設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 窮人級電源過濾器

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

音響級電源過濾器給人的印象是超級貴的玩意, 有見及始,小弟用窮人身份介紹大家玩性價比超班的電源過濾器!

[Part I]
入正題, 電源過濾器是國產 Weiduka AC8.8(人仔174).
當然我唔會就咁講完走人, 先講講我初試報告先啦.

這機根據網上圖分析應該是一級過濾的 ... 1st order filter, 即係最入門, 成本最低果種, 但當我接上 CDP, 膽機後一開聲 ... 嘩!
真係嘩一聲, 人聲管弦樂器聲完全即時清晰聽出層次! 細節比未用前更多!
記住 ... 係未改裝的! 基本上已經收貨! 即是簡單換條靚電源線就用得, 唔使繼續追看這貼了.
請先看看圖 ...

[Part II]
雖然隻電濾基本上可以講係即買即用即見效, 但係都要解體!
花了大約一小時拆解 ... 終於拆晒, 先說說機箱, 真係好犀利, 除了前後板全鋁箱一舊過, 自己定做都唔止100蚊, 前後鋁板用上厚身鋁片,成本唔輕.
機肉 ... 過濾主板, 用上二組 first order filter, 零件較差, 如果有興趣簡單換上靚電容效果必定再提升!
美式同英式插座質素較低, 但絕對對得起價錢.
不得不說明這部電濾是沒有接地線 ... 我無打錯, 真係沒有接地線的(看圖5a)! 沒有 double isolation 情況下沒有接地線, 即是輸入瑞的 ground 是空接, 呢點大家要留意!
請看看圖 ... 圖8a就是已安裝新濾波器, 遲啲會講.

更正 ... 原來這部電濾的 IEC socket 的地線是有一腳直焊 PCB 的, 即是這部電濾係有接 ground 的.

因為放工回到家都夜了, 所以平日的進度較慢. 搞了2晚金工, 終於完成一隻英式座, 今晚搞埋另一個座先可以繼續...
今日只能出張手機相, 遲啲影靚啲再更新...
另外, 將會用的 3rd order EMI filter 都貼上給大家看看.
講開原本差啲去馬買另一隻 EMI filter 的, 但服務員太煩又吹我即買, 所以最後都無買, 大家不妨看看另一家 EMI filter 聲稱的三濾, 但我睇唔明佢點處理地果 part 呢?

[Part III]
終於完成了, 即刻講聽感先, 很多朋友說2-channel不合適加電源過濾設施, 但試過後, 我已經決定自己立即加番部, 因為效果太明顯了, 音埸更大, 背景更清, 弱音改善, 低音無小到, 人聲更加甜美,總結是加好過唔加.
朋友是只用英式頭,所以整個製作只用英式配件, 朋友放置的位置非常窄,所以機箱改了直放.
背光LED作用不大,所以 cut 了線.
電線全部用上更粗的純銅線, 線耳用厚身純銅.

最後請看圖.

[全文完]

評分

參與人數 5威望 +60 金錢 +50 收起 理由
frankpoon + 20 + 20 超正, 一定要加分
colorp + 10 + 10 用家心得極具參考價值
eddylaw + 10 + 10 用家心得極具參考價值
gordonlukch + 10 用家心得極具參考價值
KING + 10 + 10 超正

查看全部評分

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

之前叫個大陸親戚買呢隻當拖板用,原來咁好野,正!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

之前叫個大陸親戚買呢隻當拖板用,原來咁好野,正!

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

當拖板用都抵!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

朋友借我一試
高頻係更靚
但低頻少咗

鑽石玩家

mankit9998 發表於 2017-9-3 23:49
朋友借我一試
高頻係更靚
但低頻少咗

會唔會係第二代果隻?
因為第二代加多咗個輸入 filter, 那 filter 一定有影響。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

ADA 發表於 2017-9-4 05:55
會唔會係第二代果隻?
因為第二代加多咗個輸入 filter, 那 filter 一定有影響。 ...

點樣分?

鑽石玩家

#3 圖樣果部係第二代, 第一代只顯示電壓, 沒有電流的,

銀級玩家

mankit9998 發表於 2017-9-3 23:49
朋友借我一試
高頻係更靚
但低頻少咗

濾波一定會CUT左部份高低頻.
所以唔會用在擴音機.
只會用在CD 機或電視個類型影音度.

黃金玩家

两隻 choke都冇glue 固定, 用得久搬運/動好易甩線。
Same as those AC wires.....  
billy