設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

白鑽玩家

RE: 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

koalaau 發表於 2017-5-2 10:55
我都唔係技術人,只係將已知的和大家分享下,其實上網都睇到,大家亦可自行求證。

「如果係的話香港好多 ...
1瓦1米咁計
呢個係度敏感度

參考吓錄音室錄鼓間房長闊都無十幾米
支咪都係一米距離左右
[youtube]egTcHw7SaLE[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

benwongkk 發表於 2017-5-2 15:13
簡單D講,用拾仔睇戲果D,自己係唔會點感受到隻拾仔既威力,只有樓上,樓下,隔離左右果D,就不停感受到BOM BOM ...

皇帝位感受唔到係因為phase set唔啱
如果個phase同time alignment set得好
各喇到叭能量準確到達皇帝位
就唔會浪費能量去咗樓上樓下

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
jason1969 + 20 + 20 一定要加分
HD_2 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-2 20:56
呢個係度敏感度

「參考吓錄音室錄鼓間房長闊都無十幾米
支咪都係一米距離左右」

咪高風不是人耳,拾音範圍都高過人耳敏感範圍,返錄音室好多時仲要做動態壓縮,最高最低的弱音人耳先聽到。

鑽石玩家

其實有關低頻傳送的話題,不久前剛在隔離台剛討論過。
終於找到有關耳筒的解釋,和大家分享一下。

「聽 Headphone 時,耳筒震膜同人既耳膜係成直接偶合狀態 (Direct Coupling)。耳筒震膜既震動跟耳膜直接交連,在直接偶合狀態下跟本唔需要空間去產生低頻,同係屋企聽喇叭係兩回事。」

鑽石玩家

有關量度低頻:

「1M距離一般只是量度300Hz以上嘅頻率, 300Hz以下係用nearfield measurement, 支咪係差不多貼住嗰低音震膜量度。」

鑽石玩家

其實小弟以前都會對於耳筒及咪高風,聽和錄低頻的問題感到迷惑,但經曾任錄音室工作的師兄解說後便知道箇中原理,與主觀用人耳聽感去想當然完全不同。

不過小弟不是技術人,轉述都會有錯漏,還好總算找到幾段精簡原文轉貼。

其實我都不清楚以上原理,但只要明白關於低頻,儀器量度/拾取/耳筒傳送,不同人耳要靠空氣震動及距離來接收,便不會感到混淆了。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-3 02:31
其實小弟以前都會對於耳筒及咪高風,聽和錄低頻的問題感到迷惑,但經曾任錄音室工作的師兄解說後便知道箇中 ...

其實大家都唔係專家
不過可以從羅輯角度地善意探討吓

咪高風不是人耳,拾音範圍都高過人耳敏感範圍

如果咪高峰拾音敏感範圍比人耳高
係咪應該要把咪再拉遠呢?
另外喇叭如果在細地方出唔到低音
唔..真鼓在細錄音室又有無低音呢?

耳筒震膜同人既耳膜係成直接偶合狀態 (Direct Coupling)

耳塞型可以話係偶合
但開放式耳筒就不是偶合

你行近個低音單元聽下,再離遠個低音單元聽下,睇下是否離遠一點低音更出(唔係大聲)?因為低音傳播要較長距離

1M距離一般只是量度300Hz以上嘅頻率, 300Hz以下係用nearfield measurement, 支咪係差不多貼住嗰低音震膜量度

呢兩個說法又是否有衝突呢?

大家又可換另一個角度諗吓
1. 汽車音響在一個細空間車箱又如何發揮100Hz以下低音?
2. 同一對12"低音播一段30-120Hz鼓聲
在一個10尺x12尺x9尺坐8尺距離地方易發揮
定係在一個全開放室外環境要坐10米遠先發揮到呢?

鑽石玩家

沒錯大家都不是專家,只係一齊探討下^_^

以下都是節錄其他師兄的解釋,且看是否合理?

「點解細地方在短距離聆聽下低音係行唔晒全波,其實當聲波碰上牆壁之後就會以反相形式行返轉頭,而呢種反作用力會將前方波型互相抵消,通常距離越短反作用力就越大,物理上會有反射,由於時間差,通常對速度較慢的低頻影響較大,而1~3米後牆距離最主要抵消低頻部份使Room Acoustic造成Dip的情況。所以在細房近距離聆聽係會出現低音行唔晒全波嘅情況(正相波形被反相波形被抵銷),因此細房通常係好很難出倒靚低音嘅原因!」

鑽石玩家

「唔..真鼓在細錄音室又有無低音呢?」

我以前常去友人的錄音室玩,也有打鼓,這個我諗自己可以嘗試答下。

首先錄音室係有隔音吸音設備,而在細房內打鼓,係嘈到要戴耳筒,至於低音人耳聽到幾多(唔係講音量),情形應該如上解釋。

而鼓的錄音就通常會重視放咪的高度,不過我唔係錄音師,對於擺咪方面就唔敢多講了。

但我們要知道,咪高風收錄頻寬比人耳廣,接收模式亦不能主觀當人耳同樣設定,大家想想鋼琴是頻寬最廣的樂器,錄音時擺一至三四支咪,都可錄下所有訊息,而咪的擺位係貼近琴絃位置。

換轉人耳貼著鋼琴聆聽,相信只會聽到高低音都是十分清楚(甚至吃不消)的大音量,但要聆聽鋼琴全頻音色,還是要隔開一段距離才最適合。

再次舉例是想說明,咪高風不是人耳,它不是和人一樣用「聽」的。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-3 21:51
沒錯大家都不是專家,只係一齊探討下^_^

以下都是節錄其他師兄的解釋,且看是否合理?

我都想知呢篇文章出處
先講原理上嘅錯誤
"通常對速度較慢的低頻影響較大"
雖然唔係專家但都肯定
這句在中學物理科作答
後面唔洗睇落去已經夠攞零分
邏輯上錯誤都已經唔洗再討論