設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 無聊小貓

[喇叭組合] 幾多個六吋或八吋單元低音效果,等如一個12吋單元?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-4 12:31
根據#26所講: 話去到廿幾赫啫,屋企有冇十幾二十米長?出唔出到?

聽20hz全波係要17m喎。
但假設一房間夠地方出到20hz,唔係話要一定企在17米的位置去聽噃。
即是一般家居係聽到五六十赫全波,都唔會限定聽50hz就坐遠d,聽60hz又坐返近d。
是否師兄理解錯了,還是在玩捉字失遊戲?

鑽石玩家

為免語病字失,再貼我在#48的貼文。

「點解細地方在短距離聆聽下低音係行唔晒全波,其實當聲波碰上牆壁之後就會以反相形式行返轉頭,而呢種反作用力會將前方波型互相抵消,通常距離越短反作用力就越大,物理上會有反射,由於時間差,通常對速度較慢的低頻影響較大,而1~3米後牆距離最主要抵消低頻部份使Room Acoustic造成Dip的情況。所以在細房近距離聆聽係會出現低音行唔晒全波嘅情況(正相波形被反相波形被抵銷),因此細房通常係好很難出倒靚低音嘅原因!」

ps:
原文太長亦非連續,故節錄。
文中「速度較慢的低頻」所指的應是波長,續「20hz需17米距離完成全波」的意思。

文中「1~3米後牆距離」應是指喇叭擺位。

鑽石玩家

其實類同的解說已貼過很多, 這篇是較精簡易明的.

http://magic-jack-music-club.blogspot.hk/p/audio-guide-step-subwoofer.html

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 12:45
聽20hz全波係要17m喎。
但假設一房間夠地方出到20hz,唔係話要一定企在17米的位置去聽噃。
即是一般家居 ...

其實所謂半波20~50Hz低音
在聽感及體感上半波與全波有什麼分别呢?
有好過無?定無好過有呢?

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 12:53
為免語病字失,再貼我在#48的貼文。

「點解細地方在短距離聆聽下低音係行唔晒全波,其實當聲波碰上牆壁之 ...

呢篇節錄主要牆壁反射做成抵銷,但空間長度夠又是否不會有牆壁反射抵銷因素呢?如果有做處理的話又能否出到所謂全波?
低頻速度慢跟波長長度有什麼關係?
物理上有無越低頻音速越慢呢回事?

鑽石玩家

MDLP 發表於 2017-5-4 16:13
呢篇節錄主要牆壁反射做成抵銷,但空間長度夠又是否不會有牆壁反射抵銷因素呢?如果有做處理的話又能否出 ...

師兄的回應一直都太多問號,而沒有解釋,而且師兄其實都應該知道高低頻波長不同,為何仍會這樣問呢?

其實師兄是否認為20hz全波行17m是錯誤?如果不是的話究竟在質疑甚麼,如是的話不如師兄提出理據反証,推翻這條公式,解釋一下細地方如何出不到20hz全波,但一樣聽到20hz全波低頻吧。

白鑽玩家

koalaau 發表於 2017-5-4 16:35
師兄的回應一直都太多問號,而沒有解釋,而且師兄其實都應該知道高低頻波長不同,為何仍會這樣問呢?

其 ...

請再思考吓#74
反而是大家最關心問題
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

呢段片好正既簡單又易明
聲音Longitudinal Waves 係點樣進行
如果大家用sin wave去諗
就點都諗唔明耳筒點解會出到低頻
sin wave只是一個圖示去了解時間/波長/波幅關係

[youtube]-_xZZt99MzY[/youtube]

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kkkiu + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

MDLP 發表於 2017-5-8 21:50
呢段片好正既簡單又易明
聲音Longitudinal Waves 係點樣進行
如果大家用sin wave去諗

謝謝分享,這令我明白到要出到20Hz,同距離根本無關....頂多只是單元在體積、衝程...在某個空間下...能否提供足夠音量的問題而已...
有聲就算...

白鑽玩家

首先唔好比個wave length誤導
無錯.....音速=波長x頻率
音速是一個常數(以當時氣壓、濕度、溫度計)
頻率就係一秒震幾多吓無論大聲或細聲
(一般會以大聲為例下面會講細聲會點)
就經空氣傳返嘈咁多吓去耳仔
假如音速係340m/s而這個非人為可改變常數
以人為控制一秒震20周
即是每一周相隔0.05秒
咁先至求出17m波長(340x0.05)
即係先有20Hz在340m/s音速才有17m波長
並唔係因為先有17m後有20Hz
只要有足夠音壓到達耹聽位
喇叭做到出20Hz又好100Hz又好
耹聽位一樣可以感受到
如果以一個完整波長用sine wave表示即係
0"-180"-360"都能連續順序全波經過耹聽位
如果話要17m房間長先放到20Hz
大家可以逆向邏輯諗吓
當好細好細聲出一個20Hz時
如果只可在2m距離感受到
去到4m-6m-8m已經弱到無哂能量
係咪又話唔係一個完整周波呢?

所以我上面問到底所謂半周聽感係點?
如果在的話有好過無?定無好過有呢?
就欠一點點 但這一點點 卻很遠