設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 請問黑膠盤新SET UP

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
買了個新黑膠盤,
但屋企並沒有那些唱針磅, 測試偏壓物件, 水平尺等等一堆野,
咁要專登買來做一次性的SET UP 嗎?
還是新盤按照說明書做己經足夠架啦?

唔該.

評分

參與人數 1熱話 +100 收起 理由
245141525 + 100

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

唔知樓主買咗咩盤, 可以先跟說明書搞聽住先~ 到慢慢想深入啲就search下文章睇, 因為實在太多嘢太多資料, 小弟宜家仲有好多嘢學緊, 都係一路玩一路睇, 慢慢, enjoy~{:9_408:}

鑽石玩家

我一直都用眼耳手。
裝上唱頭後,先較好唱臂高度,將針壓及偏壓調至0,再調尾鎚調至唱臂平衡,跟唱頭建議針壓(如1.5)調針壓及偏壓。
得左。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 一定要加分

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

咁你們會直接由唱盤輸出PHONO?
或是用佢入面內置的擴音, 然後輸出去普通AUDIO IN呢?

兩種做法對音色有不同影響嗎?

另外,全新黑膠碟唔多亦難找,新出的也不多,買那些二手碟怕唔怕唱針好易玩完?
真係換針都換到窮喎。

鑽石玩家

AV仔 發表於 2017-3-22 23:48
或是用佢入面內置的擴音, 然後輸出去普通AUDIO IN呢?

新出的盤有些內置唱頭放大,可直接插入現代冇phono的amp,不過當然不及一個有質素的外置phono amp啦。
如用舊款(八十年代或之前)的前級或合併機,都會有mm唱頭放大,個別機種更兼有mc放大。
要玩到點就看自己要求了。

至於黑膠碟,新出廣東碟可以慳返,外國碟會好d,我買過好些180克爵士及搖滾新膠,聲音都還可以,不過就點都唔及舊膠了,究其原因,係因為90年代全球唱片公司都將錄音母帶數碼化,即是說重出的唱片已非當年的「模擬錄音/混音」,製碟是模擬(黑膠),但已經是「數碼聲」了,失卻了聽黑膠「模擬味」的意義。亦因爲咁,舊膠被炒到上天高。

關於唱針,黑膠係唔會唱壞支針,只有唱針唱壞隻黑膠,例如調較得唔好(如針尖偏斜,針壓太重)等。

評分

參與人數 2威望 +60 金錢 +60 收起 理由
ykluk + 50 + 50 用家心得
benwongkk + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

哦~咁講而家玩番黑膠咪只能炒冷飯無新鮮野食!拾番啲舊野來玩咋噃。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

AV仔 發表於 2017-3-22 23:48

仲有一樣要注意~ 無論新或舊膠, 洗碟都好緊要的~!!

鑽石玩家

AV仔 發表於 2017-3-23 11:28
哦~咁講而家玩番黑膠咪只能炒冷飯無新鮮野食!拾番啲舊野來玩咋噃。

都有為音質而特別炮製的新碟係模擬錄音既,但應該好少。
可以咁講,數碼製作,其實係冇必要買膠。聽返以前aad的cd,模擬味仲多過dda黑膠。
但有d舊碟,連cd都好少見,有新膠出唔貴的話我都會買,總算多個選擇。

1萬

白鑽玩家

老而不

其實1980年代已有DDA的黑膠 , 古典中philips, decca 有一堆 .
我找的黑膠只找真是連CD都不常見, 或者版權已不知所終.
新膠...如果係得意野, 入一張半張也無妨.
還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-4-9 10:26
其實1980年代已有DDA的黑膠 , 古典中philips, decca 有一堆 .
我找的黑膠只找真是連CD都不常見, 或者版權已 ...

係呀,80'已有dda,我都有張甄妮denon數碼錄音混音黑膠,唔好聲的。:p