設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] AK SP1000 不鏽鋼 vs 純銅版 A/B 比較

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
一部價值 $29800 蚊的DAP, 老實講, 要小瑟"淫"荷包入手的確係好難好難, 但唔洗錢有得試聽又一定唔會錯過, 況且今次仲係由代理借哂一銅一鋼二個版本比小瑟作 A/B 比較, 難得機會又點可以放過呢??? 依家手上小瑟就有哂二部 SP1000 不鏽鋼 同 純銅版, 開個帖來 A/B 比較一下啦!!!

講小小SPEC同手感先

首先先講二部機渣上手的感覺先, 二部機重量都差唔多, 不過上手的感覺不鏽鋼版本就比較"罪"手, 好似沉重一點, 同埋渣係手上的感覺會硬淨一點的. 而其他方面, 其實分別真係唔太多!! 另外 SP1000 賣到咁貴, 睇埋佢究竟有咩係機內先. 兩枚 AKM AK4497EQ DAC 同埋加埋玩 VCXO CLOCK,可以 Bit to Bit 咁播放最多 32bit/384kHz 的 PCM 訊號,而 DSD 則可以原生播放最高 11.2MHz DSD(DSD256)都可以話係地上最強啦。3.5mm 非平衡輸出同 2.5mm 平衡輸出都一應俱全, 而 3.5mm非平衡口除左直插耳機之外, 仲同時支援光纖輸出. 睇黎去到呢個級數的 AK 都唔加入 4.4mm 平衡端子, 大家都應該知咩事啦!!!!

老實咁講, SP1000 的入卡位我個人覺得係D麻煩的, 要囉針先開到!!!

USB終於都仲TYPE-C了!!

聽感時間......一男一女試 SP1000 不鏽鋼 vs 純銅版

小瑟試聽二首歌同大家分享返聽感先, 首先聽左宇多田光的《Wait & See》, 今次都係用返小瑟對仙女+FINAL 2.5平衡線來試聽, 之後就用返上次聽過好正的 MQS軒仔 《完全因你 》來A/B 比較一下, 二首歌一男一女, 一POP一溫柔, 以 A/B 測試來講, 小瑟會比較喜歡銅的表現, 因為銅版比到一份溫暖感之餘, 聲音的厚度就係正正岩哂我何車, 又或者因為小瑟的仙女係爽快同分析類, 所以一岡一柔就岩哂 FEEL 了, 而鋼版就分析力同仔細度比銅版好, 只係感覺上鋼版配仙女仲要右加埋FINAL 2.5的話, 就有小小超過了小瑟的喜好了!!!

CON : SP1000 如果要入手, 真係要先清楚你係聽咩野既人了!!

部機留係小瑟度只有一個星期左右, 所以真正有時間二部 A/B 比較的機會只有一天左右, 而反覆係咁聽來聽去其實都唔係一件好好玩既事, 因為耳仔都幾攰的. 但如果問我會買邊部, 我一定係選銅版本的, 因為小瑟係老餅 (雖然好唔想認, 不過始終都係76了) , 喜歡歎音樂多一點, 而企後一步睇, 其實SP1000 好明顯係想走二班耳機發燒友路線, 一班係後生的, 要快要爽要吉耳, 聽電音咁就鋼版岩哂. 如果你係老野, 真係好似小瑟呢D聽左廿年歌的老餅, 聽POP同 HIFI野為主的, 銅版果一陣厚潤甜的 Hi-Fi 除就應該岩你胃口, 始終太激的東西唔係話唔好聽, 但聽太耐就耳仔"軟"哂了!!!!

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +40 收起 理由
vicentk + 10 + 10 報告非常詳盡
BillBill + 10 + 10 俾個Like你啦
heheyuth8700 + 10 + 10 俾個Like你啦
googleli + 10 + 10 買銅版識貨
小泉今日子 + 10 完全命中我地老餅心聲

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今日子兄,試下先啦,可能試完先知其實你係後生仔呢

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

A/B過後,還是買了銅版,配我的耳塞synergy較高。目前用了兩星期,仍未出現AK380Cu的生鏽現象。之前用380Cu,發覺生鏽越勁就越好聲

不過今次比較失望是無左MOOV, 希望之後都加返。

黃金玩家

睇黎去到呢個級數的 AK 都唔加入 4.4mm 平衡端子, 大家都應該知咩事啦!!!!

當然知咩事,咪就係唔關級數同質素事囉!
嚟緊Sennheiser部HDV820臺amp平平哋都係皮幾2皮嘅嘢人哋咪用到兩個4。4mm頭,咁Sennheiser又咩事呢?
AK佢係因為佢自己開先例做2。5mm同埋係韓國仔vs日本仔意識(4。4mm係日本仔嘢)所以繼續會用2。5mm。點睇都知已經完全唔關音質質素同業界規格事而完全係公司嘅利益理由繼續堅持。

鉑金玩家

老餅 + 1
SP1000 Copper + Angie II + PlusSound GPS X6

5萬

總版管

nanaholic 發表於 2017-8-24 14:33
當然知咩事,咪就係唔關級數同質素事囉!
嚟緊Sennheiser部HDV820臺amp平平哋都係皮幾2皮嘅嘢人哋咪用到 ...

拿.....唔係我講架.........不過我覺得你分析得好有道理!!!! 韓 VS 日味好龍~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黃金玩家

部SPKCU 會否仍有氧化問題,當日展覽問佢哋同事,好支吾以對!!

黃金玩家

小瑟,380用家想知對比380cu,可以提升幾多?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

洪威 發表於 2017-8-24 19:50
部SPKCU 會否仍有氧化問題,當日展覽問佢哋同事,好支吾以對!!

SPKCU 講左話有一層COATING

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

其實SP1000 好明顯係想走二班耳機發燒友路線, 一班係後生的, 要快要爽要吉耳, 聽電音咁就鋼版岩哂. 如果你係老野, 真係好似小瑟呢D聽左廿年歌的老餅, 聽POP同 HIFI野為主的, 銅版果一陣厚潤甜的 Hi-Fi 除就應該岩你胃口, 始終太激的東西唔係話唔好聽, 但聽太耐就耳仔"軟"哂了!!!!

@本身有部HUGO 2, 白燈都做到鋼版呢樣野, 所以簡左做老餅, 多一樣味聽