設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 「Sony Signature Series 醇音典範尊貴體驗會」(會後分享)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
更新 : 活動報導
https://post76.hk/forum.php?mod= ... 36449&fromuid=4

多謝大家今天出席「Sony Signature Series 醇音典範尊貴體驗會」活動,今日同大家講過的網上伸延活動,大家如果試完機之後有野想分享返的,可以係呢個post內回覆,又或者如果你有心開一個新post都可以。

因為今日時間非常緊迫,多謝大家今日出席同包涵呢。

(Post76 Android 手機版送出)
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

高級玩家

搶個頭位,食完飯再寫

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我想知個head set有咩表現,想買呀

鉑金玩家

等師兄分享座台式耳擴機

星級玩家

多謝Post76同Sony嘅安排,今日有機會參與呢個體驗會。原本目標係隻大耳牛,點知一坐低先試部銅dap夾sony 就出嘅xba-n3 入耳式耳機,第一首試聽gin lee嘅雙雙dsd版~~~~好有驚喜。背境好黑好黑,音場好立體,三頻平均,gin嘅歌聲好似係我耳邊同我唱。跟住聽flac版嘅Hotel California live ver, 頭段嘅樂器好有detail定位清晰,中段鼓聲唔算潛得好深,但算好爽。簡單泥講,今次sony嘅調音同之前嘅dap好唔同,今次好有肉地,有音樂感。唯一保留位係唔知配第三廠耳機嘅時候,嗰折扣唔知打得大唔大。呢個問題要留待十一月初産品賣街嘅時候再慢慢試^^

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
小瑟 + 50 + 50 用家心得
hiyori + 50 + 50 用家心得
wil-wil + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Thanks Post76 and Sony for this event. The event is organized nicely. My only complain is too many products with too little time. We don't really get the time to try out the detail of each product. that is the sad part.

As for the product, they leave me quite an impression. I don't really have time to see if all the sound setting turn off or not. So I am not sure that is the "basic sound" or not, so don't quote me on that. I have ZX2, I would say 1A and 1Z are much better than ZX2 even with pha-3 combo, with my not so sensitive ear I can still tell the different. They have fuller body. I have tried Jupiter the the balanced cable with 1Z,  The bass is good, I have not thought this bass is produced by Jupiter, but the mid and high is also there. Bass will not overshadow mid and high. The sound is very musical. As for the different between 1A and 1Z, I really don't time for the AB testing, so can't tell. Overall I have good impression on 1Z and 1A.

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
hiyori + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

圖集: http://drive.google.com/drive/fo ... X1JSMzA?usp=sharing

前言:
咁首先多謝 Post76 搞依個試聽活動
小瑟大佬 迫我寫,咁我就寫啦 廢事新reg無耐就比人ban左⋯

我大概點半鐘就去左 旗艦店聽zx2. 對比下個分別⋯ 都聽左個零鐘

今日帶左三對入耳,一隻耳牛 去刀仔鋸大樹⋯⋯
1. Sony XBA-Z5 (圈鐵)
2. Audio Technica im02 (兩鐵)
3. JVC HA-FX850 (單圈)
4. AKG K712Pro (耳牛)
差唔多三點轉角入場,都多謝 某個helper 教路去廁所⋯唔記得你名

入正題:
一坐低,已經見成堆器材係眼前
左起 TA-ZH1ES, MDR Z1R, NW-WM1Z

Connection: NW-WM1Z--(USB)-->TA-ZH1ES--(jeita 4.4mm balance)-->MDR Z1R

但要聽完 小瑟 講野先可以玩

依位哥哥,原來 來頭唔細創科局局長講:「我見過,我真係見過」
佢仲走黎打招呼 我一開始仲以為佢post76既人 唸唸下好熟面口
上年7月去買Sony A17 LiSA簽名版⋯ 佢好似係負責Sony portable既manager
我果陣排8個鐘為左見佢(誤)

一套三件,買定離手

評分

參與人數 3威望 +106 金錢 +106 收起 理由
cnhk + 6 + 6 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

上一場已經有人成套買,問我做唔做第二個,那有錢⋯ 買成套送線。大陸送多個月曆

MDR-1Z成個胸圍咁... 好多人會誤會係open back, 其實semi open back, 而佢神秘既地方係頂端有個 類似反射氣孔既窿,加強低頻⋯

佢成個結構好奇特,但都係base on acoustic design... 好明顯,佢個"圈圈"主要要保護返個震膜,就好似喇叭面網

震膜兩層結構,用唔同物料⋯
就好似B&W double dome果隻設計, 但B&W用雙層鋁。$0NY用鎂+LCP鍍鋁做gap

單元既盤架有啲厚。但膠製,減分

檯面有份新聞稿,specification... 上網睇過好幾次,都廢事睇

佢張8GB card推薦歌list,我都係用返自己聽開既歌去試⋯ 神奇既係,竟然有 Macross Delta...
Walküre既絕對零度

作為一個LoveLiver, 唔用《始まりの朝》做頭炮,絕對有失身分⋯
Format: 96Khz 32bit WAV

一開聲,不得了,空間感係我聽過既耳牛之中最闊,最平衡既,唔會薄聲
鋼琴聲清脆,有力⋯ 大提琴小提琴既聲相當順滑舒服,銅管樂器有震懾力
臨尾大鼓聲係好有氣勢
絕對同十萬銀既一套HiFi有得比(除左音場既自然度)

依首歌其實係一首instrument... 我主要試 音場,定位,氣勢
我打個滿分

之後試既第二首歌,試人聲同drum聲
依首歌不得不推薦比大家,風格係Jazz,《killing me softly with his song》-- Shanti
Format: 2.8Mhz DSD

人聲相當甜,些少齒音,收放得好好
以前聽過HD800S,人聲差緊啲,但$0NY做得出HiFi味同音樂感

一邊聽,一聽襟佢啲setting,熟習下部機既操作
DSD remastering開左會厚聲啲

DC Phase Linearizer開左動態反而收窄,所以都係off返算⋯

部WM1Z真係相當之重,唔渣緊啲跌落地無錢賠
就算有錢買,都要買條實啲既皮帶,唔係既話會側左去一邊。

評分

參與人數 2威望 +56 金錢 +56 收起 理由
cnhk + 6 + 6 絕對認同

查看全部評分

高級玩家

成部機最敗筆係無XLR 3pin... 卡農頭果隻input output...
因為玩HiFi基本上要稱得上高級,無AES/EBU果種digital input都算,無XLR analogue in/out... 我真係無唸住買佢駁大機(你可以話佢design唔係for大系統既)

跟住試 李幸倪既《雙雙》
Format: DSD 2.8Mhz

聽落好感性,我未黎之前其實都知$0NY唔係行Class AB咁大眾化,又唔係走Class A咁極致,而係行Hybrid Class D⋯
無聽過可能覺得會係走高清向,但本來真係唔信佢做到Class A既級數,真實得黎又唔會少左甜⋯ 無論音響性定音樂味都好Balance
唇齒之間既開合位,聽得一清二楚,種人聲就好似女朋友同你扭計果份既溫柔,中性偏暖。唔會搶走樂器聲

跟住試$0NY Japan為Claris而用最變態既錄音規格,還原度極高,但就無左音樂味。
DSD256 Native弦聲超清澈,用蒸餾水形容真係差唔多。但無咩韻味,以前用Fiio X7/Onkyo DP-X1都係,9018s/k2m點都要軟解落192Khz PCM. 聽落清晰度差一截距離。

Format: DSD256 11.2Mhz

之後聽 《Dream Solister》
Format: FLAC 96/24

開percussion聽,一流... 開左EQ都係好自然,低頻增加彈性之餘,會加強左
平時聽一定開direct. 但今次聽落唔會搞差其他部分,抵讚

同埋 《Keith Don't Go》
Format: WAV 44.1/16

以前試過用wharfedale喇叭,因為damping factor唔高,弦聲就會收唔切,有餘弦/矇左既感覺.
依隻耳牛,就好似換左對sonus faber olympica搭mcintosh咁上下
真係一流

評分

cnhk + 6 + 6 精彩報告

查看全部評分

高級玩家

跟住用AKG K712Pro聽過以下唔同歌
《Keith Don't Go》-- Nil Logsfen , 44.1/16 wav
《Dream Solister》-- TRUE , 96/24 flac
《絕對零度》-- Walküre , 48/24 wav
《風ノ唄》-- FLOW , 96/24 flac

用Pioneer XPA700推,力有不逮
我試過用Q701改平衡,都係唔掂,一如既往好薄聲,空間感闊,無其他

今次用K712Pro... 行3.5 unbalance,氣勢強左好多,屋企搭部Teac UD-301輸到落街尾。 如果搭TA-ZH1ES,身價都係兩萬內,但絕對見得人!

聽左陣就要換位,無得爽多陣⋯(;´༎ຶД༎ຶ`)

換位就聽我target之一, NW-WM1A

用Sony XBA Z5圈鐵試先(搭MUC-M12SM1),唔係佢檯頭果條MUC-M12SM2...

試聽第一首, 都係LoveLive既,《ススメ→トゥモロウ》
Format: 96Khz 32bit wav

high gain見到開左,我通常都OFF左佢去試,因為隻耳機唔使咁大推力,減低佢loading會低失真啲

部機拎上手幾輕下,但重量岩岩好,手感佳,襟落啲button都係夠實淨

評分

cnhk + 6 + 6 用家心得

查看全部評分