設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《加勒比海盜:惡靈啟航》-黑珍珠號的重新出發

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

簡介
William Turner的兒子Henry一直想尋找幫父親解除Flying Dutchman的詛咒,唯一方法是找到相傳可以控制海上所有力量的「海神戰戟」;同時,曾稱霸一時的前海軍將軍Salazar,當年敗給年輕的Jack Sparrow而變成受詛咒的亡靈,一心想靠「海神戰戟」得到自由,並向Jack Sparrow報仇;而要找到神話中的「海神戰戟」,JackSparrow和他的指南針就是必要。

劇情/角色
劇情發揮上,今集比起上集改進了很多。

電影前半段節奏慢,花了不少演繹「海神戰戟」是什麼的一回事,還有由不同的人強調戰戟只是傳說,沒有人能夠找到。情節鋪排也顯得技窮,與前幾集相差開場相差不遠,不外乎是Jack Sparrow實行某計劃失敗、胡鬧一輪,被捕處決、配角劫獄、找船、出航、入正題。對於剛溫習完前四集的觀眾,實在算不上精彩,而且拖泥帶水。不過前、中段都有幾場比較精彩的船戰Flashback,尤其年輕版Jack Sparrow和Salazar的船戰,雖然篇幅不長,到喉不到肺,但是是戲中最精彩的船戰之一,配合巨幕ATOMS戲院,再加分不少。

劇情由Jack取回Black Pearl之後劇情終於漸入戲肉,Jack Sparrow與Salazar的正面交戰帶一點第三集與Davy Jones交戰的影子,不過動作設計還比不上前作,有點可惜。後來去到目的地的星空小島、「摩西分紅海」等CG都十分精彩,交戰相比之下略遜色。最刺激的部分反而是後來逃脫的情節,為免劇透太多就不詳述了。

如果將劇情「鋪平」,的確沒有以前三部曲(尤其第一部)時的精彩和新鮮感,不過今集好在兩位新角色:Henry Turner和飾演天文學家的Carina Smyth戲分不少而且在劇情中有舉足輕重的地位,又分別與舊角色有一定聯繫,對於Fans來說,單單感情分已經加了不少。舊主角Jack和Barbossa亦有多一點過去經歷的描述,雖然不多但相信觀眾會有「原來係咁嚟嘅」的新鮮感。

由Javier Bardem飾演的反派Salazar,比起上集黑鬍子船長更有邪惡味道,從以前當海軍將領時的正義和意氣風發,到被海盜JackSparrow擊敗的憤怒,到受復仇詛咒後的舉手投足都帶邪氣,CG造型亮眼,碎面和飄逸的髮型邪氣十足,更加切合一個受所有海盜恐懼的反派應有的形象。。影帝級的演技自然無容置疑,若有機會多加發揮(續集?),相信有潛質發展成比得起Davy Jones的對手。

而兩位重新加入的舊角色:Will Turner和Elizabeth Swann最後只是客串出場的路人,旨在喚醒一下大家記憶和加強觀眾對他們兒子的同情分吧。如果有續集,也方便他們再出現。

《加勒比海盜:惡靈啟航》-黑珍珠號的重新出發
「惡靈啟航」這個片名不知從哪來,反而台灣的「死無對證」更加切合Salazar片中每次殺戮留一活口傳口信:”Dead Men Tell No Tales”的意思。

來到第五集找來一些舊班底,交代了一些過去情節,也似乎有意埋下一些模稜兩可的伏筆,以便有續集可以讓他們重回故事線,要不然與他們有關的新角色也可以帶住舊角色的「精神」延續下去,有承上啟下的意味。而今集反派有戲、特技出色絢麗,整體而言不到當初三部部曲的高水準,也沒有很經典史詩式的交戰,但情節有沒解釋清楚的部分,亦有可以再擴展的部分,單獨看這部還可以吧,如果是喜歡舊作的觀眾相信是不能錯過。

另外,今集配樂是系列裡第一次不是由Hans Zimmer作曲,音樂也沒有之前壯大,經典的主題曲也不太起眼,有點失望。

最後,記得有post-credit scene,我自己就錯過了,大家入場記得留到最後。不過其實也可以上網自己找回這一段看……

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 熱話 +100 收起 理由
SonSon + 50 + 50
245141525 + 100
alleelarry + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢套真係冇入場意肉,前幾集已唔覺刺激呢。

鉑金玩家

小瑟 發表於 2017-5-26 11:57
呢套真係冇入場意肉,前幾集已唔覺刺激呢。

無睇開就更加無謂入場啦

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

始終第一集係最正!但呢套到出碟都可以睇睇呢
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鉑金玩家

alleelarry 發表於 2017-5-27 10:48
始終第一集係最正!但呢套到出碟都可以睇睇呢

其實已經覺得係為出而出 ,
今次劇情上算係個wrap up,好似以防之後無下集嘅感覺

同埋我睇atoms都幾好,如果屋企有atom梗係要試下

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

Whysee2017 發表於 2017-5-28 01:14
其實已經覺得係為出而出 ,
今次劇情上算係個wrap up,好似以防之後無下集嘅感覺

其實只要想續拍,留唔留有入手跟本不重要,來個時光倒流咩都可以「重新開始」,正如:蜘蛛伏可以由佬變成後生,仲要用「開學」黎宣傳,蝙蝠俠老爸可以「死」好多次……。但情意結驅使下,看是肯定的,只在乎點樣睇咁啦!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

其實呢種較低年齡向的電影, 老的唔睇, 自有新的小朋友捧場, 長拍長有唔怕冇人黎LOR.
我一時與起, 去了機場睇左, 睇了約30分鐘後開始眼瞓, 瞓了一陣睇返又明佢講乜WOR.
本身唔喜歡呢個系列, 只係因為鍾意船先入場, OK啦, D船船, 女主角尚算養眼, 第一集的女主角雖然未算好老, 但真係保養得幾好WOR, 唔知有冇CG幫手啦.
等運到

鉑金玩家

mike384 發表於 2017-5-29 09:08
其實呢種較低年齡向的電影, 老的唔睇, 自有新的小朋友捧場, 長拍長有唔怕冇人黎LOR.
我一時與起, 去了機場 ...

第一集個女主角梗係靚啦,佢而家先30歲頭
如果為左睇船...今集好似無乜咋喎

續集嘅野現實都係睇票房,睇左一集無理由唔睇埋第二集嘅心態,
仲有一班係原來出左第二集,咁呢個系列一定好睇/多人睇啦....結果明明續集差d,但係票房高d,跟住順勢拍第三集

記得之前睇過D討論文都講過,而家Hollywood無乜原創故事,大多數都係由書/真人真事改編,或者續集作品,或者系列作
好睇嘅原創作好似買少見少

黃金玩家

斷左枝㦸話解除哂魔咒, 點解最後雙八爪船長冇解除,仲要一樣係八爪魚?

系列似第一集大收就拍到3集完,點知想食老笨都仲得,開埋4,不過冇左兩個頭三集既骨幹演員玩.
呢家去到5,冇同jack同場下加番佢兩個落去,已經變到reboot左咁,下集6又打番相同boss,出番原來既角色, 不如完美ending啦.

1萬

白鑽玩家

老而不

自第3集我已對佢無乜好感, 睇完review 覺不如唔睇.
最多itune 上租來看看是ok 的
還是好音樂最好.