設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Dick0810

[討論] 音源選擇

鉑金玩家

Dick0810 發表於 2017-1-30 22:31
問定先 新盤team 570 做入門 買唔買得過 見評價都幾好
一機過 好似幾岩入門玩 ...

KOALAAU師兄已經代答左..
放心,二手盤一樣有得整同埋而家新盤其本上都冇乜野改過.
不過要考慮下用直驅定皮帶..二款各有長短處...

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

反而我想知用金仔老麥E嫂Ching用咩音源多

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Dick0810 發表於 2017-1-26 12:22
老老實實 無真正比較過 都想知距離有幾遠
但又問

樓主你如果試過去聽就會明, 點解有班慒佬仲喺度玩麻X煩既膠膠~

不過除咗你講既配件調教, 仲有洗膠, 呢樣嘢都係煩事.....

小弟宜家會咁諗:

1. 認真聽一定係聽膠, 小弟幾千蚊既三四十年前舊kenwood盤+大佬phono都好滿足吓~

2. hea聽或者想快聽快揀歌一定係CAS, 但CAS其實又有NAS/network/switch/LPS.....各種千奇百怪嘢都影響到, 嗰種可變既煩又係無底深淵, 但一個字"方便聽"~

3. 好多人已經放棄CDP, 但小弟因為CAS係分開network player同DAC, 所以一直都仲有部純CDT接DAC, 真心講小弟聽CD又覺得方便又好聲, 當然唔好同膠比, 因為地球人同火星人無比較意義, 但搵支靜電掃掃完隻CD入盤, 跟住聽晒全隻都算係咁, 又唔煩~

揀邊樣其實都係睇自己, 其他CHING既意見都係因應自己環境時間喜好, 所謂"慢性吸毒"就係一路玩CDP->CAS->膠膠, 跟住呢個輪迴又嚟過, 因為開始覺得唔夠又想升級, 無限輪迴, 無限輪迴, 無限輪迴, 無限輪迴, 無限輪迴, 無限輪迴~

enjoy~!! {:9_407:}

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +50 收起 理由
frankpoon + 10 + 10 絕對認同
kelvinsin + 10 + 10 絕對認同
Dick0810 + 10 + 10
kkkiu + 10 超正!
小寶老豆 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

星級玩家

CAS 自已set過一套普普通既機玩過, 揸住ipad督督吓就ok, 超方便, 但聲音就見仁見智, 我自已就唔啱聽
LP 自己冇, 去唔同fd屋企聽過, 表現有好有唔好, 用起上來都幾麻煩
CD 自己全部係CD, 還是覺得佢最好

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Dick0810 + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

ykluk 發表於 2017-2-7 11:07
樓主你如果試過去聽就會明, 點解有班慒佬仲喺度玩麻X煩既膠膠~

不過除咗你講既配件調教, 仲有 ...

luk兄既意見好好
令我開始有方向

都係想玩住CAS+DAC(仲搵緊部DAC )
始終CAS真係方便 除左買左CD第一時間要RIP之外 打後都好方便

而之後會再玩黑膠(SKIP左 CDP )
因為本人好中意聽女聲+JAZZ   黑膠既ANALOG感聽呢類音樂應該係最正(雖然未識揀舊膠, 但已經忍唔住買左D喜歡既新膠 )

但又無知一問 聽膠器材邊樣重要D?

盤>頭>臂>PHONO?

見到D靚唱頭要成4,5K以上
唱臂都過10K
呢個毒海好似深不見底

銀級玩家

看完各路師兄意見後,即是萬幾的sacd player都唔會靚聲得去邊是嗎?咁如果玩dac買files邊度同下載?咩driver?

鉑金玩家

我一直都只是用電腦把CD rip 出嚟咋, software 是FOOBAR 2000. 原來有其他方法不經電腦咩??? 請指教下.

銀級玩家

freesongbird 發表於 2017-2-18 17:07
我一直都只是用電腦把CD rip 出嚟咋, software 是FOOBAR 2000. 原來有其他方法不經電腦咩??? 請指教下. ...

咁ching請問cd rip後係咪聽緊DSD格式?其實請問有冇師兄或鋪頭幫人整電腦程式下載再轉dsd file,當然會俾反人工費啦 ,我就在hifitrack付費買歌,但安裝了foobar2000,driver都安裝了但就是播不到dsd只播到pcm192就是不懂怎樣攪但已經比tidal,apple music音質好得多,所以好想問到怎樣聽到dsd
soundmaster no81,
proac db1 speaker , audionote spx 31 jumper
Cambridge 851n ,
wireworld Silver starlight 7 usb & Silver electra power cord

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

10K 內其實一手CD機冇乜選擇,都係LUXMAN同NAIM,純轉盤就CEC;

但如果玩02手機2000內入部PHILIPS,係易好聲過求其pc出10k的dac好多好多
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

鉑金玩家

umoon 發表於 2017-2-18 17:57
咁ching請問cd rip後係咪聽緊DSD格式?其實請問有冇師兄或鋪頭幫人整電腦程式下載再轉dsd file,當然會俾 ...

我用FOOBAR 2000, 轉出來的, 只是FLAC 檔, 16 bit, 48khz only. DSD 檔一定要向唱片公司購買. 其他師兄, 請問用什麼來 RIP cd 呢??