設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 屍Di倉_將全新CD開了一角然後賣比你,你接受嗎?

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

呢間連鎖CD鋪做的行為莫明奇妙,將CD原廠出的密封膠袋開了一角,擘開CD膠盒放上防盗磁貼係CD盒裡面,然後再套上另一個新透明膠袋再用膠紙密封賣比客人,客人如我不知情下就買了。 坦白講有些客人買的CD是不開封儲碟,只碟比你禁樣開了口即唔完整啦!同埋有機會弄傷CD膠盒;再講我係消費者我自己都唔捨得開封但反而比你唱片鋪開了封,禁點忍得呀!
就算你買只碟跟手開封來聽,禁點解唔係我自己親手開封呀,你幫我開了封收我平d架?
你買只乳豬/燒豬拜神,燒味鋪預先幫你係只豬身上界一刀又得唔得呀?重點賣比我之前無提過開過一角,等我決定買唔買!

老老實實你開過封口,仲算唔算係全新先?

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 9威望 +200 金錢 +200 收起 理由
garyhosuper + 10 + 10 絕對認同
pekkle69 + 10 + 10 絕對認同
Grandmaster + 10 + 10 用家心得
psb + 20 + 20 用家心得 + 絕對認同
tlsk + 20 + 20 用家心得,我會看看是否罕有,否則不會買.
文次郎 + 10 + 10 佢地買啲CD價錢,同市面有甚麼分別?.
ernietse + 50 + 50 what sacd is this one?show us full cover
dc903 + 20 + 20 如要儲的,不會買,除非會聽。.
窮小子 + 50 + 50 笨實兼費時~有無理個消費者感受架!!.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

如果是一心收藏, 真是開左口就是開左口
如果是聽, 我覺沒什麼出奇. 不過甘樣做, 係有少少莫名奇妙...
我知防盜條不平, 但呢家鋪係唔係都加一個外袋, 先要拆完玥包, 跟手賣出去時再拆再取出又再包...好煩lo

題外話, 很久以前去英國的一家唱片店, 是把黑膠唱片收起, 只放cover,
俾錢時才把一張完整全新的唱片取出, 當場開封去check .

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
hiukong + 10 + 10 正帖留分
tlsk + 20 + 20 精彩報告
dc903 + 20 + 20 用家心得
ernietse + 50 + 50 UK retail shoplifting a lot,just store p
Msuper + 10 + 10 直情想切開收銀機裡面的銀紙

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

已經唔係因為防盜是否凸出問題
執執下個碟架會發視一堆一堆防盜俾人就咁搣甩掉响碟底
唱片舖都損失不小, 貨品被偷, 燈油火蠟人工舖租, 又要order返件貨返黎
而且唔係隻隻碟都做到sample吉盒, 所有item拎去copy做sample, 咁樣擺件sample出黎視覺上同老翻碟舖無分別
賊仔要做到咁絕, 碟舖都無辦法

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 辦法總會有,但鋪頭無考慮過消費者權益.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

呢個方法,已經沿用咗10年或以上的了。

不過介唔介意,睇自己個人感受。如果唔鍾意,以後唔再光顧。

評分

參與人數 6威望 +111 金錢 +110 收起 理由
hiukong + 10 + 10 絕對認同
teddyleung + 1 絕對認同
tlsk + 20 + 20 絕對認同
dc903 + 20 + 20 絕對認同 但好多時買完才知開過。.
窮小子 + 50 + 50 1萬種(防盗)方法~總要選擇最差的 1種呢!.
Msuper + 10 + 10 自己絕對介意,往後未必再幫襯!.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

Will 發表於 2017-6-14 01:05
已經唔係因為防盜是否凸出問題
執執下個碟架會發視一堆一堆防盜俾人就咁搣甩掉响碟底
唱片舖都損失不小, 貨 ...

首先呢間cd鋪有兩種包裝,(1)一種如我上面所述,(2)另一種CD原廠膠袋外貼上防盗磁貼再包另一個透明膠袋再封膠紙,幾時用邊種包裝只有它自己知,其它CD鋪也是用(2)的包裝,禁其它CD鋪唔怕被偷嗎 ? 你可以用其它方法去防止被偷如每行加老閉有職員負責睇住個 Mon, 又可以搵人手/便衣經常巡查,方法總會有但唔係我幫你諗,因為我唔係幫你打工

重點係CD鋪你唔可以將你的問題轉介比消費者_,鋪頭你經營的問題你要自行想辦法解決;我差$20先買到只CD,比少$20過CD鋪得唔得?當然唔得,因為呢個係我自身的問題要我自己解決,我唔可以將自身問題轉介比CD鋪。
我來是買只全新的CD, 唔係買只有破損開了封的CD,我唔會理得你一萬種理由。再講超市也多順手牽羊的顧客,唔通你又將一包真空包裝食物開了封放入防盗磁貼嗎?

連消費者最基本要求你都無考慮到,你點做一間成功連鎖店?

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
tlsk + 20 + 20 絕對認同
psb + 20 + 20 絕對認同
dc903 + 20 + 20 看完你講 又係喎。
窮小子 + 50 + 50 好多公司高層~都有認知障礙(無下次幫襯)囉.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2017-6-14 02:28
首先呢間cd鋪有兩種包裝,(1)一種如我上面所述,(2)另一種CD原廠膠袋外貼上防盗磁貼再包另一個透明膠袋再 ...

將件事反轉看, 即是說明了
1. 家鋪, 以連鎖店而言應賣得唔算貴, 而且吸引一定吸引 (HMV? CD倉?)
2. 用上呢一種(1)的防盜技兩,  證明了鋪中同時多小偷去光顧.

算了, Msuper兄, 不如先去另一家鋪買過張全新, 呢一張放左佢.
又或者自已用熱縮膠再pack過了, 反正張CD都未唱過

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
dc903 + 20 + 20 最重要係 仍有得選。
窮小子 + 50 + 50 絕對認同 ~ 無辦法之中嘅辦法呀 !.

查看全部評分

還是好音樂最好.

星級玩家

Msuper 發表於 2017-6-14 02:28
首先呢間cd鋪有兩種包裝,(1)一種如我上面所述,(2)另一種CD原廠膠袋外貼上防盗磁貼再包另一個透明膠袋再 ...

重點係CD鋪你唔可以將你的問題轉介比消費者_我  << Exactly

黑鑽玩家

用腳投票,唔鍾意就以冇幫襯!

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

M仔 早晨

有無考慮 ( 退貨 ) 或者換取 其他物品呢 ?

## 去問下又無蝕底 ~ 起碼得個 知字 鴉 !

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 20 + 20 一定要加分
psb + 20 + 20 絕對認同
Msuper + 10 + 10 有分返勒,哈哈真係未順架因為有d人亂寫野.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我又唔係咁介意. 話晒. 膠盒姐都係. 呢個世界. 無野係完美架. 不完美的才是完美. 唔好咁執著啦.

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
albertlaw + 10 + 10
dc903 + 20 + 20 e到好多c兄都執㗎,羊羊都有dd

查看全部評分