設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 那些年的星戰電影和《星球大戰 俠盜一號》

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
記得當年紀小, 屋企又唔係富貴, 要到過時過節先有得出街睇戲, 見到《星球大戰》的廣告後, 就好興奮地LUR著老豆話要睇, 冇記錯係去天后百樂睇的, 講真, 當年睇完其實都唔知睇左乜.

而差唔多同期的前少少, 重有一套叫《太空星球大戰》, 當時中了計去左國都戲院睇, 內容都記唔清楚了, 只記得架戰艦頭部係一個大鑽頭,最後飛出去殺敵.
後來先知道呢架戰艦叫轟天號.... 再查下資料後, 極有可能就係東寶的《惑星大戰爭》, 不過記憶模糊, 好似又係西片黎...

咁又大了幾歲, 叫做自己識搭車了, 去了灣仔(唔記得邊間, 一早執左)睇《帝國反擊戰》結果係好震撼, 到最近睇返BOXSET,都覺得5先係最正的星戰.

到了6時, 興趣就所剩無幾, 不過見係最後一集, 都有去明珠戲院捧下場.

至於1,2,3, 講真如果冇NATALIE PORTMAN真未必入場睇, 其他角色, 故事真心唔太識欣賞.

至於7, 其實我都收貨, 當REBOOT睇, 但故事真心冇新意.

咁講返呢套啦, 首先, 時間線上, 佢同某一話可以話係無缝接駮, 亦都解釋了一D以前故事上的不太邏輯的位, 呢點要讚.

雖然個故事其實冇咁複雜, 但角色繁多, 佢用了好多位去講呢D唔太熟的角色, 可能睇開小說同卡通的朋友會LIKE啦, 我就一頭霧水.

另外兩位華人演員, 真心覺得佢地冇乜必要, 丹爺的打鬥場面我亦睇得毫不興奮.

我係係MEGABOX睇3D IMAX的, IMAX係好, 但3D就唔多覺有咩用了.

套戲我認為係FANS向, FANS唔使諗了, 去馬, 不過睇2D其實都好似冇乜損失.

評分

參與人數 4威望 +160 金錢 +160 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
day2013 + 50 + 50
火麒麟 + 50 + 50
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

等運到

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

本身6齣我都睇左...

REBOOT都有睇, 成套戲都無黑眼訓

反而呢套外傳就真係麻麻, 對白多過乜, 又長又悶, 宇宙最強成個自閉症病人不斷鬼食泥甘, 其實有的幻想過佢有無機會同黑武士隻抽....==, 不過人地有原力, 一握拳頭就抽到你上天花板, 打條鐵咩==

我前1/3都仲頂得住, 去到中段開始係甘釣魚.... 係臨尾黑武士出場立架生劈友先至有的MOOD ==

其實導演講故仔技巧都係一個成敗因素

散場心諗, 早知留番的錢去睇長城啦

1萬

白鑽玩家

老而不

現在的1-3 是為了補完背景而去知下睇下的.  4-6是core 作品.
7 都有, 如樓主而言, 因為是很有老梗的原故, 覺得未至於超越到core當年爆發性的力量.

外傳就...."葉問終於打上太空了!"  的感覺最重.

當年《帝國反擊戰》好似是在灣仔國泰上吧?
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2016-12-22 14:03
現在的1-3 是為了補完背景而去知下睇下的.  4-6是core 作品.
7 都有, 如樓主而言, 因為是很有老梗的原故,  ...

已係30年以上的事了, 真係唔記得係邊間, 但印象係集成中心以北, 但又未到告士打道個頭.

同埋我可能唔係睇首輪的.

睇返WIKI個表時, 位置上可能係環球或國民戲院, 呢兩個名亦有D印象.
等運到

銀級玩家

Senior Web Designer

76-FC 藍寶石勲章

《帝國反擊戰》...........唔駛講, 到而家, 應該係我覺得係最正最正架啦, Fans 應該都會共諗,
咁而家呢出外傅咪當其他故事睇咪算囉, 星戰Fans 黎講, 有星戰新野睇典都會支持既.........
Kit Kit Kit 2046 - Enjoy Hi Res !!

(1964 V8, AK240, Onkyo DP-CMX1, Chord Mojo, Sony PH2, Sony XBA-N3, Sony MDR-1ABT, Sony WH-1000XM2, Audio-technica -ATH CKR 10, KEF Space One, TEAC NT-503DAB.

1萬

白鑽玩家

老而不

mike384 發表於 2016-12-22 14:15
已係30年以上的事了, 真係唔記得係邊間, 但印象係集成中心以北, 但又未到告士打道個頭.

同埋我可能唔係 ...

這兩家影院, 你唔提我都無印象了
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2016-12-22 19:18
這兩家影院, 你唔提我都無印象了

戲院名我都係係WIKI搵出黎, 鬼記得咩.
細個時唔多一個人出街, 個間戲院我相信只去過一兩次, 所以真係唔記得, 勉勉強強記得係CWB同灣仔咁上下位, 坐電車去時係向海走少少, that's all, 當時個一帶超多戲院, 記錯都唔出奇架.
不過好似睇NEW HOPE時就好記得去百樂, 以前住砲台山的, 所以北角至CWB一帶的戲院都算熟.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

等運到

1萬

白鑽玩家

老而不

mike384 發表於 2016-12-23 09:19
戲院名我都係係WIKI搵出黎, 鬼記得咩.
細個時唔多一個人出街, 個間戲院我相信只去過一兩次, 所以真係唔記 ...

唔緊要了, 都甘陳年的事...我有時都記錯.
不過我就幾肯定我是去明珠戲院睇. 當初係住付近, 搬走左都返去同一家戲院.
略略回想, 原來自已係對這一家戲院幾die-hard

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

kl122002 發表於 2016-12-23 13:59
唔緊要了, 都甘陳年的事...我有時都記錯.
不過我就幾肯定我是去明珠戲院睇. 當初係住付近, 搬走左都返去 ...

曾有一段時間, 經常係翡翠明珠睇廉價早場, 主要係二輪港產片, 所以都印象深刻.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

等運到

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好像出名演員一去何里活都超越唔到自己,拍反港產片反而好地地,片酬高就無辦法啦。
(Post76 Android 手機版送出)