設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 今年你睇過3套最失望嘅電影 (2016)

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今年十大最正電影留番俾alleelarry師兄開

排名不分先後

一︰《特工爺爺》

劇本寫得唔細心,溫情場面寫得差,唯一賣點打鬥都拍得唔好睇

開場會令到某部分觀眾反感

二︰《臥虎藏龍:青冥寶劍》

第一集奸角描寫得有血有肉今集無哂

角色轉變立場鋪排唔夠,劇情比上集「大路」

打鬥叫拍得精彩

三︰《ガラスの花と壊す世界》(玻璃花與毀壞的世界)

一個鐘其實太短,好多情節描寫得唔太仔細

令成套戲節奏去得太快同急

加多半個鐘可能唔會令人睇唔明

師兄有無其他意見

評分

參與人數 3威望 +70 金錢 +70 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10
bellyjerry + 10 + 10 超正!
alleelarry + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

套動畫就冇睇, 冇乜意見.
但頭兩套的確爛得緊要~~~
印象中今年爛片都唔少, 記唔得咁多了.
其實唔抱希望, 就好難會失望, 有D索性唔去睇, 先係now you see me, 唉, 第一集我都係麻麻地, 第二集更CHEAP...

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
alleelarry + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

等運到

鑽石玩家

窮鬼

mike384 發表於 2016-12-19 14:13
套動畫就冇睇, 冇乜意見.
但頭兩套的確爛得緊要~~~
印象中今年爛片都唔少, 記唔得咁多了.

特工爺爺

好後悔入戲院睇,同期上嘅選老頂就無買飛睇
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

黑鑽玩家

粗人敵卡 發表於 2016-12-19 19:00
特工爺爺

好後悔入戲院睇,同期上嘅選老頂就無買飛睇

呀, 今年重有一套, 明知係伏都要去睇, 明明冇希望過但又真係差得緊要的...
《天煞地球反擊戰:復甦紀元》
等運到

鑽石玩家

窮鬼

mike384 發表於 2016-12-21 11:03
呀, 今年重有一套, 明知係伏都要去睇, 明明冇希望過但又真係差得緊要的...
《天煞地球反擊戰:復甦紀元》 ...

呢套真係

大失所望,boss無腦

第一集條橋循環再用,又用得差

植入式廣告好傷眼…

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

版主年尾真的忙透,有時間睇戲都無時間寫下分享,既要處理版務,又要處理兩家人的裝修,再加上在工作地方上唔到76,的確冷落了電影版。

早前構思好的改版,大概會在明年實現,還望能改善一下氣氛,好讓大家能討論及分享睇電影的樂趣!

回應一下呢個討論,只看了 Netflix 原創:《臥虎藏龍:青冥寶劍》,只能說是把武俠片,加入了「魔界」原素,拍的本來是給外國人睇,香港人就未必能接受!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +9 收起 理由
Chris_Chan + 10 + 9 絕對認同

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

alleelarry 發表於 2016-12-23 11:42
版主年尾真的忙透,有時間睇戲都無時間寫下分享,既要處理版務,又要處理兩家人的裝修,再加上在工作地方上 ...

個IDEA唔係重點, 重點係粗製濫造, 一部電視電影的質素擺上大螢幕, 我係係圓方GRAND睇的, 好多場都見到OUT FOCUS的情況, 即係主角朦左, 唔知係當時放映問題定拍出黎係咁了.
等運到

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢個TOPIC正喎, 要是日頭條呀~~~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kl122002 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今年睇既戲唔算好多, 尤其港產片來講真係好少, 因為好多都係合拍得來都真係唔係比香港人睇的, 所以想評佢爛唔爛都做唔到了...... 而有印象的爛片, 今年小瑟就有以下三個選擇!!!!

1) 天煞II一定會係其中一套, 第一集真係經典中的經典, 好唔明點解第二集咁多年之後竟然會係咁拍同用呢個玩法, 同埋美中合拍唔緊要, 唔好連視像通話最尾都用上QQ做APPS咁老土好嗎!!!??

2) 倫敦淪陷, 呢套戲大家都知唔洗點用腦, 不過打不死同埋D CG太假都係我覺得爛片三大之一的原因.

3) 老笠, 呢套真係我唯一一套唔識欣賞的港產片, 睇左一半都真係頂唔順, 完全唔知佢想帶出D咩, 雖然都知係港式CULT片,  SORRY真係熄左機, 老實講如果唔係有崔波波我跟本連開來睇的可能都會冇呢.....!

如果大家都想睇下2016年究竟有咩戲上左來勾返起你的回憶的, 可以到以下"有戲誌" BLOG睇返, 網主好有心機地LIST哂出來呢~~~
http://kazuohk.blogspot.hk/2015/11/2016-hk-movie-list.html
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

mike384 發表於 2016-12-23 11:52
個IDEA唔係重點, 重點係粗製濫造, 一部電視電影的質素擺上大螢幕, 我係係圓方GRAND睇的, 好多場都見到OUT ...

Netflix 原創,其實都唔可以當成「電影」,電視劇就差唔多,當時安排係戲院上映,大概係兩位主角,同埋港版 Netflix 未有得睇住!

當時我係用澳洲數據卡,強行係 ipad mini 到睇,又睇唔到 OUT FOCUS 既畫面!但時下流行用相機拍電影,有 OUT FOCUS 就唔太新奇勒!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1