keke323 發表於 2016-12-25 01:56

畫面問題...

唔知點解幾早日睇睇下 youtube / 戲 , 會有綠色出現 {:1_329:}
之後會越黎越勁....變到成個畫面都係格仔....最後會 lag機自動重開 windows {:1_331:}
有無 ching 知道係咩問題 ? {:8_387:}
PS. 我一向會用 電腦 mon + LG TV 一齊睇戲唔知有無影響 {:1_332:}

kinhungw 發表於 2016-12-25 09:12

師兄如果有另一部電腦,應該先試一試個mon有冇問題,若果個mon冇問題,再嘗試更新display card driver,如果情況依舊,咁張display card可能已經夠期要換。

SonSon 發表於 2016-12-25 14:28

電腦有事??MON有事??頻寬唔夠??真係要樣樣check........

keke323 發表於 2016-12-25 16:47

kinhungw 發表於 2016-12-25 09:12 static/image/common/back.gif
師兄如果有另一部電腦,應該先試一試個mon有冇問題,若果個mon冇問題,再嘗試更新display card driver,如 ...

一定唔關個 mon 事....因為我會連埋部 LG TV 一齊有同一情況 {:1_336:}
差唔多係每次睇一陣戲之後都會咁 {:1_331:}
最嚴重會去到以下幅圖咁之後就會 hang 機出藍畫面再重開 windows {:8_401:}

keke323 發表於 2016-12-25 16:49

SonSon 發表於 2016-12-25 14:28 static/image/common/back.gif
電腦有事??MON有事??頻寬唔夠??真係要樣樣check........

我問過 d 砌機師傅話可能係 display card 老化就到期 {:8_367:}
唉....我張 GTX 560 TI 用左都唔夠兩年就咁 {:8_370:}

kinhungw 發表於 2016-12-26 09:01

keke323 發表於 2016-12-25 16:49 static/image/common/back.gif
我問過 d 砌機師傅話可能係 display card 老化就到期
唉....我張 GTX 560 TI 用左都唔夠兩年 ...

可能師兄部電腦散熱唔夠,加速display card老化,又或者廠家QC尺度鬆,做成產品唔耐用,我用咗電腦廿幾年,通常四、五年才需要換顯卡一次,有時甚至比這個時間更長,好少兩年就出現問題,今次係師兄唔好彩。

keke323 發表於 2016-12-26 13:45

kinhungw 發表於 2016-12-26 09:01 static/image/common/back.gif
可能師兄部電腦散熱唔夠,加速display card老化,又或者廠家QC尺度鬆,做成產品唔耐用,我用咗電腦廿幾年 ...

我對上一張 display card 係 GF 9600 GTS 都用到 5 年 {:6_211:}
今日打算出去買張 gigabyte 1050TI ,但上網做過功課好似話唔支援 XP ? {:6_121:}
(Post76 Android 手機版送出)

keke323 發表於 2016-12-27 00:12

kinhungw 發表於 2016-12-26 09:01 static/image/common/back.gif
可能師兄部電腦散熱唔夠,加速display card老化,又或者廠家QC尺度鬆,做成產品唔耐用,我用咗電腦廿幾年 ...

今日去左深水埗本來諗住入 1050TI 點知問完個 sales 哥哥 , 佢話 XP 真係支援唔到 {:6_121:}
唯有買張 750TI 用住先....睇下幾時忍唔到手....重新砌過部電腦先換 1050TI {:6_165:}

keke323 發表於 2016-12-27 12:10

一直想換機....因為太多資料所以一直都懶得搞.....所以先仲用緊 xp {:1_352:}
但都係頂唔順太慢.....部機話晒都咁多年....決定立心換左佢.....{:1_250:}
初步購構思係.....{:6_175:}

ASUS Z170I PRO GAMING
Intel Core i7-6700
GIGABYTE GV-N105TWF2OC-4GD 4GB GDDR5
Kingston UV400 120GB SSD
Kingston Hyper X Fury 16GB DDR4 2400 Memory Kit (8GB x2)
Seagate 2T Hard Disk
550W 牛
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1]
查看完整版本: 畫面問題...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。