開就"低頻力量去那兒" ,而PP8的調較制是我見過最有用的,因為聽流行曲時,全開令音樂、人聲變得飽滿、而聽古典時、全關或開高頻,就會有更多细節和音埸。另外個人覺得U12十分醜樣、而外觀和U10, U8, U6,U4分不出來! 而且這公司被人告了很多次!

至於你看見的線材是一條4绞單晶銅線,用它是因為想聽2·5mm和三频多一點分離度!
(Post76 Android 手機版送出)
毒海無涯....回頭又不見岸!!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

想問師兄你聽隻u12係用原裝線聽定用其他線聽?我自己都有用u12用effect Piccolino線聽,但我覺得佢低音似圈多又沉得深,如果換埋粒m20濾塞低音更加向橫,人聲更加清晰會比原裝凸濾塞冇咁焗…

鉑金玩家

nikfung 發表於 2016-12-23 04:15
首先幾隻價位差不多! 在分析力方面應該U12較高,但低頻卻沒有PP8那麼充沛而不肥和有圈味, 而至於的ADEL用 ...

多謝師兄解答,咁樣我都係99%入PP8, 另外剛剛睇到Spinfit 有隻新的雙節耳膠,CP220, 係粗管,可能同PP8更加配合。
Sony NW-WM 1Z,AK-240,Vamtam Classic Master Ltd,
Vantam OPA627Ltd, WA7 firefiles, AMP-HP-Muses02, Sennheiser HD-800, Denon AH-D7100, B&W P-5,
V-Moda M-100, Sony MDR-1A,InEar ProPhile-8,
InEar SD-4S,

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ml55 發表於 2016-12-23 20:59
多謝師兄解答,咁樣我都係99%入PP8, 另外剛剛睇到Spinfit 有隻新的雙節耳膠,CP220, 係粗管,可能同PP8更 ...

有無試埋UE18+?

鑽石玩家

onlinemk2 發表於 2016-12-23 14:42
想問師兄你聽隻u12係用原裝線聽定用其他線聽?我自己都有用u12用effect Piccolino線聽,但我覺得佢低音似圈 ...

試耳機,當然用原裝線......唔用原廠線,又點知佢地想做隻咩嘢耳機出來呢?!

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +26 收起 理由
BerryChan@FB + 6 + 6
charliebrown88 + 10 + 10 絕對認同
iamsocheap + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

ml55 發表於 2016-12-23 20:59
多謝師兄解答,咁樣我都係99%入PP8, 另外剛剛睇到Spinfit 有隻新的雙節耳膠,CP220, 係粗管,可能同PP8更 ...

鑽石玩家

jaffeinism 發表於 2016-12-23 22:04
有無試埋UE18+?

未有得試!!