設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Dick0810

[討論] 音源選擇

鑽石玩家

用audiogate

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Dick0810 發表於 2017-2-18 10:59
luk兄既意見好好
令我開始有方向

純係小弟個人意見, 玩LP/CAS/CDP其實都可以簡單好埋復雜, 問題唔係邊樣制式, 而係自己心態~

有啲CHING諗住買部機播到聽聲收貨, 咁其實一set過既機(無論係LP/CAS/CDP)買返嚟就得, 真心唔一set過既機唔難搞又唔使理咁多; 有啲CHING會去追所謂既更好聲音, CAS無論由軟件/network player/DAC/線(LPS, 過機線, coxial, AES/EBU, USB, LAN)/NAS/fibre box/switch/墊/電電電電電之類都可以玩一世, LP當然又大把嘢, CDP可能有啲CHING覺得最容易, 其一原因係宜家少咗人玩, 以前啲人由入碟方法(吸入/推/放/向上/向下), 仲有得玩碟震, 咩轉盤(CDPRO2...), CDT/CDP, 又係一大堆線同電同墊.....

所謂毒海唔係玩咩, 而係"自己想玩咩"~!!

同一道理引申落你問既黑膠, 買咩邊樣重要都係睇自己, 但無論邊一樣(LP/CAS/CDP), 做功課真係少不鳥, 除非是旦買部牌子同外觀自己鍾意就算唔好理唔好有升級心態...

玩膠無論係聽咩聽女聲聽男聲聽classical聽jazz聽rock聽兒歌, 都一定膠最好, 完全係因為analog理論上係無任何上下hz限, 聲音係無段連錦不斷既~

至於用幾多錢玩咩盤, 玩軟盤硬盤都已經唔同聲, 9吋10吋12吋臂用咩臂線又唔同, 唱頭又要夾唱殼又要夾唱頭線等等, 如果一個唔覺意patpat痕玩LP12仲大把嘢可玩, 都仲未講到phono....{:9_440:}

我自己會咁諗, 小弟都係新手入門玩膠, 先玩硬聲睇落簡單啲(kenwood kd750仲要用返原裝臂), 玩啲抵玩又中性又可換針既MM唱頭(好似shure v15), 再揀過平既強國phono(manor stage 4), 先將自己帶入黑膠世界慢慢試, 一步睇一步聽一步學, 慢慢換既話一世都玩唔完, 唔使強迫自己要放好多好多錢落去, 講真正如德哥(hifi德)所講, 就算sony既入門盤其實個質素都唔差, 3千幾乜都有玩住先學住先都唔錯~{:9_421:}

鉑金玩家

Dick0810 發表於 2017-2-18 10:59
luk兄既意見好好
令我開始有方向

盤>頭>臂>PHONO?

見到D靚唱頭要成4,5K以上
唱臂都過10K

其實主要係而家d SELLER 既MARKETING 做得好啫,入門幾千蚊既中古盤+千令蚊既MM頭已經好好聲..
玩膠重點在於平衡而非獨一件好..直臂唔等如差,MC頭唔等如一定好,..多做功課就自然會明..千萬千萬千萬唔好以為貴就一定好..呢個CONCEPT好錯.. ....SELLER睇到千其唔好打頭

鑽石玩家

Budget-fi 發表於 2017-2-18 19:54
10K 內其實一手CD機冇乜選擇,都係LUXMAN同NAIM,純轉盤就CEC;

但如果玩02手機2000內入部PHILIPS, ...

舊菲機/菲機餡cd機性價比無敵!

鉑金玩家

Thanks Ching, 但AUDIOGATE rip 中文CD, 好像認不到該碟中文歌名啊!!

鑽石玩家

freesongbird 發表於 2017-2-20 19:57
Thanks Ching, 但AUDIOGATE rip 中文CD, 好像認不到該碟中文歌名啊!!

係的 要自己改名

鉑金玩家

咁 FOOBAR 2000 RIP 中文歌比較方便啊!

鑽石玩家

freesongbird 發表於 2017-2-21 20:29
咁 FOOBAR 2000 RIP 中文歌比較方便啊!

rip出來的音質沒有那么好 小弟之見

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Hehe... why not LP??

白鑽玩家

CD 用 EAC rip
SACD 用 PS3 or Oppo 103/203 rip
今時今日小弟會選 CAS/NAS + DAC。