設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[後級擴大機] 請問那裡有 NuPrime ST-10 試同賣?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有師兄介紹百寶利樓上間舖,見佢 FB 話今日都開,上到去門口寫住逢星期日就關門,但無講公眾假期係咪都關門.........great

謝!
(Post76 Android 手機版送出)
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

識貨喎,搵NUPRIME

得百保利個間BO AXXXXXX 鋪頭有做佢地D 機, 星期日間野唔開,開一至六
間野好好人,我起碼係個度試左幾次機,前後加埋6-7個鍾,任試任搞,用你自部手機試又得,自攞碟試又得,好低讚
我都岩岩幫襯佢地買部NUPRIME IDA16, 講真依家CLASS D 聲真係好通透,人聲密度又夠,但又唔會數碼聲
由細聲轉大聲,瞬變爆發力就直頭唔洗講野,之前部老麥MA5200 完全做唔到

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

不過講真佢用黎試對喇叭就嘛嘛地, D低音唔太得
所以買部機返屋企先試得清楚有幾多料

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

有圖有真相, NUPRIME IDA16用佢黎推LS50 真係一流,絕對唔會有氣無力

ST10 再高級應該更正, 呢部係純後級, 老闆真有米

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2016-5-2 09:59
有圖有真相, NUPRIME IDA16用佢黎推LS50 真係一流,絕對唔會有氣無力

NuPrime STA-9 & HPA-9
C兄有冇聽過比较過
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
audia flight 3
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2016-5-2 09:59

NUPRIME IDA16 咩價錢? 入手?
thx
Cocktail Audio x40   Acoustic Revive 8800
oppo sonica
LYNGDORF SDA2400   Tunami Terzo XX V2
Elac Bs 243    243.3     Inakustik Ls-603 Oyaide TUNAMI ll SP-Y  v2

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

flight 發表於 2016-5-2 10:26
NuPrime STA-9 & HPA-9
C兄有冇聽過比较過

我當然有比較過,分別係三個唔同組合 (STA10 DAC10 就無聽,因為太貴兩部加埋三萬幾)
1. IDA8
2. STA9 DAC9
3. IDA 16

講番轉頭,原本諗住退燒轉玩ACTIVE 喇叭,但試左幾對2萬樓下價位都唔岩心水,結果都留番對LS50
所以又要搵番解碼同合拼機, 但又唔想太貴, 所以要搵D性價比高既品牌,咁岩有個76"毒網友"又有好介紹
結果就去搵NUPRIME

廢話講完,原本諗住買IDA8,諗全平平地算,(因本身都退退地燒)
但試聽完1 2 3 後, 最後都係決定買IDA16

其實STA9 DAC9 同IDA 16 我係現埸反覆試左幾次,比較之下IDA16 係控制力會好一點,聲音都比STA9 DAC10
來得輕鬆一點,始終價錢都貴D, ,一部仲貴過兩部加埋,但2 同 3質素係咪差距好大我覺得就唔算 (以當時鋪頭個SET UP 計), 我相信如果用座地喇叭或難推既書架分別應該會比較明顯

以上只係好個人聽感,不能盡信,建議自己耳仔聽過先可作準

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

flight 發表於 2016-5-2 10:29
NUPRIME IDA16 咩價錢? 入手?
thx

公價係$22000
我現金價係再平D , PM 你算吧

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2016-5-2 10:52
公價係$22000
我現金價係再平D , PM 你算吧

唔该晒!
oppo sonica

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

momolee 發表於 2016-5-2 10:50
我當然有比較過,分別係三個唔同組合 (STA10 DAC10 就無聽,因為太貴兩部加埋三萬幾)
1. IDA8
2. STA9 DAC9 ...

IDA16可惜冇balanced
oppo sonica