設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] Xbox One S 終於試到真4K啦

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
上星期訂左 估不到豐澤甘準時 25號12點已經打比我話到左貨 正呀 立刻9衝落去攞機! 講返點解買呢部機 其實本身已經有Xbox one 當然最主要原因就係睇UHD blu ray同試下部電視個HDR 打機就其次! 一拆箱用住原裝8字電源線同跟機條High speed HDMI試下先 跟住down返個睇blu ray程式 立刻隊隻BvsS落去試下先 load碟唔算慢 一有畫面就見到我部LG右上角出現左HDR呢三隻英文字 跟住禁下remote個info掣 見到2160p 好興奮呀!
好 開波 又睇多一次套戲 其實一開頭電影公司個logo同制作人名字 字幕 已經立刻Feel到4K嘅威力 清晰好多 不倫顏色飽和度 光度比之前亮麗好多! 我相信呢個就係HDR嘅作用! 經過3小時4K嘅洗禮之後 係咪比起我部經8802a upscale上4k嘅105D進步好多呢 我嘅感覺係有進步 但係咪好多 甘又唔係 有可能始終我部105d都食左唔少補品 可能將個距離拉近左 反而105d比較有電影感 但當鏡頭close shot時 始終係高下立見 upscale 4k同真4K係好容易分別到 個種細緻度係upscale比唔到你!
始於音效 就差天共地啦 始終Xbox one s仲未upgrade個firmware上Dolby Atmos同DTSX 只能模擬Atmos! 所以而家不能作準 要等upgrade左上去 先可以再比較!
最後我覺得以價倫貨 Xbox one s真係超值 甘嘅價錢包睇4K同打機 好吸引! 其實打機上都進步不少 不過就唔係度詳講啦!如果大家係無Xbox one 又會打下機又想感受4k嘅威力 Xbox one s係你唯一嘅選擇!

Robot白 好靚仔

Robot白 好靚仔

手掣有質感左 好揸左

手掣有質感左 好揸左

比Xbox one細左40%

比Xbox one細左40%

當然你就係我必試4K碟

當然你就係我必試4K碟

評分

參與人數 13威望 +143 金錢 +143 收起 理由
pac + 10 + 10 絕對認同
keke323 + 20 + 20 精彩報告
louis001 + 10 + 10
good88690 + 10 + 10 精彩報告
carreyjim + 10 + 10 精彩報告
bigair + 10 + 10 精彩報告
SonSon + 20 + 20
pencilngan + 10 + 10 用家心得
臭鼬鼠 + 10 + 10 一定要加分
momolee + 10 + 10 精彩報告
lowpro.chan + 3 + 3 一定要加分
myblue + 10 + 10 用家心得
hit87761 + 10 + 10 超正!

查看全部評分

LG 65 E6P
Marantz 8802a
Lexicon RX-7
金仔E650
金仔DP550
Oppo 203
Focal Diablo & CC1008be
KEF T301 E301
MA RX-FX
Velodyne DD12+

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

4K UHD非常......正

銀級玩家

師兄,我都出左部Xbox 1S, 吾知點解睇4K碟出吾到HDR,我係駁左Amp再上TV。請問你係吾係Xbox直出TV?
SONY KD-65A1
PIONEER LX800
OPPO BDP- 105D
EGREAT A11
DENON AVC-X6500H 7.1.4
Parasound A21
Sonus Faber GPH, SHC
JL Audio D110 Subwoofer
Mirage OS3 Sat - SR
Mirage Omnisat - SB
Mirage Omni FX - RH

黑鑽玩家

benng38 發表於 2016-11-26 20:49
師兄,我都出左部Xbox 1S, 吾知點解睇4K碟出吾到HDR,我係駁左Amp再上TV。請問你係吾係Xbox直出TV? ...

Ching 你有無開HDMI Ultra HD deep color? 我都係駁amp去TV! 仲有唔係隻隻碟都有HDR出!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都出了一部,4K 真係好唔同!不過我是直出4k電視。
想請教 Ching 們,我的 amp 若不 support 4k, 若插 amp 再去電視,是否會 downgrade 落 1080p?
先謝!

見習玩家

ching,請問你部LG係邊個model?我部係UF8500,開左Ultra HD Deep color,部Xbox One S都detect唔到HDR.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

正呀,我等黑色就出機
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問黑色會  幾時推出

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

ching, 我想問Xbox 1s 有幾多個hdmi頭?
(Post76 Android 手機版送出)

黑鑽玩家

zwaiship 發表於 2016-11-26 22:07
我都出了一部,4K 真係好唔同!不過我是直出4k電視。
想請教 Ching 們,我的 amp 若不 support 4k, 若插 am ...

甘就應該出唔到4k啦