設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[前級] DIY前級Kit推薦: GG終於開聲啦!

白鑽玩家

johnnykut 發表於 2017-6-28 07:44
有晒板又齊晒料,正路1日砌得起
不過對alman兄黎講,砌起左慢慢試先係戲肉 ...

Jonny 兄是箇中高手, 當然冇問題。 對小弟而言, 就大有問題了

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2017-6-28 08:26
Jonny 兄是箇中高手, 當然冇問題。 對小弟而言, 就大有問題了

高手我唔敢亂認呀
我淨係識得跟圖焊幾點咋

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

johnnykut 發表於 2017-6-28 08:43
高手我唔敢亂認呀
我淨係識得跟圖焊幾點咋

我所有diy的器材,都是用pcb跟位置焊才成功。
假若叫我睇圖搭棚就不懂了!

白鑽玩家

終於得閒開工, 花了半日, 都未能焊好單一塊零件版, 焊唔太難,只因包好的零件不齊。 要追補零件真麻煩, 最弊而家仲未知所有唔齊的是乜東東。

不過, 焊機真係好有成功感

主機板

主機板

分類電阻,要每粒度!

分類電阻,要每粒度!

Delay protector, 尚欠連接制

Delay protector, 尚欠連接制

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2017-7-2 11:33
終於得閒開工, 花了半日, 都未能焊好單一塊零件版, 焊唔太難,只因包好的零件不齊。 要追補零件真麻煩, ...

師兄焊PCB上的零件最好由貼pcb面由低和細少的零件焊先。否則高身的電容可能會影響的焊細零件

白鑽玩家

hon328 發表於 2017-7-4 00:02
師兄焊PCB上的零件最好由貼pcb面由低和細少的零件焊先。否則高身的電容可能會影響的焊細零件

...

多謝提點。  原先是守規矩的由parts list 頭順著落去焊, 後來知道了

現已焊得八八九九, 差missing parts, 要等。 未到正式入機箱裝嵌。

黃金玩家

Alman 發表於 2017-7-2 11:33
終於得閒開工, 花了半日, 都未能焊好單一塊零件版, 焊唔太難,只因包好的零件不齊。 要追補零件真麻煩, ...

Alman 師兄, good job !

小小建議:
膽座腳宜雙面 soldered, 以免日後玩 tube rolling 拔壓得多引致 solder crack。
protector bd 粒 780x ,可跨 in/out 脚加接 粒diode, 有助襟用。
v socket.jpg

billy

白鑽玩家

billymud 發表於 2017-7-4 18:36
Alman 師兄, good job !  

小小建議:

收到, 謝謝!

那個hole是電阻的, 未焊。 至於加diode,應用什麼value?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman師兄膽機可考慮改用日本碳膜電阻。我膽前這位置兩粒在pcb面中間那電阻因頂電容改焊在pcb底。部elekit8200都全改碳膜電阻,黑色那款電阻是日本AMRG靚電阻

黃金玩家

Alman 發表於 2017-7-5 06:15
收到, 謝謝!

那個hole是電阻的, 未焊。 至於加diode,應用什麼value?

由您以前搞BGT拆開果塊 power supply module 挪一粒 diode (rectifier)得啦。 環保!  

p.s. 我知那個hole是電阻的, 只不過as sample 指示 plated-thru-hole 可double side 銲到with solder fillet.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
malretep + 10 + 10 Billymud大師都有留意我地玩BGT-唔比分唔得.

查看全部評分

billy