設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Msuper

[討論] 屍Di倉_將全新CD開了一角然後賣比你,你接受嗎?

1萬

白鑽玩家

老而不

窮小子 發表於 2017-6-19 16:48
已翻儲  幾個 round.  

必要時, 送出去, 又可以開心一下

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
dc903 + 20 + 20 精彩建議。
tlsk + 20 + 20 絕對認同
Msuper + 10 + 10 富友視如命根,真係膝頭對上先比,嘩哈哈.
窮小子 + 50 + 50 C兄好 ~ 又係喎。。。 hehe

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

psb 發表於 2017-6-18 13:31
勁呀!高手一出手便知有沒有!呢啲就係對唱片同音樂嘅激情同執著,小弟一定回應 , 不愧為太極 ...

psb兄,我覺得她果首_被飛歌_你沒有好結果_超正,如果有人被飛一定要聽/唱呢首歌,歌詞正到無得輸,到晒骨及血 !

[youtube]2NlHUwLa1a4[/youtube]

至於你話76唔見晒d高人/高手,我知道之前發生左d事 (pm你),之前間中都有師兄寫碟評,但比激進人士插到暈,禁仲點會積極蒲頭呢?係風氣問題!好多人做唔到版規_理性和平客氣討論,世界無絕對觀點係每一個人認同的,唔好將自己變成真主,企圖將自己想法當成唯一真理!善哉阿們!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +160 金錢 +160 收起 理由
dc903 + 20 + 20 所謂理性討論,forget it!
ernietse + 50 + 50 i like anthony wong male version more
psb + 20 + 20 絕對認同
tlsk + 20 + 20 精彩報告
窮小子 + 50 + 50 係呀~好似小琳post咁,次次都鬧交收場(咁野.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

takeishi 發表於 2017-6-19 12:22
其實講真呀. 有D時碟呢. 就係你係一手買入唔拆唔開封. 經過多年歲月既侵蝕之後, 有D都會發毛同埋D紙質會發 ...

kl122002 :  而原裝的膠...其實在接口位的位置不一定是完全密封.

其實自己有試過第二手買只超過10年碟齡的全新屍Di返來有拆出來播,裡面係完整很好的。呢個真係好在乎當事人點 keep 只碟,我早前已經留意到有d 屍 Di 原廠收縮膠袋可能有幾個細少的窿/破損,一般如果我係第一手買入唔拆封的,我會再加一個透明膠袋及盡量放入膠箱/膠盒保存,減低它受潮機會。
好似附圖全新的碟你會睇到封面 label 已經退色證明物主唔係 keep 得好好,相反如果已經超過10年碟齡的全新屍 Di,封面 label 仲 keep 到好新淨,禁我可以講只碟裡面都好大機會完整的,你可以從呢個封面 label 估到只未開封碟的質數!

再講自己同一款屍Di 如果未拆封又唔係得一只,仲有機會有第二/第三只,禁相對自己仲有最少一個種,影響唔係真係禁大呢!

富友,財不可露眼,你小心個羚倉被爆呀!作4囉,我就禁睇最小有三款碟 keep 了4只!

x

評分

參與人數 6威望 +160 金錢 +170 收起 理由
dc903 + 20 + 20 儲好碟要避熱光濕,包多層不要堆壓。.
ernietse + 50 + 50 Japan edition original package is the be
psb + 20 + 20 OMG!!
tlsk + 20 + 20 絕對認同,碟不可露眼!
窮小子 + 50 + 50 碟子本身體質~同保存 1樣係咁重要因素呀!.
bigbear1997 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

窮小子 發表於 2017-6-19 12:15
psb ching 好

小子 通常都會打双儲碟, 但情況就係未能儲到 ( 全新 )

完全明白,香港唱片公司唔似台灣同歐西咁咁輕易會出原汁原味原裝 reissues。相信香港係全球至出位嘅國家,出最多靈精怪發燒版掠水,長出長有 , 每次都有人肯俾錢 , 好多質素同印刷好差,有時見到個包裝咁肉酸 bad taste 似老番,點買得落手? 但好少可出原汁原味原裝膠盒同印製嘅大碟CD , 啲古靈精怪發燒版咁好搵點會益街坊出食水唔深原汁原味CD膠盒板?今日 facebook 見到一位 Kit Chan 勁友,唔知你有冇得同佢鏈?刺激下你先..... :
https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=3&theater

x

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
dc903 + 20 + 20 一定要加分
tlsk + 10 + 10 精彩報告
窮小子 + 50 + 50 香港唱片業好奇怪~利字行先(不思進取).
ernietse + 50 + 50 nice clean floor
Msuper + 10 + 10 嘩嘩嘩,每個人都有自己的路唔使抄但可欣賞.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2017-6-19 20:22
psb兄,我覺得她果首_被飛歌_你沒有好結果_超正,如果有人被飛一定要聽/唱呢首歌,歌詞正到無得輸,到晒 ...

I like male cover version more!

[youtube]tAvWI93yNv4[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
tlsk + 20 + 20 用家心得
dc903 + 20 + 20 一定要加分
psb + 20 + 20 I have nearly forgotten his remake of th
窮小子 + 50 + 50 ernie ching 好 ~
Msuper + 10 + 10 https://www.youtube.com/watch?v=tAvWI93y

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章

ernietse 發表於 2017-6-20 00:31
I like male cover version more!

抱歉, 因為評分欄唔夠位,所以出唔晒條 link !

[youtube]tAvWI93yNv4[/youtube]

背景唔係錄音室咩! 上傳者寫1997年《人山人海》中作品(哈,禾攪錯了,以為你問首歌的背景,你應該係問個MV的背景!)

評分

參與人數 5威望 +160 金錢 +160 收起 理由
dc903 + 20 + 20 超正考究。
tlsk + 20 + 20 一定要加分
psb + 20 + 20 用家心得
窮小子 + 50 + 50 M仔真巧~有巧究精神。。。讚!
ernietse + 50 + 50 what background U think?backstage?

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2017-6-19 23:18
完全明白,香港唱片公司唔似台灣同歐西咁咁輕易會出原汁原味原裝 reissues。相信香港係全球至出 ...

外國唔係無甘的事.  好似古典, 日本仔牌子分部成日搞新科技又找舊錄音去試.
都唔明日本仔的腦諗乜, 好地地出一張就得了, 人地一張好錄音又搞乜乜版, 講到尾, 真係唔多人去買.

至於Musper 兄指的只是其中一個方法而已. 沒錯, 留意一下cover art , label是可以估到入面的condition
因為退色的話是受光太多了, 花痕指的是受壓/磨.
我識有朋友是用電子防潮箱去儲CD, 甘樣包少D膠袋, 又買少個膠箱.  

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
dc903 + 20 + 20 精彩防碟報告
psb + 20 + 20 用家心得
Msuper + 10 + 10 真係有諗過買電子防潮箱,想一想便打消了!.
窮小子 + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-6-20 06:48
外國唔係無甘的事.  好似古典, 日本仔牌子分部成日搞新科技又找舊錄音去試.
都唔明日本仔的腦諗乜, 好地 ...

小弟喜歡管弦樂,但對日版古典大碟CD 冇乜研究,但歐西流行曲大碟方面 , 日本會每隔幾年出原汁原味嘅膠盒CD版,全部都係普通版,只係唔同年出,印刷精美似足頭版,而且仲係 remastered 又有 bonus tracks , 好讓嗰啲想收藏原版嘅後來者能夠追得返錯過嘅頭版CD,唯一唔同只係 Obi strip,而且全部都好平,唔會出埋啲高價古靈精怪發燒版但音質一般包裝似大陸老番掠水。譬如 Kylie 首張大碟,錯過頭版嘅後來者可以輕易買返印刷靚又平嘅高質素再版 , remastered 又有 bonus tracks , 普通平價賣 :
https://post76.hk/forum.php?mod= ... %9B%AC&page=198

x

評分

參與人數 4威望 +100 金錢 +100 收起 理由
窮小子 + 50 + 50
Msuper + 10 + 10 師兄,有興趣古典就要搵kl古典大師切磋勒.
dc903 + 20 + 20 we're so lucky to buy those reissue.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Msuper兄, 其實與其入甘多張CD, 不如入一個電子防潮箱. 每個album 買少兩張就得了.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Msuper + 10 + 10 禁又唔得,儲碟係令自己開心的事!.

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

psb 發表於 2017-6-20 19:17
小弟喜歡管弦樂,但對日版古典大碟CD 冇乜研究,但歐西流行曲大碟方面 , 日本會每隔幾年出原汁原味嘅膠盒 ...

不同地方發行的版本, 用的曲目都有少少不同, 熟老世講, 是為了迎合不同市場的口味.
比好一張Nat King Cole The Greatest Hits,
美版 CDP-529687 的track list 如下:
https://www.discogs.com/Nat-King ... its/release/2388466

而我手上歐版/荷版 的track list 如下圖:

x

評分

參與人數 3威望 +50 金錢 +50 收起 理由
文次郎 + 20 + 20 愈來愈愛這位歌星……
Msuper + 10 + 10

查看全部評分

還是好音樂最好.