設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 擴散板 好重要!!

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

之前搵開D Room Acoustic 睇左好多Post, 又唔太多有人介紹, 大部份都只係一D日本, 葡萄牙的某些品牌, 市面上又無乜LEE 類產品, 起碼唔似喇叭同Amp 間間都有. 睇左錦多文章, 又因為實際情況唔駛成箱成箱錦買, 都係想搵塊野擋住部電視姐, 又要易D走鬼.

錦就碰上了Lee 塊Stillpoints 的Aperture, 一塊四四方方, 可以就錦企係到, 有黑有白色, 最後買左黑色配番個電視.
原本一直覺得坐係皇帝位到移左少少, 或右少少, 把人聲就好似會跟住你走, 而唔係畫面中間, 好易分到係左喇叭定右喇叭的聲. 唔知係Set 喇叭未到加定點, 試左好多回唔同喇叭Toe in 同前後, 真係要請教下Ching 們.

講番lee 塊板, 我未試過, 但係比佢的內涵吸引左. 一塊正常的擴散板又點會搖搖下入面有聲, 搖唔出聲先係唔正常, 壞左, 入面唔知乜東東, 什麼機關. 等我買佢番去測試下佢的能耐.

空間有限, 放左係中置喇叭上, 可以擋到部電視. Perfect. 一開機試左幾隻Live CD 同人聲唱歌, 簡直不能相信佢錦得!!

因為塊板有吸音功能 (吸音範圍係4x4呎), 我Volume 都有開大左, 可能亦係錦的原因, Amp 比喇叭的推力可以更大, 又唔嘈親人.
除左吸音, 當然講下佢的擴散. 唔知係唔係打散了中央的平面反射, D 聲無太集中係某D角度, 令到你有強烈的感覺係左邊的聲的右邊的. 佢完全可以平均番房入面的聲場. 有番晒深度同寬度, 人聲集中左係中上方, 真係企係到唱比你聽. 無論我坐左少少定右少少, 個聲都Feel 到係中間來, 好似塊板個位出聲錦, Amazing.

試左中間由地面放, 地櫃上, 放到去中置喇叭上面, 最好聲係放中置上. 無吸走太多的低音, 但又令到個深度更深. 唔知lee D 係咪你地所講的間房好似大左, 但最少係好聽左.

A/B 比較下, 如果要聽歌, 塊板一定要放上去, 起碼有30% 改善, 或者換句說話, 係唔同晒.

無真係落埸比較埋Acoustic Revive, 但以Lee 個Size, 同一價位, 我覺得Stillpoints Aperture 係唔錯的選擇, 有Ching 想搵擴散板可以試試.

43樓補上後面照片
https://post76.hk/forum.php?mod= ... 8&fromuid=45438

評分

參與人數 12威望 +290 金錢 +190 熱話 +100 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 用家心得
小瑟 + 100
fungl + 20 + 20
garywong6688 + 10 + 10 用家心得
Keewang + 10 + 10
245141525 + 100
leo25 + 50 + 50
eggman99 + 10 + 10
ltkeric + 10 + 10 用家心得
SonSon + 50 + 50
HD_2 + 10 + 10
edlsang + 10 + 10

查看全部評分

專業玩家

師兄,正揾緊,請問邊度買到及幾錢?謝謝師兄

銀級玩家

jamesj 發表於 2017-5-31 23:13
師兄,正揾緊,請問邊度買到及幾錢?謝謝師兄

PM 左你.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HD_2 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

專業玩家

thanks

黃金玩家

hhkplus 發表於 2017-5-31 23:30
PM 左你.

師兄,可以PM埋比我嗎?

黃金玩家

師兄我都有興趣請pm價錢和售賣地點

鉑金玩家

主要问题是你的前墙有部电视机,如果你用块毡画挡住部电视机效果更好,

銀級玩家

elite 發表於 2017-6-1 02:11
師兄我都有興趣請pm價錢和售賣地點

全部已經PM 了

銀級玩家

wei61 發表於 2017-6-1 02:31
主要问题是你的前墙有部电视机,如果你用块毡画挡住部电视机效果更好,

係呀,電視位出事, 我諗好多Ching 差唔多情況, 但宜家d電視太薄了 一塊玻璃錦薄,唔知點樣掛好, 怕唔太受力 到時唔駛高音都會自己爆玻璃。wei61 Ching 可否介紹下你點掛,同邊到會容易搵到塊地毯?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄請pm賣嘅地方同價錢!
Thanks