設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Msuper

[討論] 屍Di倉_將全新CD開了一角然後賣比你,你接受嗎?

黑鑽玩家

第一: 膠套可能係扒手做,見事敗就算
第二: 若發現撕開又介意,可叫店員攞隻新或比個新套
第三: 我係用家,唔係收藏家,即使我有結他10 多支,也會得閒彈下, 若買隻cd 原封不動斎擺唔播, 爛了個膠套就瓜瓜嘈,其實果d 人係咪有強迫症呢? 可能打開隻碟內係一隻花碟, 唔拆一世都唔會知原來隻碟內傷比皮外傷更嚴重  有點自欺欺人咗d

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
hiukong + 10 + 10 絕對認同。何況小弟已經過左買兩隻,一隻開.
文次郎 + 10 + 10 秦沛先生,你講笑,好鬼爛呀…….

查看全部評分

黃金玩家

我都唔介意, 介意就唔向這鋪買便是。

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

takeishi 發表於 2017-6-14 12:24
我又唔係咁介意. 話晒. 膠盒姐都係. 呢個世界. 無野係完美架. 不完美的才是完美. 唔好咁執著啦.  ...

窮小子 : 有無考慮 ( 退貨 ) 或者換取 其他物品呢 ?
我當然明白每個人量度的尺不同,有人唔介意但有人很介意。老實講,只碟我買來真係儲唔開封,就係因為唱片鋪你唔知每個消費者是否介意,我額頭無刻住我係唔介意呀,點解當消費者比錢時,店員你唔知會我一聲等我自己決定買唔買,到事後我發現開了封,我跟店員你講介意要求換貨,店員你堅決話無得換,做乜要我硬食?我欠你呀,屍Di 倉你係秦始皇呀?

takeishi : 呢個世界. 無野係完美架. 不完美的才是完美. 唔好咁執著啦
只碟原廠出來用收縮透明膠袋密封著,就係代表CD出廠後到消費者手上係無開封過無破損完整的,如果呢個收縮透明袋無意義,禁應該改用可自動黏貼的膠袋啦?我當然知道世事無100分完美,本來 CD 原廠的包裝係 95分完美,你夾硬開了封令到它變做70分,點解你要破壞它呀?

我知道有部份師兄都係儲碟唔開封,我呢個帖就係要話比大家知,有鋪頭做唔合理的事,你地諗下自己是否介意,以後仲會否幫襯屍Di倉!

文次郎 : 佢地買啲CD價錢,同市面有甚麼分別?
屍Di倉係標公價,但平過MV連鎖店部份,但貴過
信鵝幾元至十元(因為信鵝要快散貨所以會平dd)

kl122002 : 又或者自已用熱縮膠再pack過了
自己唔會再翻包裝因為已經唔係原廠包裝無了原本意義了! 但多謝 kl 兄你的建議。

**其實每個人對事物都有不同要求,點解有要求的人被視為有病 ? 呢個世界已經恐怖到得番一種聲音同音樂嗎?

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
Grandmaster + 10 + 10 用家心得
tlsk + 20 + 20 用家心得
dc903 + 20 + 20 好啦,呻下都好,小咗積壓。hehe..
psb + 20 + 20 用家心得
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Msuper 發表於 2017-6-14 14:00
窮小子 : 有無考慮 ( 退貨 ) 或者換取 其他物品呢 ?
我當然明白每個人量度的尺不同,有人唔介意但有人很 ...

你咁愛錫D碟. 都真係幾難得既.
真係要俾個LIKE你. 死啦. 你如果見到我點樣對待D碟. 你實打死我.
我真係當佢地好似垃圾咁架昨.

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 20 + 20 用家心得
psb + 20 + 20 實在太"殘忍"嘞!
Msuper + 10 + 10 tak兄,我睇親你d帖間中會心微笑!勁呀.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

manid903 發表於 2017-6-14 13:21
第一: 膠套可能係扒手做,見事敗就算
第二: 若發現撕開又介意,可叫店員攞隻新或比個新套
第三: 我 ...

CD買來唔播有幾出奇,買首日封的人郵票唔寄同買限量特別版鈔票的人唔用張鈔票,你又質疑他們嗎?仲有買了屋的人單位唔住用來投資又係怪客呀 ? 要數大把例子………自己唔做的行為就係異品 ? 原來你的世界係禁渺少 !如果你頭髮係黑色當你見到金頭髮的人咪當怪物!

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
pekkle69 + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 20 + 20 絕對認同
dc903 + 20 + 20 好重炮。
窮小子 + 50 + 50

查看全部評分

黑鑽玩家

Msuper 發表於 2017-6-14 14:55
CD買來唔播有幾出奇,買首日封的人郵票唔寄同買限量特別版鈔票的人唔用張鈔票,你又質疑他們嗎?仲有買了 ...

沒話唔得, 你痾舊屎擺係廳中間做標本都得架! 但我想話如果你係一個男人,因d 咁小嘅問題瓜瓜嘈, 又唔肯接受人地意見退錢,換碟,不斷係度喊驚咁嘈, 好婆媽族囉, 若果你係女人, 咁見議你調整下心態先好去學人玩儲碟, 指甲花了可以補色, cd 花了盒花了,你又咁要完美, 預咗比錢買隻新啦

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Msuper + 1 你識睇中文嗎?已寫明店員話無得換貨.

查看全部評分

黑鑽玩家

Msuper 發表於 2017-6-14 14:55
CD買來唔播有幾出奇,買首日封的人郵票唔寄同買限量特別版鈔票的人唔用張鈔票,你又質疑他們嗎?仲有買了 ...

老實說, 你寫咁多廢話牢騷, 邊個得閒同你真心咬文嚼字呀, 店員唔換比你,梗係啦, 你d 強迫症全世界都覺得你唔reasonable 囉,自己對住隻碟好好諗吓啦,老友!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 20 + 20 俾佢(自己都有時要呻)呻吓啦,ok!.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

manid903 發表於 2017-6-14 16:56
老實說, 你寫咁多廢話牢騷, 邊個得閒同你真心咬文嚼字呀, 店員唔換比你,梗係啦, 你d 強迫症全世界都覺得 ...

扮秦沛生呀,我完全理解有d人有閱讀障礙,我簡單d回應下呀 :
第二: 若發現撕開又介意,可叫店員攞隻新或比個新套……呢個係你既建議,
店員唔換比我,禁如果除了我唔reasonable外,即你的一樣係唔reasonable及有強迫症 !

你聽歌的時間禁寶貴,都抽時間發了三個帖回應我,真係感動到笑呀

你寫咁多廢話牢騷, 邊個得閒同你真心咬文嚼字呀………廢話都吸引到你呢個大忙人睇,難道係同類人所以相吸?

無睇清楚人家寫的文字就亂回應,你的強迫症都好嚴;你都係留番寶貴時間聽歌吧啦!

評分

參與人數 6威望 +160 金錢 +160 收起 理由
tlsk + 50 + 50 絕對認同
pekkle69 + 10 + 10 絕對認同
Grandmaster + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 20 + 20 賣碟,都係一種服務精神。
窮小子 + 50 + 50 M仔 晚上好 ~ 依家條氣順翻D未呀 ?.

查看全部評分

星級玩家

今日買的.  佢係套上套.

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +110 收起 理由
dc903 + 20 + 20 安全套上套。
tlsk + 20 + 20 這樣實冇交嗌!
psb + 20 + 20 A better option.
窮小子 + 50 + 50 精彩報告 ~
Msuper + 10 呢款無問題,防盗磁貼係原包裝膠袋外.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper 發表於 2017-6-14 14:00
我當然明白每個人量度的尺不同,有人唔介意但有人很 ...

其實呢...包CD的動作, 有時是在開鋪前/收鋪後, 或者中間一些時間入面由staff密密做. 不定一定由廠 / 代理pack 好才送過去.  
很久以前有朋友在某大型唱片鋪過, 對我說, 佢地將有問題而被回退的CD和代理來給的一些後備, 或者替換品進行替換, 再重新包好放上架.
當然因為呢個動作人人手功有異, 所以多左回代理搞.
留意一下, 不少CD鋪其實都有封膠機, 熱風筒, 熱縮膠的工具.

明白入手時發現包封已破的感覺,
不過有時退一步想, 如果入面張CD是一早花左, 起霧, 一路直到你保存了N年之後才發現,
又是不是更悔恨當初沒早一步發現呢?

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 20 + 20 又有道理
dc903 + 20 + 20 KL兄都幾寫出羊心思,萬一d碟花晒…….
Msuper + 10 + 10 眼不見為無事依家親眼睇到開了封就絕不接受.

查看全部評分

還是好音樂最好.