設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[主題新聞] 「Sony Signature Series 醇音典範尊貴體驗會」(會後分享)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-8 22:43
依部機清爽,分析力好好,岩曬我聽JPOP.ACG
跟住都係keep返聽前面果幾首,同以前Onkyo DP-X1. Fiio X7差距 ...

學生哥 b&w好假
(Post76 Android 手機版送出)
easyliao99@gmail.com

高級玩家

HD_2 發表於 2016-10-9 02:10
學生哥 b&w好假
(Post76 Android 手機版送出)

我好勤力⋯⋯⋯⋯返工嫁,暑期工儲儲下就有
上年十一月先玩hifi, 果陣用denon書架仔... 無呃你地
最近仲要換埋power amp, 用cambridge audio 651w推 唔夠力水
錢就比左,但下個禮拜先收到

唔換既話... 真係有銀買wm1z 不過我都係唔做壕,個色唔係話咁靚

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-8 22:34
上一場已經有人成套買,問我做唔做第二個,那有錢⋯ 買成套送線。大陸送多個月曆

MDR-1Z成個 ...

咁對胸圍... 咳.... 是1Z 值得考慮嗎?

同期有 Elear, HD800s, Ether Flow, Ether C. Flow etc... 價位有高低...

講帶得舒服... 音質感來評呢?!?

1z 會好重嗎? 外國評論是好 sony 味精,只能配 新 sony 檯 HP 來用。您覺得呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

WillsonLaw@FB 發表於 2016-10-9 02:20
我好勤力⋯⋯⋯⋯返工嫁,暑期工儲儲下就有
上年十一月先玩hifi, 果陣用denon書架仔... 無呃你 ...

你好叻仔, 打下 summer job 就入對 B&W... sin mo

我就只能玩 head-fi 了

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

三年前既10月8日,透過 Sony 既活動學懂了甚麼叫做 Hi-Res,亦係同日加入了76呢個大家庭,估唔到咁橋三年後既呢一日,可以同一眾版友試玩最新既 Signature 系列,滿有感慨

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

好開心琴晚有機會試咗部WM1Z 同埋部WM1A。本人覺得嘅係去到依個級數已經唔係睇performance而係睇個人對音色嘅喜好。一開始個陣我係聽部WM1Z, 感覺係啲聲係比我聽開部AK380cu厚同埋空氣感係比較上少咗。雖然啲聲係厚咗但係啲音樂嘅細節位就全部都係曬到同埋音樂感幾好。但係聽依部機就真係唔可以配對暖聲嘅耳機。。。之後聽部WM1A,開頭係有少少嘅失落感因為啲聲真係有明顯嘅分別。啲聲係薄咗同埋音樂感好似冇咁好。但係聽耐少少就發覺其實部WM1A個聽感就有啲似係屋企用錄音對monitor聽嘢同mix嘢咁,所有嘢都比較平均。所以最終買邊部真係要睇個人喜好。我自己就落咗訂買WM1Z因為我出街聽歌係追求音樂感,如果要聽reference sound嘅話我會選擇喺屋企開monitor聽。今次真係好多謝post76搞依個活動等我有機會優先試到依兩部好機。

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
小瑟 + 50 + 50 用家心得
hiyori + 50 + 50 精彩報告
wil-wil + 50 + 50 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

想問有無Folder play??

高級玩家

terencelaw 發表於 2016-10-9 07:45
咁對胸圍...  咳.... 是1Z 值得考慮嗎?

同期有 Elear, HD800s, Ether Flow, Ether C. Flow etc ...

sony啲野通常都要一套先好聲⋯⋯
如果你淨係想單買mdr1z, 我未試過搵其他野推,但對耳機都易推
我插隻k712pro果陣要扭大個volume.
對耳機都好厚棉,所以戴落好舒服,重就一定唔覺,隔音仲好好,我試聽果陣聽唔到其他師兄吹水咁濟
音質我搵唔到野批評 重sony味精,其實都係,你想試下分別,聽部wm1a果陣就對比到

我唔覺得唔自然,佢啲味精好岩味 試過jazz, orchestra, pop/acg. 三種歌都好岩

高級玩家

nikfung 發表於 2016-10-9 13:30
想問有無Folder play??

個UI support hand gesture
拉左就出返去,拉下就好似係info

但部機係無wifi 要update firmware就一定要插PC update...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝post76和Sony 安排這次咁尊享的試聽會,辛苦哂大家,真係抵讚的是試聽時間都好夠,自己咁多年本身都係Sony fans,而自己亦諗住入手WM1A,試聽完果然冇令我失望,音樂感豐富,人聲夠暖,背景亦黑,我相信係用返自己的os的原因,之後再去試聽WM1Z,原來仲可以昇華到另一層次,人聲順滑左,感情更加豐富,之後再去試ZH1ES,果然不負有ES之名,因為我本身用CM,我調低增益之後,動態,音樂感,分離度,人聲的結象完全同我之前用的PHA-1差更共地,當然係唔同級數Haha,經過今次試聽,WM1Z係好正,不過出街我用WM1A就夠了,反而試聽後我仲想入手ZH1ES,因為佢表演太令我滿意了,唉,希望可以有多d優惠,先入手WM1A,再入手ZH1ES完夢,最後多謝板主等勞苦功高的工作人員,多謝你地比到我地一個咁正的試聽會,thank you

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
小瑟 + 50 + 50 用家心得
hiyori + 50 + 50 用家心得
wil-wil + 50 + 50 用家心得

查看全部評分